Tilaajille

Poliisi on sel­vit­tä­nyt mas­sii­vis­ta Win­Ca­pi­ta-hui­jaus­ta yli 12 vuotta Oulussa – ri­kos­tut­ki­jan mukaan me­ne­te­tyt rahat on yhä mah­dol­lis­ta saada ta­kai­sin

Rikostarkastaja kertoo, millaista on ollut tutkia yli 12 vuotta sitten toimintansa lopettanutta kohuklubia. Oikeus päättää pian, määrätäänkö kuolleen WinCapita-voitot valtiolle.

Rikostarkastaja Maria Vuorivirta muistuttaa, että WinCapitan toiminta lakkasi täysin yllättäen. "Poliisi joutui aloittamaan työnsä aivan pienistä tiedon murusista. Niistä koottiin valtava tietopaketti". WinCapitan perustaja Hannu Kailajärvi asui Oulun vankilan niin kutsutussa matkasellissä tutkintavankeutensa alkuajan. Hän kritisoi tuolloin kovasanaisesti olosuhteitaan ja väitti joutuneensa lusimaan "pimeässä, saastaisessa ja kylmässä kellarikopissa, jonka seinät ja lattia olivat ihmisten eritteissä ja ikkuna rikki". Kuvanottohetkellä vuonna 2009 matkaselli oli jo toisen vangin käytössä. Rikostarkastaja Maria Vuorivirta kertoo, että WinCapita-juttujen tutkinnassa korostui viranomaisyhteistyö sen valtavan koon ja klubissa liikkuneen rahamäärän vuoksi. "Asiakokonaisuus on ollut valtava työllistäjä myös syyttäjille ja oikeuksille ja työllistää myös Oikeusrekisterikeskusta". Kuvassa on poliisin WinCapitaa koskevaa esitutkintamateriaalia. Esitutkinnassa selvitettiin muun muassa klubin markkinointia. Kuvassa on poliisin WinCapitaa koskevaa esitutkintamateriaalia. Esitutkinnassa selvitettiin muun muassa klubin markkinointia. Kuvassa on poliisin WinCapitaa koskevaa esitutkintamateriaalia. Esitutkinnassa selvitettiin muun muassa klubin markkinointia. Kuvassa on poliisin WinCapitaa koskevaa esitutkintamateriaalia. Esitutkinnassa selvitettiin muun muassa klubin markkinointia.
Rikostarkastaja Maria Vuorivirta muistuttaa, että WinCapitan toiminta lakkasi täysin yllättäen. "Poliisi joutui aloittamaan työnsä aivan pienistä tiedon murusista. Niistä koottiin valtava tietopaketti".
Rikostarkastaja Maria Vuorivirta muistuttaa, että WinCapitan toiminta lakkasi täysin yllättäen. "Poliisi joutui aloittamaan työnsä aivan pienistä tiedon murusista. Niistä koottiin valtava tietopaketti".
Kuva: Jarmo Kontiainen

WinCapita kaatui yli 12 vuotta sitten, mutta se työllistää yhä poliisia Oulussa - tutkijan mukaan jopa WinCapitaan liittyvät poliisitoimet eivät ole päättyneet vieläkään. 

Vaikka sen toiminnan loppumisesta on aikaa jo yli 12 vuotta, työllistää se edelleen useita henkilöitä Keskusrikospoliisin Oulun yksikössä.