Poliisi löysi pommin ja Isisin lipun – yli kol­me­kym­men­tä kuoli Brys­se­lin ter­ro­ri-is­kuis­sa

Bryssel joutui tuhoisien terrori-iskujen kohteeksi tiistaiaamuna, kun terroristit iskivät lentokentälle ja metroasemalle.

Ihmiset jättivät viestejään kadulle terrori-iskujen johdosta. Ihmisiä alettiin evakuoida välittömästi räjähdysten jälkeen Brysselissä. Brysselin terrori-iskut Matkustajia ja henkilökuntaa evakuoitiin pois Brysselin lentoasemalta tiistaiaamuna. Poliisi ja sotilaat kantoivat pois loukkaantuneita Maelbeekin metroasemalta. Räjähdykset tuhosivat terminaalirakennuksen ikkunoita.
Ihmiset jättivät viestejään kadulle terrori-iskujen johdosta.
Ihmiset jättivät viestejään kadulle terrori-iskujen johdosta.
Kuva: Nicolas Maeterlinck

Bryssel joutui tuhoisien terrori-iskujen kohteeksi tiistaiaamuna, kun itsemurhapommittajat iskivät Zaventemin lentokentälle.

Isis on ilmoittautunut iskujen tekijäksi. Asiasta kertoi järjestöä lähellä oleva tiedotusväline Amaq.

Brysselin terrori-iskuissa lentokentälle ja metroasemalle on saanut surmansa yhteensä yli 30 ihmistä. Viranomaisten mukaan haavoittuneiden lukumäärä on noussut yli 200:aan.

Pelastusviranomaiset kertovat, että lentokentällä kuoli 14 ihmistä ja haavoittui 96.

Noin tunti myöhemmin räjähti myös Maelbeekin metroasemalla Brysselin keskustassa. Metroaseman räjähdyksessä kuoli 20 ihmistä ja haavoittui viimeisimpien tietojen mukaan 106 ihmistä.

Ulkoministeriön mukaan iskuissa on haavoittunut lievästi ainakin kolme suomalaista. Kaksi heistä oli lentokentällä ja yksi metroasemalla.

Pommi ja Isisin lippu

Belgiassa oli illalla käynnissä useita poliisioperaatioita, jotka liittyvät Brysselissä aamulla tehtyihin terrori-iskuihin. Brysselissä tehdyssä etsinnässä on kerrostalohuoneistosta löytynyt pommi ja Isisin lippu.

Asiasta kertoo Belgian valtionsyyttäjä. Etsintöjä tehdään eri puolilla maata, ja useita ihmisiä on kuultu.

Syyttäjän mukaan vielä on liian aikaista sanoa, ovatko Brysselin iskut yhteydessä Pariisissa marraskuussa tehtyihin terrori-iskuihin.

-
Kuva: STT

Turvatoimina Belgiassa evakuoitiin kaksi ydinvoimalaa. Niihin jäi vain avainhenkilöstö, joka huolehtii voimaloiden toiminnasta.

Belgian sisäministeri Jan Jambon ilmoitti pian lentokentän räjähdysten jälkeen, että Belgia nostaa arvion maahan kohdistuvasta terroriuhasta korkeimmalle tasolle.

Lentoliikenteen lisäksi metroliikenne pysäytettiin ja tämän jälkeen myös bussi- ja raitiovaunuliikenne. Suurimmat juna-asematkin olivat suljettuina. Belgian pääministeri Charles Michel kehottikin Twitterissä kansalaisia välttämään ulkona liikkumista.

Brysselissä etsitään parhaillaan useita ihmisiä epäiltyinä yhteyksistä kaupungissa tehtyihin terrori-iskuihin, kertoo RTBF-uutiset. Samaan aikaan viranomaiset ovat kehottaneet tiedotusvälineitä lopettamaan tutkimuksista raportoinnin, ettei tutkinta vaikeutuisi.

Brysselissä sijaitseva flaaminkielinen Vrije-yliopisto kertoi hieman ennen kolmea Twitterissä, että poliisin pommiryhmä on suorittanut kontrolloidun räjäytyksen yliopiston alueella.

Lentoasemalla ammuttiin ennen räjähdyksiä

Silminnäkijät kertovat Belga-uutistoimistolle, että lentoasemalla ammuttiin ennen räjähdyksiä. Alueella kuului myös arabiankielistä huutoa. Belgian yleisradioyhtiön mukaan Brysselin lentokentältä on löytynyt vielä kolme räjähdettä.

