Mainos

Poh­jois-Poh­jan­maan Yrit­tä­jien iso tehtävä on auttaa maa­kun­nan yrit­tä­jät sel­viä­mään ka­tast­ro­fis­ta

Koronakriisi työnsi Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät auttamaan ja toimimaan. Yhdistyksen iso perustehtävä on, että maakunnan yrittäjät selviävät katastrofista. ”Ensimmäisinä tulilinjoilla ovat matkailu, ravintolat, palvelut, erikoiskaupat sekä tapahtumat ja luovat alat. Toistaiseksi muut toimialat näyttäisivät selviävän paremmin”, PPY:n toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen toteaa.

-

Tilannekuvaa

Yhdistys on luonut tilannekuvaa kriisistä yhteistyössä kuntien ja maakunnallisten toimijoiden kanssa.

Paikallisyhdistykset ovat lähettäneet kunnille kuuden kohdan listan. Se muistuttaa toimenpiteistä, kuten hankintojen tekemisestä ja niiden pilkkomisesta, joiden avulla markkinat voidaan pitää elävinä.

Kunnille on esitetty, että paikallisyhdistysten puheenjohtajat otettaisiin mukaan niihin kriisiryhmiin, jotka liittyvät elinkeinotoimintaan. Tieto yrittäjien tilanteesta välittyisi ajantasaisesti.

”Kuusamo on tästä malliesimerkki. Yrittäjät ovat mukana kriisiryhmässä, jolla viikoittaiset sähköiset tapaamiset”, PPY:n järjestöpäällikkö Kirsi Anttila kertoo.

Julkisen sektorin elinkeinotoimijat ja yrityskehittäjät siirtyvät yritysten kehittämisestä niiden toiminnan turvaamiseen.

”Esimerkiksi Raahen kaupunki antaa yhden ja kahden hengen firmoille lainaa, samoin Kuusamo”, Anttila sanoo.

Yhdistyksen neuvontapalvelun juristit ja maakunnan eri hallinnollisten sektoreiden edustajat ovat laajasti kokoontuneet hahmottamaan tilannetta.

Vaikuttamista

Ensimmäiseksi yritysten tulisi selättää kassakriisi. Suomen Yrittäjät on tehnyt tukipakettiesityksen.

Pakettiin kuuluva työnantajatuki tarkoittaisi, että valtio vastaisi kolmen kuukauden määräajan yritysten työnantajamaksuista. Yrittäjätuki tarkoittaisi, että valtio maksaisi yrittäjien työeläkemaksut puolen vuoden ajan. Yksinyrittäjätuki vastaisi työmarkkinatukea.

”Työttömyysturva pelastaa monta”, Anttila arvioi.

PPY:n toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen toteaa, että valtion olisi rakennettava sellainen tukipaketti, että yrittäjä selviää. Pelkkä velkaantuminen ei auta.

Sekä Business Finlandilla että ely-keskuksella on tarjolla uusia tukia. Kuntien elinkeinotoiminnan tulisi auttaa yrittäjiä hakemaan oikeita tukia.

”Kassakriisin hoitamisen jälkeen siirrytään bisneksen hallintaan”, Kolehmainen sanoo.

Vuokranantajiin on vedottu, että vuokriin tehtäisiin pyynnöstä tarkistuksia. Toiveena on ymmärrystä, että yrittäjillä ei ole tällä hetkellä vara maksaa.

Palveluverkko

Neuvonta- ja asiantuntipalveluihin on tullut kaksi uutta asiantuntijaa. Palvelut ovat käyttäjille ilmaisia. Henkilöstötieto Paloniemi Oy antaa neuvontaa henkilöstöhallintaan, kuten lomautuksiin ja irtisanomisiin liittyen.

Sepontytär Oy:n Kirsi Paldanius antaa työnohjausta. Häneen voi ottaa yhteyttä henkisen jaksamisen ja hyvinvoinnin asioissa.

Yrityskummit tarjoavat kokemustaan ja apuaan. He ovat irrottaneet tähän toimintaan neljä kummia, jotka auttavat puhelimitse.

Paikallisyhdistykset ovat perustaneet soittorinkejä, esimerkiksi Raahessa ja Limingassa. Niiden kautta voi saada vertaistukea.

”Väsymys voi tulla jälkijunassa. Tartu tukiverkkoon”, Anttila korostaa.

Yhdistyksellä on suunnitteilla verkon yli tehtäviä tilaisuuksia, kuten etäaamukahveja.

Paikallisyhdistyksille tukea

Paikallisia yhdistyksiä on ohjattu käyttämään erilaisia etäyhteyksiä, joiden avulla voidaan pitää kevätkokoukset ja hallituksen kokoukset.

Yleinen koronatiedotus rakentuu Suomen Yrittäjien sivuston varaan. Alueellisesti ei ole lähdetty rakentamaan omia tiedotuskokonaisuuksia.

Alueellisista palveluista tiedotetaan edelleen. Kaikki toiminta tapahtuu etänä ja kokoukset on siirretty verkkoon.