Säästötoimet: Mitä ti­loil­le käy, kun il­mas­toin­ti sul­je­taan yöksi? Ky­syim­me oleel­li­sia ky­sy­myk­siä Oulun sääs­tö­toi­mis­ta

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Pi­mi­tet­ty­jä tuloja, kat­teet­to­mia kuluja ja vä­hen­nyk­siä – Kaleva sel­vit­ti, miten ve­rot­ta­jaa yri­te­tään har­haut­taa ja mitä siitä seuraa

Pohjois-Suomessa tehtiin viime vuonna noin sata verotarkastusta, joista löytyi kuuden miljoonan euron edestä vältettyjä veroja.

-

Vilpillinen verotoiminta noudattelee pitkälti samaa kaavaa: kirjanpidosta puuttuu myyntiä, maksetaan pimeitä palkkoja, vähennyksiin lisätään kuluja, joihin ei ole oikeutta tai kirjanpitoon liitetään vääränsisältöisiä tositteita.

Verottajalle keinot ovat tuttuja.

Verohallinnolla on monenlaisia keinoja asioiden selvittämiseen. Järein toimenpide on verotarkastus, joka sekin voidaan vielä tehdä samanaikaisesti Poliisin tai Tullin rikostorjunnan kanssa.

Jutun kuvissa olevat luvut ovat verovuoden 2022 tarkastuksessa löytyneitä väärinkäytöksiä. Tekstissä kursiivilla olevat osuudet ovat Verohallinnon esimerkkitapauksia vilpillisestä verotoiminnasta.

Toisen rahat omalle tilille

Henkilö osti maksuvaikeuksissa olevien yhtiöiden osakkeita ja tämän jälkeen tyhjensi niiden nimissä olevaa käyttö- ja muuta omaisuutta, vaihtoi yhtiöiden nimissä tehtyihin laskuihin oman tilinumeronsa ja sai näin myyntitulot suoraan henkilökohtaiseen käyttöönsä.

Verotuksessaan hän ei näitä tuloja ilmoittanut, vaan hänen verotettavat tulonsa koostuivat lähinnä Kansaneläkelaitoksen maksamista etuuksista.

Verotarkastuksen perusteella henkilön tuloihin lisättiin noin 200 000 euroa kolmelle eri vuodelle.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa tehtiin viime vuonna noin sata yhtiömuotoisiin tai yksityisiin henkilöihin kohdistunutta verotarkastusta.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.