Oulun käräjäoikeus: Lapsen ham­mas­hoi­to lai­min­lyö­tiin – van­hem­mil­le sakkoja

Pääkirjoitukset: Kes­kus­tan edessä voi siintää veret sei­saut­ta­va vaa­li­tap­pio

Jääkiekko: Tors­tai­na Veini Veh­vi­läi­nen haluaa sy­ven­tää Kärp­pien ah­din­koa tor­ju­mal­la kaikki lau­kauk­set

Mainos: Kalevan joulutarjous: Kaleva Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Poh­jois-Suo­men val­mius­toi­mi­kun­nan ko­ro­na­huo­le­na ter­vey­den­huol­lon kan­to­ky­ky – Myös va­le­uu­ti­set ja "poh­jois­suo­ma­lai­nen päi­vit­täis­ta­va­ra­lii­ke" saavat osansa

Koronan aiheuttama sairaalakuormitus on vähäistä, mutta epidemiatoimet työllistävät perusterveydenhuoltoa. Muu terveydenhuolto kärsii runsaan testauksen, jäljityksen ja altistuneiden karanteenien takia, todetaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston (AVI) tiedotteessa.

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui tänään tiistaina syyskauden ensimmäiseen kokoukseen läpikäymään alueen turvallisuustilannetta.

Koronakoordinaatioryhmien suosituksesta sekä Pohjois-Pohjanmaa että Kainuu ovat kiihtymisvaiheessa, mutta voimakkaalta sairaalakuormitukselta on tiedotteen mukaan vältytty hyvin edenneitten rokotusten ansiosta.

Pohjois-Pohjanmaan epidemiatilanteesta koordinaatioryhmä linjasi viime viikolla, että välitöntä tarvetta yleisötilaisuuksien rajoituksille ei ollut. Parhaillaan aluehallintovirastoissa tarkastellaan sosiaali- ja terveysministeriön tuoreimpien ohjauskirjeiden vaikutuksia päätöksiin.

Kainuussa on voimassa tartuntatautilain mukainen rajoitus yleisötilaisuuksista ja yleisistä kokouksista perjantaihin 27. elokuuta asti. Päätöksen jatkamisen välttämättömyyttä arvioidaan.

Valtioneuvoston määräämät ravintolarajoitukset ovat kiihtymisvaiheen mukaisesti voimassa.

Evakuointiin ja informaatiovaikuttamiseen varautumista

Valmiustoimikunta päätti osallistua seuraavassa kokouksessaan 9. syyskuuta Lapin ja Pohjois-Suomen aluehallintovirastojen POHJOINEN 21-valmiusharjoitukseen, tiedotteessa kerrotaan.

Harjoituksen toiminnallisessa osuudessa syyskuun ensimmäisellä viikolla  selvitetään, miten hyvät valmiudet Kainuun, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan viranomaisilla on siirtää väestö ripeästi turvaan vaaralliselta alueelta.

Harjoitusviikon toinen kokonaisuus keskittyy informaatiovaikuttamiseen osana hybridivaikuttamisen keinovalikoimaa. Harjoituksessa testataan ja kehitetään toimintamalleja, miten vastata informaatiovaikuttamiseen paikallisella sekä alueellisella tasolla.

Kokouksessa otettiin esiin erityisesti erityisesti rokotuksia koskevan disinformaatio, jonka määrä on tiedotteen mukaan lisääntynyt.

Myös Pohjois-Suomen AVIn jakamaa tietoa on yhdistetty rokotevastaiseen kampanjaan eri puolilla Suomea. Myös Kaleva uutisoi tapauksesta AVIn tiedotteen pohjalta.

Tiedotteessa mainitaan myös Pohjois-Suomessa toimiva päivittäistavaraliike, joka "näyttää suhtautuvan välinpitämättömästi koronaviruksen leviämisen estämiseen, ja tuo sen myös julkisuuteen".

Valmiustoimikunnan mukaan erityisesti lapset ja nuoret ovat alttiita vääristellylle tiedolle. Vanhempien, koulun ja viranomaisten tuleekin valmiustoimikunnan mukaan huolehtia kansalaisten luotettavan tiedon saamisesta.

Lue lisää: Alue­hal­lin­to­vi­ras­to va­roit­taa: Ro­ko­te­vas­tai­ses­sa kam­pan­join­nis­sa le­vi­tet­ty vää­ris­tel­tyä Poh­jois-Suo­men avin vir­ka­mie­hen säh­kö­pos­tia