Poh­jois-Ko­reas­sa toi­sin­ajat­te­li­ja päätyy lei­ril­le tai pakenee – luo­te­tuim­mat kan­sa­lai­set työs­ken­nel­leet Eu­roo­pas­sa

Pohjois-Korea vaatii kansalaisiltaan ehdotonta uskollisuutta jumalallisena pidetylle maan johtajalle Kim Jong-unille ja maassa vallitsevalle valtiojohtoiselle ideologialle.

Pohjoiskorealainen sotilas juhli tyttärensä kanssa juhlapäivää, kun Pohjois-Korean ensimmäisen johtajan Kim Il-sungin syntymästä tuli kuluneeksi 105 vuotta. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un (keskellä) vieraili sotilassaarella maaliskuussa 2015. Johtajan lisäksi maan hallinnossa on tärkeässä roolissa eliittisuvut, joiden jäsenistä muodostuu maata Kim Jong-unin kanssa hallitseva ryhmä.
Pohjoiskorealainen sotilas juhli tyttärensä kanssa juhlapäivää, kun Pohjois-Korean ensimmäisen johtajan Kim Il-sungin syntymästä tuli kuluneeksi 105 vuotta.
Pohjoiskorealainen sotilas juhli tyttärensä kanssa juhlapäivää, kun Pohjois-Korean ensimmäisen johtajan Kim Il-sungin syntymästä tuli kuluneeksi 105 vuotta.
Kuva: HOW HWEE YOUNG

Kansalaisten kannalta Pohjois-Korea on yhden totuuden maa. Se vaatii kansalaisiltaan ehdotonta uskollisuutta jumalallisena pidetylle maan johtajalle Kim Jong-unille ja maassa vallitsevalle valtiojohtoiselle ideologialle.

– Maan sisäistä oppositiota ei ole. Tosinajattelijalla on kaksi vaihtoehtoa: vankileiri tai pakeneminen ulkomaille, maailmanpolitiikan professori Pekka Korhonen Jyväskylän yliopistosta sanoo.

Jos valtion viholliseksi leimattu kansalainen päätyy vankileirille, hän ei enää palaa tavalliseen elämään eikä yleensä elä leirillä kovin pitkään. Leirille joutuvat ihmiset ovat Pohjois-Koreassa ihmisarvon alapuolella.

"Maailmassa ei ole toista samanlaista valtiota kuin Pohjois-Korea"
Pekka Korhonen

Myös pakkotyö, kidutus ja kuolemantuomio ovat maassa käytössä. Tarkoista luvuista ei ole tietoa.

Valtion viholliset, eli eliitin kanssa eri tavalla ajattelevat kansalaiset, saadaan kiinni tehokkaan tarkkailuun perustuvan järjestelmän kautta. Petturit ilmiannetaan hallinnolle.

– Ei valtio pysty valvomaan, mitä yksityinen ihminen ajattelee tai sanoo parhaalle kaverilleen yön pimeydessä. Mutta mikään, mikä tulee laajempaan tietoon, ei pysy salassa, Korhonen sanoo.

Pohjois-Korean kansalaisilla ei ole vapaata pääsyä internetiin. Maassa toimii kuitenkin sisäinen intranet, jonka kautta välitetään tietoa muun muassa taloudesta ja hallinnosta. Sosiaalista mediaa ei ole. Tekstiviestejä voi lähettää, mutta niidenkin sisältöä valvotaan.

Luotettavia kansalaisia päästetään ulkomaille töihin

Pohjois-Korea ei silti ole täysin suljettu valtio. Korhonen kertoo, että vuosittain tuhannet kansalaiset työskentelevät ulkomailla.

– Vielä vuonna 2014 maailmalla, osa heistä Euroopassakin, työskenteli 200 000 pohjoiskorealaista. Heitä oli muun muassa Puolassa ja Bulgariassa, mutta viime vuosien aikana heidät on Euroopasta poistettu.

Eniten pohjoiskorealaisia on työskennellyt Kiinassa, jossa heitä on esimerkiksi kaivostyöläisinä. Myös Afrikan maihin ja Lähi-itään on lähdetty töihin.

Ulkomaille ei voi kuitenkaan lähteä noin vain, vaan lupa lähtöön pitää anoa hallinnolta. Korhonen sanoo, että ulkomaille pääsee lähinnä sellaisia kansalaisia, joilla on suhteita eliittiperheisiin ja puolueeseen. Valtio katsoo oikeudekseen pidättää osan ulkomailla ansaitusta palkasta.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un (keskellä) vieraili sotilasaarella maaliskuussa 2015. Johtajan lisäksi maan hallinnossa on tärkeässä roolissa eliittisuvut, joiden jäsenistä muodostuu maata Kim Jong-unin kanssa hallitseva ryhmä.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un (keskellä) vieraili sotilasaarella maaliskuussa 2015. Johtajan lisäksi maan hallinnossa on tärkeässä roolissa eliittisuvut, joiden jäsenistä muodostuu maata Kim Jong-unin kanssa hallitseva ryhmä.
Kuva: KCNA

– Jos pohjoiskorealainen on 2–4 vuotta ulkomailla, hän tulee Pohjois-Korean näkökulmasta silti kohtuullisen varakkaana takaisin, vaikka suurimman osan palkasta vie valtio.

Se, että ulkomailla työskentelevä pohjoiskorealainen hakisi turvapaikkaa kyseisestä maasta, on harvinaista. Korhosen mukaan syy on siinä, että lähtijöillä on suhteita eliittiin. Jos yksi suvun jäsen loikkaisi pois maasta, muu suku joutuisi kärsimään.

– Mutta kyllä näitä on. Viime vuonna Kiinassa loikkasi kymmenkunta ravintolassa työskentelevää ihmistä porukalla.

Pohjois-Korean hallinnon lonkerot ulottuvat kuitenkin ulkomaille saakka. Korhonen sanoo, että kansalaisia valvotaan myös siellä, eli kaikki valvovat toisaan.

Eristetyn maan talous kasvaa

Pohjois-Korea on ruuantuotannon suhteen erittäin omavarainen. Se pystyy tuottamaan noin 95 prosenttia väestön tarvitsemasta ruuasta. Aliravitsemusta maassa silti on.

– Riisiä, perunaa, maissia, Korhonen luettelee maan peruselintarvikkeita.

Pohjois-Korean järjestelmä perustuu sosialismiin ja valtion vahvaan ohjaukseen. Nykyään maassa sallitaan jonkin verran yksityistä kasvattamista. 

– Kun siellä matkustaa, huomaa, että joka paikassa kasvaa jotain – myös ratapihoilla ja kerrostalojen ympärillä, Korhonen kertoo.

Pohjois-Korean talous kasvaa tällä hetkellä 2–3 prosentin vuosivauhtia.

– Se on aika kova vauhti maalle, joka on jatkuvien sanktioiden kohteena.
Korhosen mukaan Pohjois-Korean talouskasvun takana on yksityinen kapitalismi. Maassa on jonkin verran yksityistä taloutta, vaikka se on piilotettu valtion talouslukuihin.

– Jos rajat avautuisivat ja kansainväliset sanktiot poistettaisiin, kasvu voimistuisi. Pohjois-Korealla on kohtalaisen koulutettu väestö, joka on hyvin organisoitu. Jos rauha saataisin aikaan, muutokset voisivat olla nopeitakin. 

Katso, millaisia kuvia Pohjois-Koreasta on välittynyt ulospäin viime vuosina. Lue lisää johtajasta Kim Jong-unista ja Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen väleistä.