Räjähdykset tuhosivat terminaalirakennuksen ikkunoita.
Räjähdykset tuhosivat terminaalirakennuksen ikkunoita.
Kuva: LAURENT DUBRULE

Tieto lentoaseman iskusta levisi nopeasti sosiaalisessa mediassa. Silminnäkijöiden lataamissa kuvissa näkyy haavoittuneita ihmisiä sekä pahoin tuhoutunut terminaalirakennus. Rakennuksen ikkunalasit ovat rikki, ja kattolevyjä on pudonnut kentälle.

Sky Newsin toimittaja Alex Rossi oli lentokentällä, kun hän kuuli kaksi kovaa räjähdystä.

– Tunsin rakennuksen liikkuvan. Siellä oli myös tomua ja savua, Rossi kertoo.

– Kuljin kohti räjähdyspaikkaa, ja sieltä tuli sekavia ja sokissa olevia ihmisiä.

Matkustajia ja henkilökuntaa evakuoitiin pois Brysselin lentoasemalta tiistaiaamuna.
Matkustajia ja henkilökuntaa evakuoitiin pois Brysselin lentoasemalta tiistaiaamuna.
Kuva: OLIVIER HOSLET

Mediatietojen mukaan räjähdykset tapahtuivat American Airlinesin lähtöselvityksen lähettyvillä aamukahdeksalta paikallista aikaa.

Ulkoministeriön mukaan ainakin kolme suomalaista haavoittui Brysselin räjähdyksissä. Belgian viranomaiset eivät ole ilmoittaneet uhrien kansallisuuksia.

Suomen Belgian-edustuston arvion mukaan maassa asuu noin 4 000 suomalaista.

Suojelupoliisi sanoo, että Belgian tapahtumat eivät ainakaan toistaiseksi vaikuta terrorismin uhkatasoon Suomessa.

Lentoliikenne keskeytetty

Matkustajia ja henkilökuntaa alettiin evakuoida lentokentältä pian räjähdysten jälkeen. Lentokenttä on suljettu lentoliikenteeltä.

Finnairilta kerrotaan, että sillä ei ollut koneita Brysselin kentällä, kun räjähdys sattui. Aamulla Helsingistä Brysseliin lähtenyt Finnairin kone laskeutui Amsterdamiin.

Vain neljä päivää sitten Brysselissä pidätettiin Salah Abdeslam, jota pidetään Pariisin marraskuisten terrori-iskujen pääsuunnittelijana.

Silminnäkijän video lentoasemalta pakenevista ihmisistä:

Oletko paikalla? Ota yhteyttä numeroon +358 44 7995797 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen verkkotoimitus@kaleva.fi.

Euroopan terrori-iskuja Madridin junapommeista lähtien

– Madridin pommi-iskut maaliskuussa 2004. Madridissa kolmella rautatieasemalla räjähtäneet pommit tappoivat 191 ihmistä. Yli 1 800 haavoittui.

– Lontoon itsemurhaiskut heinäkuussa 2005. Neljä itsemurhapommittajaa räjäytti itsensä Lontoon joukkoliikenteessä. 52 kuoli ja 700 haavoittui.

– Utöyan ampuminen ja Oslon pommi heinäkuussa 2011. Norjassa kuoli yhteensä 77 ihmistä, kun Anders Behring Breivik räjäytti ensin pommin Oslon hallituskorttelissa ja avasi sen jälkeen tulen nuorisoleirillä Utöyan saarella.

– Pariisin terrori-isku tammikuussa 2015. Charlie Hebdo -lehteen hyökänneet kaksi veljestä tappoivat yhteensä 12 ihmistä.

– Pariisin terrori-isku marraskuussa 2015. Ainakin 130 ihmistä kuoli ja yli 350 haavoittui, kun terroristit tekivät iskujen sarjan ja ottivat konserttisalissa olleen yleisön panttivangiksi.

– Istanbulin itsemurhaisku tammikuussa 2016. Iskussa kuoli yli kymmenen ihmistä, joista suurin osa oli saksalaisia. Lisäksi toistakymmentä haavoittui, heidän joukossaan turisteja Saksasta, Norjasta ja Perusta.

– Istanbulin itsemurhaisku maaliskuussa 2016. Iskussa kuoli neljä ihmistä ja haavoittui lähes 40. Hyökkäys tehtiin kaupungin keskeisimpiin kuuluvalla Istiklal Caddesi -kadulla

– Brysselin iskut maaliskuussa 2016. Iskut tehtiin lentoasemalla ja Maalbeekin metroasemalla.

STT