Päätoimittajan kolumni: Viina vie urat, perheen ja ter­vey­den, mutta mitäpä siitä?

Vanhat kuvat: Lu­mi­lau­tai­lun suosio nousi 2000-lu­vul­la ja nuoriso väsäsi omia hyp­py­rei­tä

Luitko jo tämän: Kym­me­nen ou­lu­lais­opet­ta­jat ker­to­vat, että van­hem­mil­ta tulee rajuja ja asiat­to­mia vies­te­jä

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Po­lii­si: Koronan var­jol­la tehty en­sim­mäi­nen huijaus – tar­kas­ta­ji­na esiin­ty­neet veivät asun­nos­ta ar­vo­esi­nei­tä ja saivat rahaa

Poliisi muistuttaa, että viranomaiset eivät tarjoa palveluita, joissa asuntoa voitaisiin tarkastaa tai suojata koronan varalta. Myös muihin avuntarjouksiin kannattaa poliisin mukaan suhtautua terveellä epäluulolla.

Koronavirustarkastajiksi esittäytyneet miehet veivät asunnosta arvotavaraa ja käteistä Vihdissä, kertoo Länsi-Uudenmaan poliisi. Tapaus on ensimmäinen poliisin tietoon tullut koronahuijaus.

Kaksi miestä koputti poliisin mukaan asukkaan ikkunaan seitsemän aikoihin illalla lauantaina.

Miehet ilmoittivat suorittavansa koronatarkastusta. Vanhempi heistä jututti asukasta keittiössä, kun toinen kiersi asunnossa. Hetken kuluttua asukas huomasi asunnossaan myös kolmannen ihmisen, joka tutki paikkoja.

Väitetyn tarkastuksen päätteeksi asukasta pyydettiin maksamaan pankkikortilla 10 euron tarkastusmaksu maksupäätteen tapaisella laitteella. Miesten lähdettyä asukas huomasi, että häneltä oli viety 2000 euroa käteistä, lukuisia arvoesineitä ja alkoholia.

Poliisi etsii epäiltyjä, joista kaksi on noin 30-vuotiaita miehiä ja yksi noin 60-vuotias mies. Toinen nuoremmista miehistä on noin kaksi metriä pitkä, pulska ja tummahiuksinen.

Tekohetkellä hänellä oli tummat vaatteet. Toinen nuoremmista miehistä on 170–180 senttiä pitkä ja poliisin mukaan muuten samannäköinen kuin toinen kolmekymppinen. Vanhempi mies on 170–180 senttiä pitkä ja hoikka. Tekohetkellä hänellä oli farkut, ruskea villapaita ja harmahtava myssy. Miehet olivat puhuneet suomea.

Poliisihallitusarvioi, että koronaan liittyviä huijaustapauksia voi ilmetä eri muodoissa. Tyypillisesti petosrikosten kohteina ovat yksin asuvat ikäihmiset.

Poliisi muistuttaa, että viranomaiset eivät tarjoa palveluita, joissa asuntoa voitaisiin tarkastaa tai suojata koronan varalta. Myös muihin avuntarjouksiin kannattaa poliisin mukaan suhtautua terveellä epäluulolla.

–  Tämä tapaus osoittaa, että on olemassa tahoja, jotka ovat valmiita käyttämään tilannetta hyväkseen. Kehotamme kansalaisia valppauteen, sanoo poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi Poliisihallituksesta.