Pique puski Es­pan­jan avaus­voit­toon

Espanjan jalkapallomaajoukkue sai hyvän alun kolmannen perättäisen Euroopan mestaruuden tavoittelulleen.

Espanjan Gerard Pique ratkaisi ottelun loppuminuuttien maalilla.
Espanjan Gerard Pique ratkaisi ottelun loppuminuuttien maalilla.
Kuva: KHALED ELFIQI

Espanjan jalkapallomaajoukkue sai hyvän alun kolmannen perättäisen Euroopan mestaruuden tavoittelulleen. Vaikka sitkeästi puolustanut Tshekki oli vähällä jättää mestarit maaleitta, kärsivällisesti jauhanut Espanja teki lopulta tarvittavan maalin ja vei EM-avauksensa Toulousessa 1-0.

Joukkueen sankariksi nousi hieman yllättäen Barcelonan puolustaja Gerard Pique, joka puski ratkaisumaalin takatolpalta 87. minuutilla. Osuma oli Piquen ensimmäinen maajoukkueessa vuonna 2009 alkaneen 66 ottelun kuivan kauden jälkeen.

- On erittäin tärkeää aloittaa hyvin, Pique sanoi.

- Pelasimme hyvin ja hallitsimme ottelua. Loimme maalipaikkoja, mutta pallo ei tuntunut menevän sisään. Lopulta minulla oli onnea olla maalintekijä.

Kahden vuoden takaisten MM-kisojen katastrofin jälkeen Espanjan missiona Ranskan EM-kisoissa on kunnianpalautus. Pelityyli on avausottelun perusteella vanha tuttu.

Vicente del Bosquen miehistö hallitsi palloa ja pyöritti syöttömyllyään hakien aukkoja vastustajan puolustuksesta. Hitaan alun jälkeen pelin painopiste siirtyi yhä enemmän Tshekin päähän, ja Espanjan voitto oli lopulta ansaittu. Ottelu jätti kuitenkin Espanjalle mietittävää, sillä pyörityksestä huolimatta sen hyökkäyspeli oli varsin tehotonta.

Iniesta loisti

Tshekkiä piti pystyssä kurinalaisen puolustuspelin lisäksi maalivahti Petr Cech. Arsenal-vahti venyi huippupelastukseen toisensa jälkeen ja turhautti vuorollaan niin Alvaro Moratan, Jordi Alban kuin David Silvankin.

Vaikka Tshekki keskittyi pääasiassa puolustamiseen, sekin sai luotua pari erinomaista paikkaa. Paras tilaisuus syntyi tunnin pelin jälkeen, kun Theodor Gebre Selassie pääsi puskemaan kohti tyhjää maalia. Cesc Fabregas kuitenkin siivosi pallon pois maalilinjalta.

Fabregas pelasi muutenkin vahvan ottelun, kuten myös konkari Andres Iniesta, jonka jalasta keskitys ottelun ainoaan maaliin lähti. Espanjan hyökkäykset kulkivat paljolti Iniestan kautta, ja hänet valittiinkin ottelun parhaaksi pelaajaksi.

- Näiden joukkueiden murtamiseen ei ole mitään yhtä ratkaisua. Täytyy vain painaa päälle, kunnes saa haluamansa. Maali tuli miten se tuli, se vain vaatii kärsivällisyyttä, Iniesta sanoi.

Tshekin valmentaja pettyi

Tshekille viime hetken tappio oli raju pettymys. Vladimir Darida sai vielä lisäajalla mahdollisuuden tasoitukseen, mutta David de Gea torjui hänen vaarallisen vetonsa.

- On pettymys päästää maali niin lopussa. Meillä oli itsekin mahdollisuus maalintekoon, mikä ei ole Espanjaa vastaan yleistä. Pelasimme maksimitasollamme, ja on sääli, ettemme saaneet ainakin pistettä, Tshekin valmentaja Pavel Vrba sanoi.

Espanja kohtaa seuraavaksi perjantaina Turkin, Tshekki taas saa vastaansa avausottelunsa voittaneen Kroatian.