Poliisi jahtaa ter­ro­ris­mis­ta epäil­tyä ampujaa Stras­bour­gis­sa – ainakin kaksi kuol­lut, noin 10 louk­kaan­tu­nut jou­lu­to­rin lähellä ta­pah­tu­nees­sa am­mus­ke­lus­sa

Ranskan Strasbourgin kaupungissa tapahtui tiistai-iltana ampumavälikohtaus, jossa on kuollut tietojen mukaan ainakin kaksi ja haavoittunut kymmenkunta henkilöä.

Poliisit seisoivat tiistai-iltana lähellä ammuskelun tapahtumapaikkaa. Strasbourgin keskustassa liikkui sotilaita heti ampumisen jälkeen. Aseistautuneita poliiseja kulki kaupungin kaduilla ampumavälikohtauksen jälkeen.
Poliisit seisoivat tiistai-iltana lähellä ammuskelun tapahtumapaikkaa.
Poliisit seisoivat tiistai-iltana lähellä ammuskelun tapahtumapaikkaa.
Kuva: JEAN-MARC LOOS

Ainakin kaksi on kuollut ja noin kymmenen loukkaantunut ampumisessa Strasbourgissa Ranskassa. Ranskan poliisin mukaan asemies on vielä karkuteillä. Suomalainen EU-työntekijä istui tapahtuma-aikaan läheisessä ravintolassa.

Ranskan Strasbourgin kaupungissa tapahtui tiistai-iltana ampumavälikohtaus, jossa on kuollut ainakin kaksi ja haavoittunut kymmenkunta henkilöä. Tiedot loukkaantuneiden ja kuolleiden määrästä vaihtelevat. 

Ranskan viranomaiset ovat avanneet tapahtuneesta terrorismitutkinnan. Uutistoimisto Reutersin mukaan Ranskan poliisi on piirittänyt epäillyn ampujan ja laukauksia on ammuttu.

Poliisin mukaan turvallisuuspalvelut tiesivät epäillyn tekijän entuudestaan ja hänen katsottiin olevan mahdollinen terroriuhka, kertoo BBC.

AFP:n tutkintaa lähellä olevan lähteen mukaan epäilty oli tarkoitus ottaa kiinni tiistaina aamulla.

Ranskan sisäministeri Christophe Castaner kertoo Twitterissä puhuneensa juuri Ranskan pääministerin Edouard Philippen ja presidentin Emmanuel Macronin kanssa. Castaner sanoo lisäksi lähtevänsä Strasbourgiin.

Ampuminen tapahtui kaupungin keskustassa joulumarkkinoiden lähellä. Joulumarkkinat houkuttelevat vuosittain miljoonia turisteja. Poliisi evakuoi keskustan ampumavälikohtauksen jälkeen.

– Siellä oli laukauksia ja ihmisiä juoksemassa ympäriinsä, paikallinen kauppias kertoi BFM TV:lle.

– Tilanne kesti noin kymmenen minuuttia.

Helsingin Sanomat kertoo, että joulumarkkinoilla oli tänä vuonna myös suomalainen joulutori. 

– Ampuminen tapahtui aivan keskustassa lähellä suomalaista joulutoria. Osa työntekijöistämme on yhä evakuoituna viereisessä ravintolassa odottamassa kotiinpääsyä, kertoi joulutoria pitävän Kalevala Spirits -yrityksen Ranskan-markkinointijohtaja Annika Bourgogne lehdelle.

EU-parlamentin Suomen-toimiston tiedottaja Maria Tuomela istui seurueineen ravintolassa lähellä tapahtumapaikkaa. Ravintolan ovet oli suljettu eikä asiakkaita päästetty sisään eikä ulos turvallisuussyistä.

– Poliisi tyhjentää parhaillaan keskustaa. Tunnelma ravintolassa muuttui nopeasti, kun tieto ampumisesta tuli, Tuomela kuvaili yhdeltätoista illalla Suomen aikaa.

Hänen mukaansa asiakkaiden keskuudessa ei kuitenkaan ollut paniikkia.

– Tilanne ravintolassa on rauhallinen, Tuomela kertoi.

Suomalainen seuraa tapahtumia asunnossaan Strasbourgissa

Suomalainen Lännen Median avustaja Iida Ahonen asuu aivan Strasbourgin keskustassa. Hänen kotinsa sijaitsee arviolta 300–400 metrin päässä tapahtumapaikalta.

– En kuullut mitään ääniä, mutta puskaradion kautta kuulin, että keskustassa on ammuskeltu.

Tietoja ammuskelusta alkoi tulla Suomen aikaa noin vartin yli yhdeksän tiistai-iltana.

Poliisi tyhjensi pian keskustan.

– Näen vain hiljaisen kadun. Koko keskusta on evakuoitu, sanoo Ahonen.

Strasbourgin keskustassa Ranskassa ainakin kaksi ihmistä on kuollut ja useita haavoittunut ampumisessa. Ampujaa ei ole toistaiseksi saatu kiinni.
Video: MTV

Strasbourgin suosituilla joulumarkkinoilla on varauduttu pahimpaan. Keskustaan pääsee vain turvatarkastusten läpi. Kadut vilisevät poliiseja ja sotilaita. Silti ampumavälikohtaus tapahtui.

– Joka päivä kotiin tullessani joudun menemään turvatarkastusten läpi, kertoo Ahonen

Paikalliset viranomaiset ovat kehottaneet kansalaisia pysymään rauhallisina ja sisätiloissa.

Europarlamentti koossa kaupungissa

Strasbourg tunnetaan Suomessa erityisesti siitä, että Euroopan parlamentti pitää osan istuntoviikoistaan siellä. Tällä hetkellä europarlamentti on koolla Strasbourgissa.

Europarlamentaarikko Jussi Halla-Aho on kertonut Twitterissä, että parlamentin ovet on lukittu. 

 Miapetra Kumpula-Natri (sd.) taas kertoo, että hänen avustajansa on parlamentissa sisällä ja hän itse on keskustassa syömässä ja yrittää päästä takaisin salikeskusteluun. Liisa Jaakonsaari (sd.) kertoo olevansa jumissa jo toista tuntia Strasbourgin keskustassa ampumistapauksen vuoksi.

–  Vähän hermostunut tunnelma, kun kadut hotelliin on suljettu, hän kirjoittaa Twitterissä.

Keskustan Anneli Jäätteenmäki kertoo niin ikään Twitterissä, että parlamentin työ jatkuu normaalisti, vaikka ulos ei pääse.

EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen luonnehtii Twitterissä iskua järkyttäväksi iskuksi ihmisyyttä vastaan.