Kolumni: Se tärsky oli lo­pet­taa pyö­räi­lyn al­kuun­sa, mutta toisin kävi

Po­lii­sin pi­dä­tys­ti­lan­tees­sa ampuma musta mies kuoli Min­nea­po­li­sin lähellä – mie­len­osoit­ta­jat ottivat yhteen po­lii­sin kanssa

Yhdysvalloissa Minneapolisin alueella puhkesi sunnuntaina mielenosoituksia poliisin ammuttua tappavasti nuorta mustaa miestä aiemmin päivällä. 20-vuotias Daunte Wright kuoli poliisin ammuttua häntä pidätystilanteessa.

Satoja ihmisiä kerääntyi osoittamaan mieltään Brooklyn Centerin kaupungin poliisiasemalle. Poliisi käytti mielenosoittajia vastaan kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja.

Paikallista aikaa keskiyöhön mennessä paikalle oli saapunut myös kansalliskaarti. Poliisi julisti kokoontumisen laittomaksi, ja kaupungin pormestari ilmoitti antavansa yön ajaksi ulkonaliikkumiskiellon.

Minneapolisin alueen tunnelmia on kuvattu jännitteisiksi, sillä alkamassa on kolmas viikko ex-poliisi Derek Chauvinin oikeudenkäynnissä. Chauvinia syytetään mustan George Floydin kuolemasta. Floydin kuolemaa seurasivat laajat mielenosoitukset rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa.

Pysäytettiin liikennerikkomuksen vuoksi

Paikallisen poliisin lausunnon mukaan autoa ajanut mies pysäytettiin sunnuntaina liikennerikkomuksen vuoksi. Poliisit huomasivat, että miehestä oli annettu pidätysmääräys ja yrittivät ottaa tämän kiinni. Mies kuitenkin palasi autoonsa, jolloin yksi poliiseista käytti asettaan ja osui häneen.

Mies ajoi usean korttelin matkan, kunnes törmäsi toiseen autoon, kertovat muun muassa CNN ja New York Times. Hän kuoli tapahtumapaikalla. Autossa ollut naismatkustaja loukkaantui.

Osavaltion rikostutkintaviranomainen on vahvistanut uutistoimisto AFP:lle tutkivansa poliisiin liittyvää ampumistapausta Brooklyn Centerissä.

Juttu päivitetty kauttaaltaan klo 10:24.