Mainos

Po­li­tiik­ka vei nuoren lää­kä­rin men­nes­sään – Koho on ehdolla edus­kun­taan voi­dak­seen tehdä töitä pa­rem­pien sote-pal­ve­lui­den eteen

Kunta- ja aluevaaleissa menestynyt Paavo Koho pyrkii eduskuntaan askelmerkkeinään hyvinvointi ja kestävä tulevaisuus. Lääkärinä hän on tullut kasvotusten Suomen mielenterveyskriisin kanssa ihmisten kanssa työskennellessään.

-

Paavo Koho päätti jo nuorena, että hänestä tulisi lääkäri. Tuolloin politiikka ei ollut vielä mielessä, vaikka politiikkaan vaadittavasta määrätietoisuudesta oli ollut merkkejä jo lapsesta saakka.

"Äiti muistuttaa, etten ole koskaan osannut luovuttaa. Tykkäsin tenavana pelata paljon. Häviön koittaessa juoksin kämppää ympäri ja muutaman kierroksen jälkeen totesin, että pelataan uudestaan."

"Politiikka kiinnosti nuorempanakin, mutta oli vähän sellainen tunne, että se saattaisi viedä mukanaan. Niinhän siinä sitten kävikin”, Koho muistelee.

Syntyjään imatralaisen Kohon tie Oulun lääketieteelliseen tiedekuntaan avautui vuonna 2016. Yliopistomaailma toi myös mukanaan sen, minkä Koho oli aiemmin ajatellut liian aikaa vieväksi: politiikan.

Ensimmäisen kerran hän lähti tavoittelemaan edustustehtäviä Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hallitukseen vuonna 2019, ja jo pari vuotta myöhemmin hän lunasti paikkansa Oulun kaupunginvaltuustossa. Nykyisin Koho toimii myös Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Pohde) hallituksen varapuheenjohtajana.

Politiikassa korostuu hyvinvointi

Politiikkaan uppoutuminen tarjoaa Koholle mahdollisuuksia vaikuttaa muiden hyvinvointiin paljon suuremmin kuin yksittäisellä lääkärikäynnillä. Hyvinvointi näkyykin Kohon tulevien eduskuntavaalien vaaliteemoissa.

Koholla on mielessään kolme pääpainopistettä, joita hän lähtisi eduskunnassa erityisesti edistämään. Ne ovat psykoterapeuttien koulutuksen maksuttomuus, talouden kestävyys sekä energiakriisiin vastaaminen esimerkiksi uusiutuvien energialähteiden kehittämisellä.

"Kunta- ja aluevaaleissa olen jo ottanut mielenterveyspalveluiden ongelmia esille hoitoonpääsyn näkökulmasta. Mielestäni yhtenä eduskunnassa tehtävänä ratkaisuna mielenterveyskriisiin on psykoterapeuttien maksuton koulutus, jolloin ammatinharjoittajia olisi enemmän saatavilla", Koho muotoilee.

Työnsä kautta Koho tapaa päivittäin ihmisiä elämän eri vaiheissa ja monenlaisissa elämäntilanteissa. Lääkärinä hän joutuu myös jatkuvasti huomaamaan, kuinka vaikeaa mielenterveyspalveluiden piiriin pääseminen on.

”Suomessa on mielenterveyskriisi. Psykoterapeutin löytäminen on ihan pirun haastavaa.”

”Ympäristö puolestaan on meidän kaikkien yhteinen asia. Suomen tulee olla ilmastonmuutoksessa edelläkävijä. Me voidaan olla se innovatiivinen tekijä, joka myös vie näitä innovaatioita muualle maailmaan", hän lisää vaaliteemoistaan.

-

Arvoja ohjaa tutkittu tieto

Koho nojaa arvomaailmassaan myös tieteeseen. Tutkitun tiedon valossa hän on valmis muuttamaan – ja on muuttanutkin – jo muodostuneita mielipiteitään. Yksi esimerkki tällaisesta on hänen suhtautumisensa maksuttomaan ehkäisyyn.

”Olin alkuun skeptinen ilmaisen ehkäisyn järkevyydestä, mutta tutkittu tieto osoittaa selkeästi ilmaisen ehkäisyn nuorille olevan taloudellisesti ja inhimillisesti kannattavaa”, Koho toteaa.

Lääkärin työssä Koho voi yhden työpäivän aikana vaikuttaa merkittävästi usean ihmisen elämään. Samaa hän saa tehdä politiikan maailmassa laajemmalla skaalalla, ja juuri se onkin lopulta vienyt miestä jatkuvasti pidemmälle poliitikon uralla.

"Näen, että politiikka on mahdollisuus muuttaa yhteiskuntaa paremmaksi. Nyt aluehallituksen työ on ollut erityisen mielekästä, kun pystyn vaikuttamaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointipalveluihin. Pidän myös ihmisten kanssa työskentelystä, jota politiikka on mitä enemmissä määrin."

Paavo Koho
  • Lääkäri
  • Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuutettu ja aluehallituksen varapuheenjohtaja 2022-
  • Oulun kaupunginvaltuutettu 2021-
  • Harrastaa squashia ja dartsia
  • Naimisissa
  • Ehdolla eduskuntaan numerolla 166 

www.paavokoho.fi