Oulun budjetti: Näin kau­pun­gin­joh­ta­ja Seppo Määttä esittää käy­tet­tä­väk­si 650 mil­joo­naa euroa

Jääkiekko: Kärpät otti viimein en­sim­mäi­sen kolmen pisteen voit­ton­sa

Oikeudenkäynnit: Hii­ro­sen hen­ki­ri­kok­ses­ta syy­tet­ty mies vyö­ryt­ti oi­keu­des­sa syytä toisen nis­koil­le

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Poh­joi­sen toi­mi­jat läh­ti­vät liik­keel­le hal­li­tus­oh­jel­maan vai­kut­taak­seen, enää tar­vi­taan se riit­tä­vän va­lis­tu­nut hal­li­tus

Kattava joukko pohjoisia toimijoita on lähtenyt liikkeelle varmistaakseen pohjoisen Suomen tarpeiden sisällyttämisen tulevaan hallitusohjelmaan. Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa on päällä poikkeuksellinen investointitahti. Se hyödyttää koko Suomea.

Suomen seuraava hallitus aloittaa työnsä ehkäpä noin neljän kuukauden kuluttua. Uuden kabinetin työpöydällä on hallitusohjelma, joka ohjaa maan kehittämistä neljäksi seuraavaksi vuodeksi, monissa asioissa pitemmällekin tulevaisuuteen.

Tulevaan hallitusohjelmaan on parempi vaikuttaa riittävän varhain, eikä vasta silloin, kun neuvottelut ohjelmasta ovat jo Säätytalolla alkamassa.

Joukko pohjoisen Suomen toimijoita on nyt yhdistänyt voimansa viedäkseen pohjoiselle tärkeät viestit tulevan hallitusohjelman tekijöiden tietoon. Mukana ovat pohjoisen keskeiset kaupungit Kokkolasta Oulun kautta Rovaniemelle ja Kajaaniin, neljä pohjoista maakuntaliittoa, alueen kauppakamarit ja yrittäjäjärjestöt sekä yliopistot ja korkeakoulut.

Rintama on leveä, ja niin sen pitää ollakin. Pohjoinen ei nimittäin ole ainoa maan suuralue, joka haluaa hallitusohjelmaan omat erityistarpeensa.

Tornionjoen yli Suomesta Ruotsiin kulkee ratasilta – jota pitkin ei sähkövetureilla voi ajella. Muutos on kuitenkin luvassa.
Tornionjoen yli Suomesta Ruotsiin kulkee ratasilta – jota pitkin ei sähkövetureilla voi ajella. Muutos on kuitenkin luvassa.
Kuva: Pekka Aho

Pohjoisten toimijoiden vahvuus on nyt se, että tulevaa hallitusta ei tarvitse lähestyä vain käsi ojossa apua anellen. Maan tämä osa pystyy tulevaisuudessa antamaan paljon nykyistä enemmän koko maalle.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.