Syyte: Tur­val­li­suu­sa­lan opet­ta­ja kouri opis­ke­li­joi­ta ja uhkaili hak­kaa­mi­sel­la

Pohde: Pohde kertoi laa­jois­ta yt-neu­vot­te­luis­ta ja pal­ve­lu­verk­koon suun­ni­tel­luis­ta leik­kauk­sis­ta

Kiinteistökaupat: Oulun kau­pun­ki myy kym­me­nit­täin kiin­teis­tö­jään

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Poliisi saanut kym­me­niä ri­ko­sil­moi­tuk­sia po­lii­si­joh­don nimissä lä­he­te­tyis­tä hui­jaus­vies­teis­tä

Keskusrikospoliisi varoittaa poliisijohdon nimissä liikkuvista huijausviesteistä. Kuvituskuva.
Keskusrikospoliisi varoittaa poliisijohdon nimissä liikkuvista huijausviesteistä. Kuvituskuva.
Kuva: Pekka Peura

Poliisi tiedottaa saaneensa ilmoituksia huijausviesteistä, joita on lähetetty poliisin johdon nimissä. Vastaavia kömpelöllä suomenkielellä kirjoitettuja viestejä on liikkunut aiemminkin tänä vuonna.

Huijausviestien sisällöt ovat jonkin verran vaihdelleet. Tyypillistä niille on huono kieli, väite vastaanottajan rikollisesta toiminnasta sekä vaatimus antaa selvitys sähköpostitse.

Viime viikolla liikkeellä olleita huijauksia on lähetetty poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen nimissä. Viesteissä on käytetty poliisin virallisia tunnuksia.

Huijauksista on tehty kymmeniä sähköisiä rikosilmoituksia. Niissä rikosnimikkeinä on pääosin virkavallan anastus. Poliisin tiedossa ei ole, että huijauksista olisi aiheutunut juurikaan rikosvahinkoa.

Poliisin mukaan huijausviesteillä pyritään useimmiten tavoittelemaan taloudellista hyötyä muun muassa kalastelemalla luottokorttien numeroita tai pankkitunnuksia. Viestit voivat sisältää myös haittaohjelmia. Liikkeellä voi olla yhtä aikaa useampia eri versioita samasta huijauksesta.