Pi­ka­kurs­si Kaus­ti­ses­ta yhdessä päi­väs­sä – Pieniä let­ti­päi­tä kan­sal­lis­pu­vuis­sa ja poikia lii­vi­pu­vuis­saan

Kalevan toimittaja ja kuvaaja raportoivat tiistaipäivän, mitä Kaustiselta irti saavat. Päivän ohjelma tarjoaa noin 45 vaihtoehtoa: musiikkia, tanssia ja workshoppeja.

Antti Paalanen esiintyy yhden miehen haitariorkesterillaan Kaustisen päälavalla puolen yön aikaan. Crying Uncle Bluegrass Bandissa soittaa mandoliinia Teo Quale, viulua Miles Quale, bassoa Andrew Osborn ja kitaraa John Gooding. Vuokko Hovatta kolmisin -kokoonpanossa soittavat Panu Savolainen, vibrafoni, ja Atte Kilpeläinen, alttoviulu. Oululaisessa Otrassa soittavat Heli Haapaniemi, harmoni, Heikki Saarenkunnas, basso, Lauri Marjakangas, kitara ja Jaana Herlevi, viulu ja alttoviulu. Laulusolisti on bändin perustaja Maarit Saarenkunnas.
Antti Paalanen esiintyy yhden miehen haitariorkesterillaan Kaustisen päälavalla puolen yön aikaan.
Antti Paalanen esiintyy yhden miehen haitariorkesterillaan Kaustisen päälavalla puolen yön aikaan.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Kalevan toimittaja ja kuvaaja raportoivat tiistaipäivän, mitä Kaustiselta irti saavat. Päivän ohjelma tarjoaa noin 45 vaihtoehtoa: musiikkia, tanssia ja workshoppeja. Kaustinen Folk Music Festival alkoi eilen ja jatkuu sunnuntaihin asti, jo 52. kerran.

Kello 11.15 Marokkolainen naisbändi ylittää kiellettyjä rajoja

Perillä Kaustisella! Tuuli on kylmä, mutta pitkä jono kiemurtelee jo lipunmyyntiin festarialueelle. Kävelemme reippaasti suoraan lehdistöhuoneeseen. Samaan aikaan sinne saapuu marokkolainen Asmaa Hamzaoui & Bnat Timbouktou, joka on myös juuri päässyt Kaustisille.

Bändin manageri kertoo, että bändin esittämä gnawa-musiikki on marokkolaista perinteistä rituaalista musiikkia. Sen tahdissa tanssitaan ja päästään parantavaan transsiin.

Se taas ei ole yhtään perinteistä, että tässä bändissä naiset soittavat gnawaa.

Marokkolainen gnawa-bändi Asmaa Hamzaoui & Bnat Timbouktou, keskellä bändin johtaja Hamzaoui soittaa guembria.
Marokkolainen gnawa-bändi Asmaa Hamzaoui & Bnat Timbouktou, keskellä bändin johtaja Hamzaoui soittaa guembria.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Bändin johtaja Asmaa Hamzaouille se tuli mahdolliseksi siksi, että hän kuuluu sukuun, jonka miehet ovat perinteisesti kasvaneet gnawan soittajiksi.

– Asmaa alkoi soittaa gnawaa 7-vuotiaana, manageri kertoo.

Opittuaan hän pääsi mukaan poikien bändiin, kunnes hän 16-vuotiaana perusti gnawaa soittavan tyttöbändin.

Bändi julkaisi viime vuonna ensimmäisen levynsä, ja sillä on ruotsalainen tuottaja. He kiertävät tiiviisti festareita ja tulevat nyt Roskildesta Tanskasta.

Kolmen naisen bändi kaivaa soittimensa esille ja esiintyy meille. Asmaa Hamzaoui soittaa tärkeintä soitinta guembria, muut bändin jäsenet rytmittävät menoa kastanjeteilla.

Aloittaessaan naiset näyttävät hieman ujoilta ja sulkeutuneilta, mutta toisen biisin aikana hymy heidän kasvoillaan leviää samalla kun rytmi kiihtyy. Kyllä tätä tanssisi!

13.15 Lasten Kaustinen liikuttaa aikuista

Ollaan tuskin iltapäivän puolella ja festarialue kuhisee jo. Aurinko paistaa ja suojaisella alueella on melkein lämmintä.

Tiistai on Kaustisella perinteisesti lasten päivä.

Emme voi välttää liikutusta nähdessämme joukoittain pieniä lettipäitä kansallispuvuissa ja poikia liivipuvuissaan.

