Poh­jois-Suo­men alue­hal­lin­to­vi­ras­tos­sa on vi­reil­lä useita Es­pe­ri-asioi­ta – hen­ki­lös­tö­mää­rää vä­hen­net­ty ja lää­ke­lu­vis­sa puut­tei­ta

Yllätystarkastus kärsämäkiseen hoivakotiin paljasti henkilöstömäärää vähennetyn ja puutteita lääkeluvissa. Huomio kiinnittyi myös hygieniahaalareiden suureen määrään ja asukkaiden yöpaaston pituuteen.

Yksityinen palveluntarjoaja Esperi Care kertoo tekevänsä yhteistyötä 200 kunnan kanssa. Kuvituskuva.
Yksityinen palveluntarjoaja Esperi Care kertoo tekevänsä yhteistyötä 200 kunnan kanssa. Kuvituskuva.
Kuva: Tapio Tuomela

Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa on vireillä kaksi valtakunnallisen kohun keskiössä olevaa, Esperi Carea koskevaa valvonta-asiaa.

Sosiaalihuollon ylitarkastaja Marja-Leena Lantto kertoo, että toinen niistä kohdistuu Kärsämäellä sijaitsevaan Esperi hoivakoti Frosterukseen. Toimintalupansa mukaan se on 28-paikkainen vanhusten tehostetun palveluasumisen yksikkö, jonne asukkaat siirtyivät viime huhtikuussa lähellä sijainneesta Attendon yksiköstä ja pääosa sen henkilöstöstä on niinikään Attendolta.

Avi teki Frosterukseen viime marraskuussa ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin. Se havaitsi, että asukkaiden hoidon ja huolenpidon tarve Frosteruksessa on suuri. Esimerkiksi syötettäviä asiakkaita arvioitiin olevan noin 18 ja noin kahdeksan asiakasta täytyi käyttää pesulla paareilla.

Viime syksystä alkaen hoivakodissa on ollut arkiaamuisin töissä viisi hoitajaa, joista yksi työskentelee keittiöllä ja lääkevastaavana. Viikonloppuisin aamuissa on vain neljä hoitajaa ja heistäkin yhden aika menee kokoaikaisesti keittiöllä, asukkaiden syöttämisessä ja lääkkeiden jakamisessa.

Öisin työntekijöitä on yksi. Hänen apunaan käy kaksi kertaa yössä kotihoitopalvelu kuivitus- ja asennonvaihtoapuna sekä auttaa tarvittaessa muutoinkin yöaikaisessa avustamisessa.

– Saadun selvityksen perusteella Esperi hoivakoti Frosteruksen työvuoroista on toiminnan aloittamiseen nähden vähennetty henkilöstöä ja myös työvuorojen porrastamisia on lisätty, tarkastuspöytäkirjassa todetaan.