Po­lii­si­kou­lun yli­ko­mi­sa­rio: Oulun kir­ves­sur­maa­jan etsintä ja kiin­ni­ot­to kuin op­pi­kir­jas­ta

Ylikomisario Kauko Hakala poliisiammattikorkeakoulusta pitää aseen valintaa poliisin voimakeinoksi täysin perusteltuna Tuiran kirvessurmista epäillyn miehen kiinniottotilanteessa.

Tuiran surmat tehnyt mies jäljitettiin Myllyojalla sijaitsevaan kerrostaloasuntoon.
Tuiran surmat tehnyt mies jäljitettiin Myllyojalla sijaitsevaan kerrostaloasuntoon.
Kuva: Pekka Peura

Ylikomisario Kauko Hakala poliisiammattikorkeakoulusta pitää aseen valintaa poliisin voimakeinoksi täysin perusteltuna Tuiran kirvessurmista epäillyn miehen kiinniottotilanteessa. Muita voimankäyttövälineitä olisivat olleet pippurisumute, etälamautin tai teleskooppipatukka.

Etsitty mies hyökkäsi Oulun Myllyojalla täysin yllättäen pimeästä asunnostaan poliisin kimppuun ja iski häntä kirveellä kypärään.

Hakalan mukaan tämä kertoo hyvin sen, kuinka vähän poliisilla on tällaisissa tilanteissa aikaa reagoida.

”Tuollaisessa tilanteessa ei enää ehdi vaihtaa välinettä toiseen. Jos kohdehenkilö tällä tavalla hyökkää kohti, ei ole lainkaan itsestään selvää, että esimerkiksi etälamautin tehoaa tai pippurisumute ehtii vaikuttaa tarkoitetulla tavalla. Tilanne on siinä vaiheessa menetetty, ja sitten on vielä huonompi mahdollisuus torjua tuollainen hyökkäys.”

Poliisin valvonta- ja hälytystoiminnan kenttäjohtamisen kehittämiseen ja kenttätoiminnan johtamiskoulutukseen keskeisesti osallistuneen Hakalan mielestä poliisin koko tilanneorganisaatio ja sen toiminta Tuiran kirvessurmaajaksi epäillyn etsimisessä ja kiinniotossa näyttäisi olleen kuin suoraan oppikirjasta.