Yrittäjän tarina: Ou­lu­lai­nen Risto Hoik­ka­nie­mi vastasi pu­he­luun, joka johti kon­kurs­siin ja mil­joo­na­vel­koi­hin

Koti: Vauva pani ou­lu­lai­sen Kar­ja­lan perheen huo­ne­jär­jes­tyk­sen uusiksi

Keskoset: Ii­läi­nen Vera Tur­ti­nen painoi syn­tyes­sään vain 500 grammaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Poliisi te­ho­val­voi kes­kus­tas­sa ja Val­keas­sa: Huu­mau­sai­ne­ri­kok­sia, al­ko­ho­li­rik­ko­muk­sia ja pari nu­jak­kaa

Oulun poliisi suoritti tehostettua valvontaa Oulun keskustassa ja kauppakeskus Valkeassa perjantai-iltapäivästä lauantai-iltapäivään.

Poliisi suoritti tehovalvontaa keskustan ja Valkean alueella viikonloppuna. Arkistokuva.
Poliisi suoritti tehovalvontaa keskustan ja Valkean alueella viikonloppuna. Arkistokuva.
Kuva: Kontiainen Jarmo

Oulun poliisi suoritti tehostettua valvontaa Oulun keskustassa ja kauppakeskus Valkeassa perjantai-iltapäivästä lauantai-iltapäivään. Valvonnalla puututtiin poliisille tulleisiin yhteydenottoihin, jotka ovat koskeneet epäiltyä rikollista toimintaa, kuten huumausainekauppaa ja häiriökäyttäytymistä Valkean kesäkadulla.

– Yhteydenottojen suhteen on vähän ihmetelty, että mistä ihmiset tietävät toiminnan satavarmasti huumekaupaksi? Tiedossamme oli, että siellä tapahtuu alkoholirikkomuksia ja jonkin verran epäiltyä huumekauppaa, sanoo rikoskomisario Jan Sormunen Oulun poliisista.

Lisäksi poliisin tiedossa on ollut epäiltyä nuuskan ja savukkeiden välittämistä alaikäisille.


Valvonta osoittautui hyödylliseksi

Keskustassa ja kauppakeskuksessa suoritetun tehostetun valvonnan aikana poliisi tavoitti useita etsintäkuulutettuja henkilöitä. Huumausainerikoksia kirjattiin 9 kappaletta, tupakan välitysrikoksia 5, alkoholirikkomuksia 11 sekä yksi teräaseen hallussapitorikkomus.

Poliisi joutui myös puuttumaan kahteen pahoinpitelytapaukseen.

– Toinen oli alkamaisillaan ollut useamman ihmisen tappelu, johon puututtiin ennen sen alkamista. Toinen oli lievempi pahoinpitely, jota selvitettiin osallisten kanssa.

Huumausainerikoksista kahdeksan oli huumausaineen käyttörikoksia. Valvonnassa havaittiin kannabistuotteita ja huumaavia lääkeaineita.

– Poliisitehtävien näkökulmasta suurimpia ongelmia aiheuttavat päihtyneet henkilöt ja häiriökäyttäytymiset, Sormunen sanoo.

Tehtävien määrä oli Sormusen mukaan jokseenkin odotettu. Varsinaista vertailulukua ei ole saatavilla, koska vastaavaa operaatiota ei ole toteutettu aiemmin.

– Erikokoisia valvontaiskuja tullaan jatkamaan tasaiseen tahtiin. Poliisi liikkuu siellä missä ihmismassatkin.

Mukana myös ulkomaalaisvalvontaa

Poliisi suoritti valvontaiskussa myös ulkomaalaisvalvontaa, jonka yhteydessä tarkastettiin muun muassa maassaolon edellytyksiä lähes kolmeltakymmeneltä henkilöltä.

Ulkomaalaisvalvonnassa poliisi ei todennut puutteita tai tarvetta jatkotoimenpiteisiin.

Poliisin läsnäolo oli Sormusen mukaan rauhoittanut kauppakeskuksen viikonvaihdetta.

– Vartijat olivat sanoneet, että nyt oli poikkeuksellisen rauhallinen viikonloppu verrattaessa aiempiin.

Valvontaan osallistui toistakymmentä poliisia rikostutkinnasta ja valvontasektorilta. Toiminta suoritettiin yhteistyössä Oulun kaupungin, kauppaliikkeiden henkilökunnan sekä vartijoiden kanssa.

Mukana oli myös virka-apuna pyydetty toinen huumekoira ohjaajansa kanssa.

Ennen viikonlopun tehostettua valvontaa poliisi oli kirjannut kauppakeskus Valkeasta vuoden 2017 alusta poliisitehtäviä 258 kappaletta, joista noin 40 on koskenut pahoinpitelyitä, 50 näpistyksiä tai omaisuusrikoksia, 70 päihtyneitä henkilöitä, 90 häiriökäyttäytymistä ja 8 huumausainerikosta.