Kaikki tekijät töihin

Sari Reinikainen-Laine Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien yhteyspäällikkö
PPY 14.9.2019 6:00
Sari Reinikainen-Laine

Olisiko Ruotsin mallista työllisyysasteen nostajaksi?

Edellinen hallitus nosti kunnioitettavasti työllisyysastetta.Uudessa hallitusohjelmassa näyttäisi olevan samansuuntainen tavoite. Mitä konkreettisia toimia tämä vaatisi ja miten tähän päästäisiin? Tässä kirjoituksessa avaan yhtä tarkastelukulmaa asiaan.

Olen Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien edustajana Pohjois-Pohjanmaan ELY:n elinikäisenohjauksen ryhmässä, jossa keskustellaan laajasti elinikäisestä oppimisesta, ohjauksesta, siirtymävaiheista, työllistymisestä ja yrittäjyydestä. Ryhmässä on jäseniä elinkeinoelämästä, eri asteen oppilaitoksista ja työntekijäjärjestöistä. Ryhmän yhtenä tavoitteena on edistää ihmisten integroitumista oppimisen ja ohjauksen kautta työhön tai yrittäjyyteen ja osalliseksi yhteiskuntaan.

Kävimme Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien työporukalla hiomassa strategiaa, oppimassa ja hakemassa vinkkejä Vaasan sisarjärjestöstä ja Umeåssa tapaamassa Kokkolasta lähtöisin olevaa ja jo 70-luvulla ruotsalaistunutta yrittäjää. Hän avasi meille ruotsalaista yhteiskuntaa ja yrittäjänä toimimista Ruotsissa.

Hän kertoi meille paljon mielenkiintoisia asioita, mutta yhtä asiaa jäin miettimään erityisesti ja se oli ruotsalainen palkkatukijärjestelmä. Yrittäjän kertoman mukaan Ruotsissa palkkatukipäätös voi joidenkin henkilöiden kohdalla olla elinikäinen.

Päätöksen saaneiden henkilöiden palkkatukea tarkastellaan lääkärin toimesta vuosittain, riippuen perusteesta. Palkkatukipäätös henkilölle tarkoittaa sitä, että hän saa valtiolta kompensaatiota palkkaansa tietyn prosenttimäärän työllistyessään esimerkiksi yrityksiin. Työnantaja saa tiedon työntekijän palkkatukipäätösprosentista ja osaa suhteuttaa työvaateita sekä palkkakustannuksia tämän suhteen.

Ruotsalaistunut yrittäjä kertoi meille, että hän on työllistänyt paljon ihmisiä, jotka ovat esimerkiksi olleet psyykkisesti hauraita, lievästi tai vaikeammin kehitysvammaisia. Monet näistä henkilöistä ovat ohjauksen jälkeen suoriutuneet työtehtävistään loistavasti ja osa heistä on jopa pärjännyt vuosien jälkeen ilman palkkatukea.

Tiedän, että meidän jäsenyrittäjistä useat ovat palkannet ja haluavat palkata kaikesta lippulapun täyttämisestä huolimatta ruotsalaisen kollegan tapaan vastaavassa tilanteessa olevia työntekijöitä. Ruotsalaisen yrittäjäkollegan miestä on aivan OK, jos ei pysty tekemään 100%:ia ja tuolloin työllistymistä yrityksissä edistää valtion kompensaatio.

Voisiko tämä malli toimia myös Suomessa? Voisivatko kaikki voittaa tässä pitkällä tähtäimellä?

Suomessa on inhimillinen tragedia ja osittain myös yhteiskunnallinen häpeä, että nuoria syrjäytyy ja erityisesti nuoria jää eläkkeelle aivan liikaa joka päivä. Nyt uuden hallituksen olisi syytä päästä sanoista ja kirjauksista tekoihin ja tarkastella oikeasti kannustavia ja oikein kohdennettuja tukijärjestelmiä, jotka mahdollistaisivat työllisyysasteen noston.

Yrittäjät ovat avoimia uusille avauksille. Lisäksi edelleen ollaan valmiita työlainsäädännön joustavoittamiselle sekä laajemmalle sopimiselle työehdoista työpaikoilla.

MAINOS

Kommentoi

Erittäin hyvä kannanotto Reinikainen-Laineelta. Ruotsin palkkatukimalli sopii Suomen vastaavan suunnittelun perustaksi. Sillä saadaan tulosta työllisyyskehitykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkin kirjoitus paljastaa kiistatta ne todelliset ydinongelmat, jotka ovat pyrkimys aina vain syvempää ja laajempaan yrityssosialismiin, jossa valtio maksaa työntekijöiden palkkoja ja sosiaalitukia jopa pysyvästi yritysten syrjimille ja jopa syrjäyttämille ihmisille. Siinä ei (enää) ole kyse terveestä markkinatalouden mukaisesta yritystoiminnasta vaan kolhoositoiminnasta. - Sairaiden osatyöllistäminen on asia erikseen.

