Mainos

Poik­keus­ajan pää­siäis­tä vie­te­tään omalla po­ru­kal­la hyvän ruoan parissa – katso her­kul­li­nen ka­rit­san­pais­ti­oh­je pää­siäis­pöy­tään

Pääsiäinen on yksi vuoden parhaista ruokasesongeista. Oulun ja Raahen alueen K-Citymarketit ovat valmistautuneet tulevaan juhlapyhään ja hyllyt notkuvat monipuolisia ruokavaihtoehtoja vegaanisista pääsiäisherkuista karitsanpaistiin.

Parsa on kevätruokaa parhaimmillaan ja pääsiäisenä parsan sesonki on aluillaan. Parsaa voi käyttää monenlaisiin ruokiin: risottoon, pastaan, piiraisiin, pekoniin käärittynä tai voinokareen kanssa nautittuna.
Parsa on kevätruokaa parhaimmillaan ja pääsiäisenä parsan sesonki on aluillaan. Parsaa voi käyttää monenlaisiin ruokiin: risottoon, pastaan, piiraisiin, pekoniin käärittynä tai voinokareen kanssa nautittuna.

Myös poikkeusaikana on lupa juhlia ja moni haluaakin satsata ruokaan ja yhdessäoloon enemmän, kun matkustamaan ei pääse. Pääsiäispyhinä on aikaa tehdä ruokaa ajatuksella ja istua ruokapöydän ääressä pitkän kaavan mukaan omien rakkaimpien seurassa.

”Pääsiäinen on pitkä juhla ja silloin halutaan syödä monipuolisesti eikä keskitytä vain yhteen päivään. Pääsiäisenä voi olla laajakin kattaus erilaisia ruokia ja herkkuja”, K-Citymarket Kaakkurin kauppias Risto Kontturi sanoo.

Pääsiäisenä on tapana nauttia perinteisiä herkkuja, kuten mämmiä, pashaa ja suklaamunia. Myös erilaiset herkuttelujuustot ovat suosittuja.

Lisäksi Suomeen muualta maailmasta rantautuneet ruoat sopivat juhlaan kuin juhlaan. Kesko ennustaa, että esimerkiksi sushia ostetaan Suomen K-kaupoista yli miljoona palaa tänä pääsiäisenä.

”Jos haluaa päästä helpolla, Citymarketeista löytyy myös valmiita ateriavaihtoehtoja: oman keittiön valmistamia pääsiäisherkkuja, sushia ja laajasti muita valmisruokia”, K-Citymarket Ruskon kauppias Päivi Raja-aho sanoo.

Pääsiäinen on parasta parsa-aikaa

K-Citymarketit ovat avoinna koko pääsiäisen ajan.

Kaikkien K-Citymarkettien valikoima on rakennettu kauppakohtaisesti omalle asiakaskunnalle sopivimmista tuotteista, joissa paikallisuus ja laatu ovat tärkeässä roolissa. Kauppiaille on sydämen asia tarjota runsaasti vaihtoehtoja jokaiselle ruokailijalle.

”Olemme kuunnelleet asiakkaitamme ja täydentäneet valikoimaa paljon asiakastoiveiden mukaan”, K-Citymarket Raksilan kauppias Marja Hentilä sanoo.

Yrttejä ostetaan pääsiäisenä huomattavasti tavallista viikonloppua runsaammin. Yrtit sopivat monenlaisiin pääsiäisruokiin. Eniten pääsiäisenä kasvaa basilikan, rosmariinin ja mintun menekki.
Yrttejä ostetaan pääsiäisenä huomattavasti tavallista viikonloppua runsaammin. Yrtit sopivat monenlaisiin pääsiäisruokiin. Eniten pääsiäisenä kasvaa basilikan, rosmariinin ja mintun menekki.

HeVi-osastolla pääsiäinen näkyy sesonkituotteen parsan kysynnän kasvuna. Myös yrttejä ostetaan pääsiäisenä huomattavasti tavallista viikonloppua runsaammin.

”Pääsiäisenä esimerkiksi lammasta tai kalaa voi maustaa tuoreilla yrteillä. Myös jälkiruokiin voi käyttää tuoreita yrttejä”, K-Citymarket Raahen kauppias Raimo Pudas sanoo.

