Po­lii­siy­li­joh­ta­ja: Suomen po­lii­sil­la on val­miuk­sia py­säyt­tää rekka tai kuor­ma-au­to

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan tällä hetkellä Tukholman iskusta ei ole tiedossa mitään seikkaa, mikä viittaisi Suomeen.

Pollisiylijohtaja Seppo Kolehmainen
Pollisiylijohtaja Seppo Kolehmainen
Kuva: Pekka Lassila

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan tällä hetkellä Tukholman iskusta ei ole tiedossa mitään seikkaa, mikä viittaisi Suomeen.

Hänen mukaansa Suomen poliisilla on valmius pysäyttää rekka tai kuorma-auto. Suomi on selvittänyt, että tällä hetkellä rekka- tai kuorma-autoja ei ole varastettuna. Ongelman muodostaa hänen mukaansa se, onko juuri sillä hetkellä tietoa, jotta osataan varautua tämäntyyppisen iskun pysäyttämiseen.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kertoi, että jo Nizzan tapahtumien jälkeen on muutettu varautumista massatapahtumissa.

Partioita lisää massatapahtumiin

Kaikille Suomen poliisilaitoksille lähetettiin perjantaina kehotus lisätä näkyvyyttä ja partiointia paikoissa, joissa on ihmisiä. Valtakunnallista valmiutta ei kuitenkaan lisätty.

Poliisitarkastaja Marko Savolainen Poliisihallituksesta kertoi STT:lle, että kyseessä on poliisin normaali toimenpide, kun jotain tapahtuu.

Kolehmaisen mukaan ylitöitä ei poliisissa tämän tapauksen vuoksi tehdä vaan kohdennetaan resurssit niihin kohteisiin, missä uhka voi mahdollisesti nousta.

Suomen turvallisuustilanne ei ole muuttunut, eikä Suomeen kohdistu välitöntä uhkaa. Poliisi pyrkii kuitenkin ottamaan huomioon, että Tukholman isku voi motivoida muita tekijöitä.

Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola kertoi, että Helsingissä näkyvää valvontaa lisättiin esimerkiksi asema-alueella. Hakola sanoi perjantaina, että poikkeaviin tapahtumiin puututaan tavallista matalammalla kynnyksellä.

Myös Rajavartiolaitos tehosti valvontaa Helsingin satamissa ja lentokentällä Tukholman tapahtumien takia, kertoi Suomenlahden merivartiosto Twitterissä.

Sisäministeriön mukaan Suomen viranomaiset muutoinkin seuraavat Tukholman tilannetta ja keräävät tietoa tapahtumista. Ministeriö kertoi perjantaina, että poliisi ylläpitää Suomessa jatkuvaa perusvalmiutta.

- Poliisin valmiutta nostetaan nopeasti, mikäli saatavat tiedot tapahtumista sitä edellyttävät, ministeriö kertoi noin puoli kuuden aikaan illalla.

Supo: Terrorismin uhka-arvio on ennallaan

Suojelupoliisin mukaan terrorismin uhka-arvio on Suomessa toistaiseksi ennallaan. Supo kertoi perjantaina Twitterissä, että tietoa Tukholmassa tapahtuneesta iskusta kerätään koko ajan.

Supon viestintäpäällikön Jyri Rantalan mukaan ei ole toistaiseksi mitään viitteitä, että Tukholman iskulla olisi kytköksiä Suomeen.

Voimassaolevan uhka-arvion mukaan yksittäisten terrorististen väkivallantekojen uhka on kohonnut myös Suomessa. Suojelupoliisin mukaan Suomi ei kuitenkaan ole minkään terroristijärjestön ensisijainen, erikseen nimetty kohdemaa. Kohonnut uhka koskee erityisesti niin sanottuja yksinäisiä susia.

Supo ei ole nostanut loppuvuonna 2015 antamaansa terrorismin uhka-arviota.