Vaatesuunnittelu: Tytti Ala­pie­ti suun­nit­te­lee Pi­ki­saa­res­sa ui­ma­pu­ku­ja ja muita vaat­tei­ta

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

PPSHP korvaa jat­kos­sa de­fib­ril­laat­to­rien elekt­ro­dit käytön jälkeen – ­näis­sä ti­lan­teis­sa lai­tet­ta tulee käyttää

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri korvaa jatkossa defibrillaattorien elektrodien uusimisen elvytystilanteen jälkeen, sairaanhoitopiiri tiedottaa.

Defibrillaattoria eli sydäniskuria käytetään sydänpysähdyksen jälkeen. Sydäniskureita on monissa julkisissa tiloissa eikä niiden käyttöä kannata arastella, tiedotteessa todetaan.

– Vaikka ei olisi koskaan saanut minkäänlaista koulutusta elvyttämiseen tai sydäniskurin käyttöön, laitetta kannattaa ja pitää käyttää aina kun se on saatavilla sydänpysähdyksen sattuessa, toteaa OYSin ensihoidon toimialuejohtaja Mirja Annala tiedotteessa.

– Laitteella ei voi vahingoittaa ketään ja se myös neuvoo, mitä käyttäjän pitää tehdä. Sydämen rytmin ollessa normaali laite ilmoittaa käyttäjälle, ettei sydäniskuria tarvita.

Kun ihmisen sydän pysähtyy, on tärkeää aloittaa elvytys heti. Paineluelvytyksen lisäksi potilaan selviämismahdollisuuksia lisää merkittävästi sydäniskurin eli defibrillaattorin käyttö. Laitteen ja muutaman minuutin sisällä aloitetun elvytyksen avulla on mahdollista, että jopa 75% tapauksessa sydämen rytmi palautuu normaaliksi.

Sydäniskureita on hankittu moniin julkisiin tiloihin, kuten kauppakeskuksiin, työ- ja liikuntakuntapaikoille sekä oppilaitoksiin.

Iskureiden sijainteja löytää esimerkiksi Suomen Elvytysneuvoston, Suomen Punaisen Ristin ja Suomen Sydänliiton hallinnoimasta Defi.fi  -palvelusta. Jatkossa sairaanhoitopiiri korvaa yhteisön tai yksityisen henkilön omistaman sydäniskurin elektrodit, kun niitä on käytetty elvytystilanteessa.