Pre­si­dent­ti Halonen peräsi Ylellä rat­kai­sua al-Ho­lin naisten ja lasten ti­lan­tee­seen – "Vähän ih­met­te­len, että mikä siinä nyt voi olla niin kauhean han­ka­laa"

Presidentti Tarja Halonen on Yleisradion Ykkösaamun haastattelussa asettunut tukemaan ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.) kiistassa al-Holin suomalaisten kohtelusta.

Presidentti Tarja Halosella riittää sympatiaa Pekka Haavistoa kohtaan al-Holin leirin kysymyksissä. "Kyllä päätöksiä pitää voida valmistella", Halonen sanoo. Arkistokuva.
Presidentti Tarja Halosella riittää sympatiaa Pekka Haavistoa kohtaan al-Holin leirin kysymyksissä. "Kyllä päätöksiä pitää voida valmistella", Halonen sanoo. Arkistokuva.
Kuva: MEERI UTTI

Presidentti Tarja Halonen on Yleisradion Ykkösaamun haastattelussa asettunut tukemaan ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.) kiistassa al-Holin suomalaisten kohtelusta.

Halonen vertasi Haaviston vääntöä ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomisen kanssa tilanteeseen, kun hän itse ulkoministerinä teetti selvityksiä jalkaväkimiinakiellosta, jonka Suomi saattoi kovan väännön jälkeen voimaan vuonna 2012.

– Silloinkin oli diplomaatteja, joilla oli hyvin voimakas käsitys siitä, mikä on oikein ja mitä pitää tehdä. Siinä sitten vähän myöhästyttiin, Halonen sanoi.

Halosen mukaan hän tekisi edelleen saman päätöksen asiassa ja olisi vielä tiukempi, luottaen omiin tietolähteisiin siitä, että sopimus on tulossa. Suomi olisi voinut saada paremmat sopimusehdot, hän arvioi.

– Sympatia Pekka Haavistolle. Kyllä päätöksiä pitää voida valmistella. Jos ei virkamiehet sitoudu valmistelemaan päätöksiä kunnolla, voi tulla huonoja päätöksiä, Halonen sanoi.

Halonen huomautti, että jos ministeri ei voi valmistuttaa päätöksiä virkamiesten vastahangan takia, käy lopulta niin, että virkamiehet päättävät poliittisesta linjasta, eivätkä ministerit, jotka ovat toiminnastaan vastuussa eduskunnalle.

Jälkikäteinen laillisuusvalvonta on oikeuskanslerin vastuulla, Halonen totesi. Halonen pohti, onko Haaviston toiminnasta aloitettu tutkinta yritys kampittaa tämän presidenttivaalikampanjaa.

– Osa minun ystävistäni kyseli sitä, että tälläkö Haaviston seuraavaa presidenttivaalikampanjaa koetetaan kammeta, Halonen sanoi.

YK puoltaa leirien tyhjentämistä vierasmaalaisista

Al-Holin leirin suomalaisista Halonen totesi, että Suomea sitovat lainsäädäntö ja kansainväliset sopimukset. Hän vetosi YK:n tutkimuskomission tuoreeseen kannanottoon, että vierasmaalaiset pitäisi palauttaa leireiltä kotimaihinsa. Ihmisten säilöminen leireillä kurjissa oloissa ei ole hyvä ratkaisu. Suomen kansalaisilla on oikeus palata Suomeen, ja mahdolliset turvatoimet voidaan sovittaa oikeusvaltion pelisääntöihin.

– Vähän ihmettelen, että mikä siinä nyt voi olla niin kauhean hankalaa.

Isis-vaimojen mahdollisia rikoksia tulee tutkia olemassa olevan lainsäädännön ja sopimusten mukaan. Mahdolliset tiukennukset terrorismilainsäädäntöön eivät vaikuta asiaan, koska lakeja ei voi tehdä taannehtivasti.

– Naimisissa oleminen ei ole vielä rikos, Halonen huomautti.

Suomessa on Halosen mukaan kyllä opittu ymmärtämään perustuslain ja kansainvälisiä sopimusten suomia ihmisoikeuksia hyvin, kun ne koskevat itseä.

– On ollut hitaampaa oppimista, että se koskee myös naapuria.

Halonen muistutti, että sekä kansallinen lainsäädäntö ja kansainväliset sopimukset on tehty nimenomaan sellaisia tilanteita varten, jossa syntyy odottamattomia ja vaikeita tilanteita. Silloinkin on pidettävä minimeistä kiinni.

Putin ei halua luopua vallasta

Venäjän tilanteesta Halonen totesi, että presidentti Vladimir Putinin poliittista uraa ovat alusta asti leimanneet odottamattomat käänteet.

– Hän on itse varsin ... luova, sen suhteen, että miten hän näkee omat mahdollisuutensa. Hän on osannut tämän pelin. Kun hän siirtyi pääministeriksi, hän halusi pysyä valtakeskiössä mutta ei rikkoa perustuslakia.

Halonen arvioi Putinin keskittyneen oman tulevaisuutensa varmistamiseen.

– Kun on paljon valtaa, voi olla vaikea nähdä, että sitä päätösvaltaa voisi olla muuallakin ja muutkin siinä pärjäisivät.