Popeda on jo nähnyt kaiken

Keskiviikkona Oulusta 25-vuotisjuhlakiertueensa aloittavan Popedan laulaja Pate Mustajärvi summaa yhtyeen pitkää historiaa inno

Tampereen hämyisässä illassa. 70-luvulla Popedan riveissä vaikuttivat Pate Mustajärvi (vas.), Kai Holm, Ari Puukka, Ilari Niemelä ja Arvo Mikkonen. Pitkää uraansa kokoelmalevyn muodossa juhliva Popeda aloittaa Coitus Prolongatus-juhlakiertueensa Oulusta keskiviikkona.
Tampereen hämyisässä illassa. 70-luvulla Popedan riveissä vaikuttivat Pate Mustajärvi (vas.), Kai Holm, Ari Puukka, Ilari Niemelä ja Arvo Mikkonen. Pitkää uraansa kokoelmalevyn muodossa juhliva Popeda aloittaa Coitus Prolongatus-juhlakiertueensa Oulusta keskiviikkona.
Kuva: Pokon arkisto

Keskiviikkona Oulusta 25-vuotisjuhlakiertueensa aloittavan Popedan laulaja Pate Mustajärvi summaa yhtyeen pitkää historiaa innokkaasti.

"Touhu on ollut helvetin hienoa. Ei tätä tekisi jos tämä ei olisi mielekästä. Kaikki on jo nähty. "

Kun Popeda rynnisti ensimmäistä kertaa suomalaiseen tietoisuuteen kesällä 1978 TV2:n tallentamassa Särkänniemen ilmaiskonsertissa, se oli omituinen ilmestys. Mikrofoniinsa mönkiäisistä ja liian lujaa stereoita luukuttavasta naapurin Maunosta mylvinyt Mustajärvi oli ilmestys, jota oli vaikea sovittaa suomalaiselle rockkartalle.

Rockabillyväännöksen myöhemmin levyttänyt Popeda koettiin osaksi uutta aaltoa. Punk-yhtyeenä Mustajärvi ei alkuaikojen Popedaa silti pidä.

"Eivät oikeat punkkarit meitä diganneet. Olemme tehneet aina musiikkia jota olemme halunneet tehdä", naureskelee Mustajärvi.Pohjoisen kuminaa


Mustajärvi, kitaristi Arvo Mikkonen, kitaristi Ari Puukka, rumpali Kai Holm sekä basisti Jyrki Melartin takoivat raskasta ja rockia.

Mustajärvi tunnustaa, että ikurilaismuusikkojen innoittajina toimivat ennen kaikkea The Who, Black Sabbath ja Neil Young. Popedan maanläheinen jyystö peilasi myös Kontran ja Alwari Tuohitorven jytämusiikkia.

"Rasvaa Koneeseen oli levy jossa löysimme tyylimme ja Kaasua Komisario Peppone se levy, jonka kautta suuri yleisö löysi meidät".

Uransa alkuvaiheesta Mustajärvi muistaa 1980-luvun Kuusrock-festivaalit. Naureskellen hän muistaa mainita, ettei hänellä ole 1980-luvun alusta juuri muistikuvia, vaikka tarkentaakin sitten hyviin hetkiin.

"Meillä on aina ollut Oulussa hyvä yleisö. Legendaarinen Rattorilupi on Suomessa ainoa ravintola josta olen lentänyt ulos. Siellä oli poke, joka nosti minut olkapäille kuin tukin, ja heitti pihalle siinä vaiheessa, kun aloin käydä ylikierroksilla. "

Oulussa Popeda piti sillanpääasemanaan entistä Asemakadun ja Kirkkokadun kulmassa toiminutta Kauppahotellia.

"Kauppahotellissa oli yöpokena nainen, jota sanottiin Remuksi. Se toppuutteli meitä joskus yöllä, kun meillä oli ankarat sotaleikit hotellin käytävillä, ja paimensi meidät sitten huoneisiimme. "Kova keikkajäärä


Alussa vanhanaikainen rockyhtye on mittavan uransa aikana osoittanut ajattomuutensa. Se on tehnyt uransa aikana kaksituhatta keikkaa ja kaksikymmentä pitkäsoittoa.

Popeda on ainoita yhä toimivia suomalaisyhtyeitä, joka on ehtinyt kokea niin 1970-luvun lopun villit vuodet kuin maaseutujen tanssilavojen tyhjenemisen.Yhtye kalusi tanssilavoja aina kylmästä Sallasta kesäheinäiselle Punkaharjulle saakka. Rasvainen rock kolisi iskelmään tottuneelle maalaisyleisölle.

"Myöhemmin jätimme tanssilavat nuoremmille. Huomasimme, että baarit ja pubit ovat meidän paikkojamme."

Vielä 1980-luvulla konserttitoiminta oli monissa pienissä paikoissa villiä. Järjestäytyneiden ohjelmatoimistojen sekä Popedan ja Hurriganesin kaltaisten yhtyeiden sinnikkyyden myötä suomalaiset rockartistit ovat alkaneet saada tunnustusta.Kovaa koettua


Alkuperäistä Popedaa ei enää ole. Yhtyeen ensimmäinen basisti ja biisintekijä Ilari Ainiala menehtyi hiljattain ja kitaristi Arvo Mikkonen 1986 tamperelaisravintola Cabare Oscarin lavalla.

"Arvon kuolema pysäytti", hiljenee Mustajärvi ja jatkaa: "Mutta pidän kyllä yhtä lailla pidän Melartinia ja Hautamäkeä yhtyeen alkuperäisjäsenina. "

Mustajärvi muistelee myös 1980-luvun alkupuolen Tuuliajolla-risteilyjä, joita hän kehuu välittömiksi.

"Se oli rehellistä touhua. Meillä oli ideologia. Soittajatkin olivat vielä puhdasotsaisia nuoria miehiä."