Terveys: Ou­lu­lai­nen Olli Jun­tu­nen meni vat­sa­ki­vun takia lää­kä­riin, samalla löytyi keuh­ko­ve­ri­tulp­pa

Pääkirjoitus: Koulua ei saa uu­vut­taa uu­dis­tus­myl­lä­käl­lä

Poh­joi­sen tai­vaal­la pauk­kui: Har­vi­nai­nen meteori kiiti taivaan poikki, hä­tä­kes­kus sai useita pu­he­lui­ta - "Kuin ty­kis­tö­kes­ki­tys"

Lapin taivaalta kuului torstai-iltana kovaa jyrinää ja pauketta sekä näkyi iso tulipallo, kun todennäköisesti meteori syöksyi ilmakehään. Valo- ja äänihavainnot tehtiin kello 18.40.

Kuvakaappaus Johannes Karhulan illalla Lohtajalla kuvaamasta videosta, jossa tulipallo näkyy taivaanrannassa.
Kuvakaappaus Johannes Karhulan illalla Lohtajalla kuvaamasta videosta, jossa tulipallo näkyy taivaanrannassa.
Kuva: Johannes Karhula/kuvakaappaus videolta

Lapin taivaalta kuului torstai-iltana kovaa jyrinää ja pauketta sekä näkyi iso tulipallo, kun todennäköisesti meteori syöksyi ilmakehään. Valo- ja äänihavainnot tehtiin kello 18.40.

– Ensin näkyi voimakas tulipallo taivaalla, ja siitä noin minuutti ja alkoi kuulua useita kovaäänisiä pamauksia. Se oli sellaista tykistökeskitysmäistä jytinää, kuvailee palopäällikkö Jukka Harmanen Lapin pelastuslaitokselta.

Hätäkeskus sai tapahtuneesta useita ilmoituksia ihmisiltä ja teki aluksi hälytyksen keskisuuresta ilmaliikenneonettomuudesta. Sitten hälytys korjattiin lentopelastuskeskukselta saadun tiedon mukaan meteorin aiheuttamaksi.

Ilmiö näkyi laajalla alueella, mutta eniten ilmoituksia Ivalon ja Inarin kylien alueelta.

Hätäkeskus antoi tapahtuneesta hälytyksen kello 18.58 "keskisuurena ilmaliikenneonnettomuutena", jota hoitamaan oli merkitty yksi pelastuslaitoksen yksikkö. Hälytyskohteeksi oli annettu Koppelontie, joka kulkee Inarijärven eteläkärjen tuntumassa.

"Piha ja koko seutu valaistui yhtäkkiä"

Inarinjärven rannalla Inarin kirkonkylän keskustassa asuva Outi Länsman kertoo Kalevalle makoilleensa sohvalla, kun piha ja koko seutu oli yhtäkkiä valoisa kuin päivällä keskikesällä.

– Ensin ajattelin, että joko uudenvuodenrakettien ammunta on alkanut. Minuutin tai kahden päästä kuului valtavia pamauksia ja mietin, että kuka täällä räjäyttelee maa-ainesta. En pelännyt hetkeäkään mutta ihmettelin kyllä, mitä oikein tapahtuu, Länsman kertoo.

Johannes Karhula latasi torstaina illalla Lohtajalla kuvaamansa videon Youtubeen. Siinä valo- tai tulipallo näkyy selvästi taivaanrannassa.

Havaintoja laajalta alueelta

Sosiaaliseen mediaan havaintoja on tullut palopäällikkö Jukka Harmasen mukaan laajalta alueelta Kokkolan ja Pohjois-Norjan väliltä.

Harmanen kertoo tulipallon nähneiden kuvailleen valoa aluksi kellertäväksi, tulipalojen liekkien tapaiseksi. Valon väri oli muuttunut nopeasti kirkkaammaksi, vihertäväksi tulipalloksi. Valo oli valaissut hetkellisesti maiseman hyvin laajasti.

Tulipallosta ei tiedetty ainakaan torstai-iltana pudonneen kappaleita maahan asti.

Harmanen pitää meteoria hyvänä harjoituksena mahdollisen lento-onnettomuuden varalta. Lentokoneen räjähtämisestä ilmassa tai kahden koneen törmäyksestä on vähän kokemuksia Suomessa, mutta hänen mukaansa torstai-illan meteori voisi muistuttaa niitä.

– Ilmoituskanavat tulivat nyt hyvin koeponnistettua, ja tiedot menivät ylemmälle johtoportaalle heti alkuvaiheessa – ennen kuin tapahtuman todellisesta syystä oli tietoakaan, Harmanen sanoo.

Ajatus lento-onnettomuudesta Inarin päällä ei olisi välttämättä aivan mahdoton, sillä alueen päältä lentävät Saudi-Arabian ja Yhdysvaltojen väliä menevät koneet.

Lisäksi Ivalon kentälle tulevat koneet kurvailevat järven päällä ennen laskeutumistaan.

– Kun ihmiset tietävät tämän, lento-onnettomuus saattaa tulla mieleen ensimmäisenä, Harmanen sanoo.

Korjaus juttuun kello 20.48: Termi meteoriitti korjattu meteoriksi.