Keskipohjanmaa-areenalla esiintyi alkuiltapäivästä Kaustisen Nuorisoseuran kansantanssiryhmät MiniOttoset, PikkuOttoset, JunioriOttoset ja Ottoset.
Keskipohjanmaa-areenalla esiintyi alkuiltapäivästä Kaustisen Nuorisoseuran kansantanssiryhmät MiniOttoset, PikkuOttoset, JunioriOttoset ja Ottoset.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Lavalla esiintyvät Kaustisen Nuorisoseuran tanssiryhmät taaperoista aikuisiin: MiniOttoset, PikkuOttoset, JunioriOttoset ja Ottoset. Heitä rytmittävät Kaustisen Nuorisoseuran soittoryhmistä koottu bändi. Ja suuri yleisö kannustaa.

Oikeastaan Kaustisella on vierekkäin ja sisäkkäin kaksi festivaalia. On perinteisen kansanmusiikin ja -tanssin festivaali. Ja sitten on maailmanmusiikkifestari, jossa esiintyy kotimaisia ja kansainvälisiä tähtiä. Maailmanmusiikkipuolella sekoittuvat vaikutteet niin eri maiden perinteistä kuin muista musiikin genreistä.

Lounaan nautimme Festivaaliravintolassa, hinta-laatusuhde 13 euron aterialle. Hmm.

15.00 Hurjalla hanuristilla Antti Paalasella on myös perheorkesteri

Antti Paalanen on ihan hurja hanuristi, joka tanssittaa yhden miehen orkesterillaan kevyesti salillisen ihmisiä. Hänen konserttinsa keskiyöllä on ehdottomasti tavoitteena. Mutta yllättäen näemme Paalasen ulkona Juhlapihan lavalla Tuliterä-orkesterin kanssa. Teen treffit Paalasen kanssa Pelimannitalon eteen klo 15.

Pyynnöstä Paalanen määrittelee, mistä hänen hurja haitarimusiikkinsa on tehty.

– Siinä on kansanmusiikkia ja rokkia yhdistettynä elektroniseen tanssimusiikkiin ja ripaus rillumareitä, hän sanoo.

Periaatteena soitossa on äärimmäinen fyysisyys.

Tuliterä on muuten hänen perheorkesterinsa, jossa soittavat Paalasen lisäksi hänen poikansa Olavi Paalanen, tämän serkku Johannes Hotakainen sekä Paalasen vaimo Heidi-Marja Paalanen.

Antti Paalanen esiintyy yhden miehen haitariorkesterillaan Kaustisen päälavalla puolen yön aikaan.
Antti Paalanen esiintyy yhden miehen haitariorkesterillaan Kaustisen päälavalla puolen yön aikaan.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

17.30 Nuoret bluegrass-virtuoosit villitsivät yleisön

Bluegrass ei ole mikään intohimoni, mutta Crying Uncle Bluegrass Band lyö taidoillaan ällikällä, vaikka inhoaisi koko genreä. Olipa se keikka!

Bändin nuorin jäsen, mandoliilia soittava Teo Quale on 12-vuotias, hänen viulistiveljensä Miles 15, eikä basisti Andrew Osbornilla ja kitaristi John Goodingillakaan ole ikää kuin 16 vuotta.

Nuoruudestaan huolimatta he kaikki ovat huikeita virtuooseja. Jokainen kappale pitää sisällään toinen toistaan taitavampia sooloja. Kaikki myös laulavat, stemmoissa, ja jokainen vuorollaan solistina.

Vaikka soitin on eri, Teo Qualen taiturointia katsoessa tulevat mieleen Jimmy Hendrixin sormet, kun hän panee mandoliinilla parastaan. Quale on vielä niin lyhyt, että hän soittaa soolonsa yhteiseen mikrofoniin varpaillaan. Se ei menoa hidasta.

Lavalla vierailee kappaleen verran mandoliinin kanssa Antti Järvelä, yksi festivaalin taiteellisista johtajista. Hyvin sujuu kokoonpanolla suomalaisen kansanmusiikkiperinteen klassikko Karjalan poikia.

Järvelä järjesti bändin Suomeen 10 päivän kiertueelle, ja Kaustisen Iholla-salin keikka oli heidän viimeisensä Suomessa.

– Olemme saunoneet täällä joka päivä, pojat kertovat kiittäessään Järvelää kiertueen järjestelyistä.

Crying Uncle Bluegrass Bandissa soittaa mandoliinia Teo Quale, viulua Miles Quale, bassoa Andrew Osborn ja kitaraa John Gooding.
Crying Uncle Bluegrass Bandissa soittaa mandoliinia Teo Quale, viulua Miles Quale, bassoa Andrew Osborn ja kitaraa John Gooding.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

20.00 Vuokko Hovatta laulaa Riina Katajavuoren tekstejä

Vuokko Hovatalla on kaunis ääni, ja lisäksi hän on taitava esiintyjä. Ultra Bra -bändistä tunnetuksi tullut laulaja ja näyttelijä näyttää kiinnostavan myös Kaustisen yleisöä, sillä Mondo-ravintolateltta oli aivan täynnä keikan alkaessa.