Helppoa ja nopeaa kalaa tai pitkään haudutettua karitsaa

Usein grillikauden aloitus sopii pääsiäiseen, mutta tänä talvena lunta on niin paljon, että kotiterassit ovat vielä suurilta osin lumen peitossa.

Grillisapuskan sijaan ostoskoriin voi napata pitkään hautuvien uuniruokien raaka-aineita, kuten kaikista K-Citymarketeista löytyvää Rönkän tuottamaa Meri-Lapin karitsaa. Jos haluaa päästä lyhyemmällä valmistusajalla, esimerkiksi kala on loistava vaihtoehto juhlaruoaksi ja sitä on saatavilla palvelulinjastoilta monenlaista sorttia.

Monen pääsiäisperinteisiin kuuluu muniva kukko tai suklaamunia piilotteleva pupu.
Monen pääsiäisperinteisiin kuuluu muniva kukko tai suklaamunia piilotteleva pupu.

Jos ilmat suosivat, moni suuntaa pääsiäisenä koko perheen yhteiselle eväsretkelle. Mukaan voi pakata Citymarketin monipuolisesta makkarahyllystä perinteisen hiillosmakkaran lisäksi esimerkiksi herkullisia raaka- tai kasvismakkaroita.

Myös pääsiäisen juomapuoli hoituu helposti kaikista K-Citymarketeista.

”Meiltä löytyy esimerkiksi paikallisia pienpanimo-oluita, jotka sopivat loistavasti pääsiäispöytään”, K-Citymarkettien kauppiaat vinkkaavat.

Karitsanpaisti mämmikastikkeella

Kuva: Valio
Kuva: Valio

AINEKSET:

  • n. 2,5 kg luullista karitsan lihaa, esimerkiksi potkaa tai lapaa

Keitinliemi

  • 3 porkkanaa
  • 2 sipulia
  • 6 valkosipulin kynttä
  • 400 g kuivattuja luumuja
  • 5 dl tummaa olutta
  • 1 ½ l vettä

Mämmikastike glaseeraukseen

  • 1 dl Valio Hedelmätarha luomuappelsiinimehua
  • 250 g Kymppi Luomu Mämmiä
  • ½ dl fariinisokeria
  • 4 tähtianista
  • 3 vartta timjamia
  • 6 kokonaista mustapippuria

Lisäksi

  • n. 1 tl suolaa

OHJE:

Laita liha reunalliseen uunivuokaan (vetoisuus väh. 3,5 l).

Paloittele pestyt kasvikset (ei tarvitse kuoria). Laita ne ja loput keitinliemen ainekset kattilaan, kiehauta. Kaada liemi vuokaan lihan päälle.

Paista uunin keski-/yläosassa 200 asteessa, kunnes lihan pinta on saanut väriä. Peitä vuoka foliolla ja laske uunin lämpötila 150 asteeseen. Jatka paistamista 4 h.

Ota uunivuoasta keitinliemi talteen. Siivilöi.

Laita kattilaan 2 dl lientä, pakasta loppu myöhempää käyttöä varten. Lisää liemen joukkoon muut mämmikastikkeen ainekset. Anna kiehua 15 min. Nosta lieden sivuun. Anna maustua 30 min. Siivilöi.

Irrota paistista luut ja mahdolliset kalvot. Leikkaa liha paloiksi. Mausta suolalla. Nosta leivinpaperille uunipellille. Sivele palat mämmikastikkeella ja grillaa vastuksen alla (250 asteessa) 4 min. Sivele pintaan uusi kerros kastiketta ja grillaa jälleen 4 min. Toista vielä 2–3 kertaa.

Tarjoa uunijuuresten, perunapyreen ja lopun mämmikastikkeen kanssa.

Katso Valion perinteinen pääsiäismenu kokonaisuudessaan osoitteessa https://www.valio.fi/paasiainen/perinteinen-paasiaismenu/.

Katso lisää vinkkejä pääsiäisruokiin Valion sivuilta osoitteesta www.valio.fi/paasiainen/.

Tutustu K-Ruoka-sivuston pääsiäisvinkkeihin osoitteessa www.k-ruoka.fi/artikkelit/paasiainen.