Millä perusteella yritys kuvittee voivansa vaatia käyttöönsä muiden kouluttamia huippuammattilaisia? - Silläkö perusteella että yritys itse on viimeisen päälle huippu sarjassaan? - Miksi se sitten ei saa huippuammattilaisia kirjoilleen?
Miksi huippuammattilainen hakeutuisi muualle kuin omaa tasoaan vastaavaan huippuympäristöön? - Millä perusteella yritys, sen johto ja omistajat, voivat odottaa, saati vaatia, hyviä tuottoja tai edes toiminnan jatkumista?

Jos yritysjohto kykenee 100% työntekoon niin yritys ei tarvitse mitään kommunistisia almuja valtiolta eikä niitä ota vaikka annettaisiin - ellei sitten ole taipumusta neuvostomalliseen 'yritystoimintaan'. - Markkinatalouden toivuus edellyttää 'luovaa tuhoa'.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Läheltä seuranneena on käsittämätöntä ja turhauttavaa seurata elämää, jota varjostaa nuorena koettu sairaus, joka aiheutti puutteita muistiin ja jaksamiseen. Kuitenkin ihminen on pystynyt perustamaan perheen ja muuten yhteiskuntakelpoiseen elämään, mutta toistuvat ja pitkät työttömyysjaksot nakertavat itsetuntoa, lisäävät köyhyyttä ja sen mukanaantuomia vaikeuksia muutenkin hauraalle ihmiselle. Pysyvän työn varmistaminen myös lievästi vajaakuntoisille olisi ensiarvoisen tärkeää. Paljon tärkeämpää kuin ns. täysin terveille ihmisille, joilla on paljon paremmat lähtökohdat esim. yrittämiseen tai kouluttautumiseen! Sitä vastoin juuri nämä ihmiset pakotetaan yrittäjäkursseille Suomessa! Tämä on niin suuri vääryys tässä maassa ja mielestäni ihmisoikeuskysymys!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpas kivaa kuulla vaihteeksi positiivisia elämänmyönteisiä viestejä Yrittäjiltä, eikä aina syytöksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herrat saa palkkaa 50 000-80 000 euroa kuussa ja duunari 2100 ja pitäis jaksaa iloita että saa elää ja maksaa herroille lisää tulevia eläkkeitä varten.Talvisota hengeä ei tule enään ja saatte yksin kuokkia poteronne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on työvoimapula, miksi kymmenien tuhansien pitää kiertää työvoimakoulutuksesta toiseen ja palkattomissa työkokeiluissa ja työharjoitteluissa? Ja sitten takaisin työttömiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Politikkojen täytyy ansaita palkkansa, siitä on kyse. Samat virheet toistuvat kaikilla vaalikausilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkkatukikäytäntö vinouttaa työmarkkinoita. Vaikuttaa siltä, että palkkatukien negatiivista vaikutusta ei haluta tunnustaa politiikan tekijöiden omista itsekkäistä syistä. Suomessa vain sosiaalitukien saajat ja vammaiset saavat työpaikan työvoimatoimiston välityksellä. Minä en ole saanut ikinä töitä työvoimatoimiston kautta ja olen ylpeä siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtion ei pidä osallistua palkanmaksuun. Se on yritystukea..ja sitä yritetään saada koko ajan yrittäjien toimesta saada lisää. Se kaikki on pois vanhushoidon määrärahoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikein päätelty. Valtio ja kunnat, koko julkinen sektori pois yksityisyrittäjyyden tukitoimista. Yrittäjät repimään tulosta omasta selkänahastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:52
Haukka-ahontie suljettu liikenteeltä tasoristeystöiden vuoksi
7:47
Minkkien loukkupyynti alkaa Hupisaarten alueella – loukut tulee jättää rauhaan
7:00
Historiadokumentti paljastaa: Näin kirjailija Karel Čapek keksi sanan robotti ja matemaatikko Alan Turing Turingin koneen
7:00
Tulitikkutehtaan Tuhkimo kypsyy kohteluunsa – Aki Kaurismäki onnistuu mahduttamaan reiluun tuntiin kokonaisen maailmankuvan
7:00
Karjasillan rakentamista sääteli niukkuus ja lapset kävivät koulua kahdessa vuorossa – Summantiellä asutaan jo neljännessä polvessa Tilaajille
6:31
Nuori nainen kärähti huumeratista Karjasillalla – myös ajokortti puuttui
6:15
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
18
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala hakee Kelan pääjohtajaksi – jätti hakemuksensa maanantai-iltana viikon pohdinnan jälkeen
6
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
5
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
5
Tervahovintien ratasillan uusiminen Oulun Toppilassa katkaisi rataliikenteen – kolmen vuorokauden tiukka puristus
4
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
4
Parempi taksitolpalla kuin eläkepäivillä joutilaana – lomakassan kartuttaminen kannusti 73-vuotiasta Matti Särkelää palaamaan autonrattiin
4
Oulun koulusihteeripalvelut siirretään Monetralle – Siirrolla tavoitellaan palvelujen "kehittämistä ja tehostamista"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Tykkään älyttömästi. Ja moni muu, koita kestää. Etkä mitään voi. Lue lisää...
TYMPÄSEEKÖ?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image