Hovatan kokoonpanon nimi on Vuokko Hovatta kolmisin. Ne kaksi muuta ovat vibrafonia soittava Panu Savolainen ja alttoviulisti Atte Kilpeläinen.

Hovatan sanoin joukkoon kuuluu myös neljäs jäsen, näyttelijä Riina Katajavuori. Laulujen sanoitukset ovat Katajavuoren runoutta.

Bändin esittämät laulut voisivat hyvin olla musiikkinäytelmistä. Jänniä sanoituksia, Hovatalla teatterillista elekieltä esiintymisessään. Ei tämä mitään poppia ole.

Hauskana kappaleena jäi mieleen esimerkiksi Panu Savolaisen säveltämä Hevosharrastus.

Intiimimpi tila toimisi paremmin tälle musiikille, mutta niin vain Hovatta voitti esiintymisellään yleisön puolelleen.

Näitä lauluja haluaisin kuulla uudestaan. Olisin pitänyt konsertista varmaan vielä enemmän, jos olisin saanut kuunnella sen istualtaan.

Illan tullen festarialue on elementissään. Musiikkia kuuluu kaikkialta, niin aitojen sisä- kuin ulkopuoleltakin. Festivaaliohjelmaan painetut konsertit, joita on jokaiselle päivälle hurja määrä, ovat vain osa kokonaisuutta. Sen lisäksi asiaan kuuluu niin sanottu puskasoitto. Innokkaat pelimannit etsivät nurkan, jossa he jamittelevat yksin tai yhdessä muiden kaltaistensa kanssa.

Vuokko Hovatta kolmisin -kokoonpanossa soittavat Panu Savolainen, vibrafoni, ja Atte Kilpeläinen, alttoviulu.
Vuokko Hovatta kolmisin -kokoonpanossa soittavat Panu Savolainen, vibrafoni, ja Atte Kilpeläinen, alttoviulu.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

23.30 Oululaiselta Otralta on tulossa uusi levy

Vietin loppuillan ennen Antti Paalasen "eeppisiä reivejä" festivaalien päälavalla Wiljamin äänentoistollisella iltaklubilla.

Balkanin rytmeihin kallellaan oleva oululainen Otra on saanut riveihinsä vahvistusta. Nelihenkisen bändin viides, säännöllisesti vieraileva jäsen on basisti Heikki Saarenkunnas, bändin perustajan ja solistin Maarit Saarenkunnaan poika. Bändin muut jäsenet ovat Heli Haapaniemi, harmoni, Lauri Marjakangas, kitara ja Jaana Herlevi, viulu ja alttoviulu.

Kontrabasson myötä bändin saundista on tullut aikaisempaa muhevampi.

Oululainen Otra ja alku Maarit Saarenkunnaan säveltämästä kappaleesta Mie en terve lienekkänä.
Video: Päivi Alasuutari

Konsertissa kuultiin biisejä tulevalta levyltä. Mukana oli sekä uusia sävellyksiä että sovituksia hyvinkin tutuista kansanlauluista. Mutta millaisia sovituksia! Esimerkiksi Läksin minä kesäyönä käymään oli saanut räyhäkkään tulkinnan, joka avasi uuden näkökulman tarinaan.

Miten sopivat yhteen kalevalainen lauluperinne ja flamenco-tanssi? Hyvin, ainakin, kun sitä yhdistävät laulaja Anna Fält ja tanssija Pia Pohjakallio. Pelkistetty esitys, joka syntyy vahvasta laulusta, ilmaisuvoimaisesta ja voimakkaasta tanssista sekä tanssijan jaloillaan tekemästä rytmistä piti tiukasti otteessaan.

Oululaisessa Otrassa soittavat Heli Haapaniemi, harmoni, Heikki Saarenkunnas, basso, Lauri Marjakangas, kitara ja Jaana Herlevi, viulu ja alttoviulu. Laulusolisti on bändin perustaja Maarit Saarenkunnas.
Oululaisessa Otrassa soittavat Heli Haapaniemi, harmoni, Heikki Saarenkunnas, basso, Lauri Marjakangas, kitara ja Jaana Herlevi, viulu ja alttoviulu. Laulusolisti on bändin perustaja Maarit Saarenkunnas.
Kuva: Päivi Alasuutari
Antti Paalanen villitsi yleisönsä Kaustisen Keskipohjanmaa-areenalla tiistain viimeisenä esiintyjänä.
Video: Päivi Alasuutari