Potkua vä­li­vuo­teen By­sik­sel­tä

Työpörssi tarjoaa työttömälle nuorelle mahdollisuuden kokeilla omaa alaansa.

-
Kuva: Kalle Kvick

Oulussa on tilastojen varjossa erittäin huono tilanne nuorisotyöttömyyden suhteen. Jopa mahdolliset oman alan harjoittelupaikat voivat olla kiven alla.


Verkossa ja Byströmin talon tiloissa toimiva työpörssi kokoaa yhteen Oulun alueen harjoittelupaikat. Harjoittelupaikat on tarkoitettu oululaisille 17–24-vuotiaille nuorille.

Vaatimuksena on, että nuori on ilmoittanut Työ- ja elinkeinotoimistoon olevansa työtön työnhakija. Hakemuksen voi jättää, vaikka tutkintoa tai ammatillista koulusta ei olisi.

Työharjoittelu on oiva keino saada jalka työpaikan oven väliin tai hankkia mahdollisesti lisäpisteitä tulevissa yhteishauissa. Monet ylioppilaat, jotka eivät ole päässeet jatko-opintojen pariin, ovatkin löytäneet työpörssin tarjoamat palvelut.

Harjoitteluista ei yleensä makseta palkkaa, mutta poikkeuksiakin löytyy. ”Joillakin aloilla harjoittelupaikan saanut on päässyt myöhemmin sijaiseksi tai saanut kesätöitä”, kertovat Satu Mäki ja Harri Haastola työpörssistä.

Jokaiselle nuorelle maksetaan yleensä työmarkkinatukea, Mäki kertoo. Sen lisäksi harjoitteluajalta maksetaan työttömyysetuutta. Harjoittelun aikana maksettavaan työmarkkinatukeen eivät vaikuta vanhempien tai puolison tulot.

Tänä syksynä työpörsssissä on esimerkiksi avoimia liikuntaneuvojan oppisopimuspaikkoja.

”Oppisopimuspaikat ovat hyviä, sillä ne ovat pitkäkestoisia”, Mäki selittää. Haastola myös toteaa, että harjoittelujakson jälkeen nuoret saavat opiskella ammattitutkinnon.

Mäen ja Haastolan haasteena on ollut tehdä palvelusta mahdollisimman mielenkiintoinen ja etsiä uusia harjoittelupaikkoja.

”Pyrimme saamaan tarjonnan mielenkiintoiseksi ja moninaiseksi. Paikkoja pitää tarjota monilta eri aloilta, jotta palvelu pysyisi suosiossa. Tällä hetkellä avoimia paikkoja on noin satakunta”, Haastola toteaa.

Asiakasmäärään nähden paikkoja on hyvin jäljellä. Mäki kuitenkin huomauttaa, että suosituimmat harjoittelupaikat menevät nopeasti.

”Silloin, kun paikka eläinlääkärin vastaanotolle oli auki, niin voi vain kuvitella sitä kiinnostuksen määrää.”

Hastola ja Mäki tuovat esiin myös, että joillain sektoreilla on harjoittelun jälkeen mahdollisuus työllistyä palkkatuen avulla. Palkkatuki rahoitetaan työllisyysmäärärahoilla.

Myös oppisopimuskoulutusta tuetaan kyseisillä määrärahoilla. Oulun kaupunki on kampanjamuotoisesti pyrkinyt tehostamaan nuorten työllistämistä kyseisillä oppisopimuspaikoilla.

Oululainen Sini Takkula, 20, löysi työpörssin Mäen ansiosta. ”En päässyt lukion jälkeen minnekään opiskelemaan, joten Satu otti minuun yhteyttä ja kertoi työpörssin mahdollisuuksista.”

Takkulalla kävikin hyvä tuuri. Hän pääsi harjoitteluun Byströmin talolle. Työ on ollut Takkulalle antoisaa: hän on päässyt tekemään muun muassa esitteitä.

”Sini on ollut korvaamaton apu. Mitenkähän me pärjäämme ilman häntä”, Haastola naurahtaa.

Vaikka Takkulan jatko-opinnot sijoittuvatkin muualle, hän on erittäin tyytyväinen saamaansa työkokemukseen.

Takkula vinkaa, että työpörssiin kannattaa oikeasti tulla, jos ei ole saanut opiskelupaikkaa tai töitä.