Mainos

Poh­joi­sen kas­vua­lus­ta vien­tiy­ri­tyk­sil­le – met­sä­ko­ne­myy­jä Jere Kont­ti­la tun­nis­taa Ranuan ve­to­voi­man

Ympäristötietoisuus, sujuva arki sekä kansainvälistä yritystoimintaa tukeva sijainti leimaavat Ranuan liike-elämää. Metsäkonevalmistaja Jarcrac Forest Finland Oy:n myyjä Jere Konttila näkee sen työssään päivittäin.

Jere Konttila tunnistaa Ranualla hyvät edellytykset niin asumiselle kuin kansainväliselle liiketoiminnalle.
Jere Konttila tunnistaa Ranualla hyvät edellytykset niin asumiselle kuin kansainväliselle liiketoiminnalle.

Kansainvälisen liiketalouden tutkinto taskussa. Asepalvelus takana. Elämä edessä. Minne seuraavaksi töihin?

Kotipaikkakunnalle Ranualle tietysti.

Kun 23-vuotias Jere Konttila lähti kolme vuotta sitten opiskelemaan kansainvälistä liiketaloutta Ouluun, oli ajatuksena valmistua alalle, jossa osaamista voisi parhaiten hyödyntää. Sopiva kohde löytyi metsäkonevalmistuksesta.

“Sitä olen seurannut pienestä pitäen isäni yrityksessä. Kesätöissä olen saanut häneltä oppia. Nyt saan yhdistää liiketalouden tradenomin osaamiseni metsäkoneiden myyntityöhön”, Konttila sanoo.

Ranualainen metsäkonevalmistaja Jarcrac Forest Finland Oy on valmistanut koneita metsätalouden ammattilaisille 2010-luvulta lähtien. Jo 90-luvulla yritys tarjosi matalalla profiililla koneita henkilöstön ja välineistön kuljettamiseen. Viime vuosina yritys on keskittynyt vientiin. Se sopii erinomaisesti Konttilaan ammattiprofiiliin.

“Kansainvälinen työ on kiinnostanut minua aina. Jarcracilla se on tarjousten kirjoittamista ja matkustamista. Liikun paljon ulkomailla tapaamassa asiakkaita ja välillä työskentelen etänä. On hienoa, että Ranualla on mahdollista tehdä työtä, joka ei ole paikkaan sidottua.”

Luontoymmärrys kirittää kasvuun

Valtaosa Konttilan myyntityöstä suuntautuu ulkomaille, sillä siellä Jarcracin metsäkoneille on eniten kysyntää. Tärkeitä markkina-alueita ovat Keski-Eurooppa, Baltia ja Ruotsi sekä Kanada.

Mutta mistä ranualainen pienkonevalmistaja on ulkomaiset asiakkaansa saanut?

”Pitkään toimintamallina on ollut, että suuria, raskaita koneita käytetään melkein kaikkiin metsänhoidon vaiheisiin. Viime vuosina etenkin Euroopassa on kuitenkin alettu huomaamaan hyödyt pienempien ja kevyempien metsäkoneiden käytölle. Sen myötä meidänkin pienkoneiden kysyntä on kasvanut, sillä niillä voidaan työskennellä paikoissa, mihin isot koneet eivät pääse, ja harvennuksilla saadaan jätettyä enemmän hyviä puita järeytymään ja arvoaan kasvattamaan. Näin metsän lopputuotos on suurempi”, Konttila avaa.

Suurta on ollut Jarcracin kasvukin. Kolomaan teollisuusalueella toimiva yritys on laajentanut tuotantotilojaan kolmesti vuodesta 2019. Juuri valmistumaisillaan oleva 300 neliön laajennus nostaa tehtaan tuotantokapasiteettia merkittävästi ja mahdollistaa lisää töitä.

Omasta työstään Konttila kertoo nauttivansa, sillä se edistää ympäristöystävällisyyttä. Luonnon suojeleminen on hänelle tärkeää, ja siinä asiakkaat otetaan avuksi.

“Keskitymme aktiiviseen kommunikointiin asiakkaiden kanssa. Sen myötä saamme päivitetyn kuvan heidän metsiinsä liittyvistä tarpeista ja koneiden kehityskohteista”, Konttila kertoo.

Hyvä sijainti vetää puoleensa

Opintojensa jälkeen Konttila on asunut kahden kodin välillä. Hän käy töissä Ranualla, mutta asuu myös Oulussa. Vaikka välimatkan taittaa parissa tunnissa, on hänen mahdollista tehdä etätöitä. Se vapauttaa aikaa harrastuksille.

“Ranualla käyn salilla ja lenkkeilen. Täällä on myös hyvät edellytykset kuntoilulle luonnossa”, hän luonnehtii.

Ranua on hyvällä sijainnilla kauempaakin tuleville. Konttila voi matalalla kynnyksellä kutsua asiakkaita tai kumppaneita esimerkiksi yritysvierailuille, sillä Ranualle on Rovaniemen lentokentältä vain tunnin matka.

Paikalliset yritykset myös keskustelevat aktiivisesti keskenään, mikä tarjoaa yhteistyömahdollisuuksia.

“Teemme Jarcracilla toistaiseksi vain metsäkoneita, mutta jos huomaamme mahdollisuuksia muualla, voimme tarjota esimerkiksi sopimusvalmistusta. Veken kalusteille olemme sitä jo tehneetkin”, Konttila kertoo.

Jarcrac Forest Finland Oy:n tuotantotilat sijaitsevat Kolomaan teollisuusalueella.
Jarcrac Forest Finland Oy:n tuotantotilat sijaitsevat Kolomaan teollisuusalueella.

Yrittäväistä porukkaa

Konttila kokee, että Ranua tarjoaa kaiken tarvittavan sujuvan arjen pyörittämiseen. Erotuksena etelän kasvukeskuksiin on se, että kunnassa on rauhallisempaa.

“Täällä on isoja yrityksiä ja hyvät työllistymismahdollisuudet siinä missä muuallakin. Mutta luonto on lähellä, eikä ole neljän ruuhkia. Arki on sujuvaa, mutta rauhallisempaa. Koronan jälkeen etätyötkin ovat yleistyneet.”

Ranualaiset arvostavat myös yhteisöllisyyttä. Kun Ranualle tulee uusia asukkaita, eivät naapurit arkaile ottaa yhteyttä. Osaksi yhteisöä pääsee nopeammin kuin suuremmissa kaupungeissa.

Konttila lisää, että paikalliset haluavat aktiivisesti kehittää kunnan asioita. Tärkeänä keskusteluareenana on sosiaalinen media.

“Täällä on yrittäväistä porukkaa. Vaikka kyse on pienestä kunnasta, on vireillä kaikenlaista toimintaa. Kunnan tilasta ja ajankohtaisista aiheista käydään keskustelua somessa päättäjien ja asukkaiden kesken. Ranualla tähän aktiivisuuteen panostetaan, ja sitä on ollut selvästi enemmän viime vuosina”, Konttila arvioi.

Tutustu lisää Ranuan tarjoamiin mahdollisuuksiin.