Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaleva live: Katso pai­kal­lis­ta jal­ka­pal­loa suorana – ACO/OLS kohtaa Her­cu­lek­sen

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Pihla Hin­tik­ka kir­joit­ti fe­mi­nis­ti­sen ras­kaus­op­paan rans­ka­lai­sil­le – "Suuri osa Ranskan mark­ki­noi­den ras­kaus­kir­jois­ta pu­hut­te­lee naisia naii­vis­ti"

Raahelaislähtöinen toimittaja Pihla Hintikka julkaisi Ranskassa feministisen raskausoppaan. Le Guide féministe de la grossesse rikkoo perinteiset stereotypiat ja puhuttelee myös puolisoita.

Pihla Hintikka on asunut Pariisissa yli kymmenen vuotta. Suomesta ja entisestä kotikaupungistaan hän kaipaa luontoa ja merta. "Täällä ajatus Raahesta ja merenrantakaupungista on niin nostalginen. Kun sinne tulee, muistaa vähän ajan päästä, ettei se merituuli olekaan aina niin mukava", hän nauraa.
Pihla Hintikka on asunut Pariisissa yli kymmenen vuotta. Suomesta ja entisestä kotikaupungistaan hän kaipaa luontoa ja merta. "Täällä ajatus Raahesta ja merenrantakaupungista on niin nostalginen. Kun sinne tulee, muistaa vähän ajan päästä, ettei se merituuli olekaan aina niin mukava", hän nauraa.
Kuva: Amit Israeli

Raahelaislähtöinen Pihla Hintikka elää jännittäviä aikoja. Hänen ja Elisa Rigoulet’n kirja Le Guide féministe de la grossesse on vasta julkaistu Ranskassa. Kirja on Hintikan ensimmäinen.

– Totta kai tämä on jännittävää. Rehellisesti voin sanoa, että jännitän ihan hulluna etenkin haastatteluita ranskaksi, vaikka ranskani on ihan sujuvaa. On kuin joutuisi taas 36-vuotiaana jännittämään kouluesitelmää, Hintikka nauraa.

Hintikan ja Rigoulet’n kirja on feministinen opas raskausajalle. Hintikka kertoo, että kirjassa pyritään rikkomaan stereotypioita ja puhumaan raskaudesta molemmat vanhemmat huomioiden.

– Ranskalaisilla markkinoilla ei ollut oikeastaan älykkäitä opaskirjoja aiheesta ihmisille, joita raskaus kiinnostaa sekä fyysisenä että psyykkisenä ja yhteiskunnallisena ilmiönä. Suuri osa raskauskirjoista puhuttelee naisia naiivisti eikä puolisoita puhutella juuri ollenkaan.

Hän kertoo, että Ranskassa monista raskauteen liittyvistä asioista ei puhuta samalla tavalla kuin vaikka Pohjoismaissa. Esimerkiksi keskenmenot ovat asia, josta puhutaan Ranskassa vähän, vaikka se koskettaa useita ihmisiä.

– Vaikka kirja onkin kirjoitettu Ranskan markkinoille, on siinä kansainvälinen näkökulma. Monia asioita verrataan esimerkiksi Amerikkaan ja Pohjoismaihin.

Vanhemmuus ei ole helpoin asia käsitellä, sillä jokaisella on oma mielipiteensä muun muassa siitä, miten lapsia pitäisi kasvattaa. Hintikka sanoo, ettei kirja pyrikään ottamaan kantaa siihen, miten raskausajan pitäisi sujua tai minkälainen vanhempi kannattaisi olla. Kirjan tehtävä on tuoda esille erilaisia vaihtoehtoja niin, että lukija tietää kaikenlaisten kokemusten olevan mahdollisia. Jotta pinttyneitä stereotypioita voi rikkoa, niistä täytyy olla tietoa.

–Me halusimme esittää kysymyksiä, joihin meilläkään ei ollut raskausaikanamme vastauksia, hän sanoo.

Vaikka Hintikka on nyt saanut julkaistua ensimmäinen kirjansa, on hän kirjoittanut työkseen jo pitkään. Freelance-toimittajana hänen artikkeleitaan on julkaistu muun muassa Helsingin Sanomissa, Suomen Kuvalehdessä, Gloriassa ja Ellessä.

– Toimittajuus on päätyöni. Asun Ranskassa, mutta kirjoitan suomeksi. Nyt oli ensimmäinen kerta, kun kirjoitin ranskaksi. Se oli jännittävää ja aika haastavaakin, Hintikka sanoo.

Toimittajan työ tuo toistaiseksi leivän Hintikan pöytään, mutta tulevaisuudessa tilanne voi olla toinen. Ainakin urasuunnitelmat hänellä ovat selvät.

– Meiltä on tulossa toinen kirja, joka on suunnattu 0–3-vuotiaiden vanhemmille. Se käsittelee muun muassa lasten kasvattamista ilman sukupuolistereotypioita. Myös vuosien romaaniprojektini alkaa olla sillä mallilla, että etsin sille kustantajaa.

Kirjailijan ura on Hintikan unelma. Sitä, mistä se on tullut, hän ei osaa sanoa. Kirjoittaminen on kuulunut arkeen lähes aina. Lapsuuden kodilla saattaa kuitenkin olla vaikutusta.

– Äitini on aina lukenut paljon. Hän on lukuidolini.

Myös luovan kirjoittamisen opiskelu Turun yliopistossa on luonut hyvän pohjan unelman toteuttamiseen.

– Opettajamme kirjailija Riku Korhonen sanoi, että jos jaksat tehdä paljon töitä, sinusta voi tulla kirjailija. Ja sitähän se on, raakaa työtä.

”Suuri osa raskauskirjoista puhuttelee naisia naiivisti eikä puolisoita puhutella juuri ollenkaan.”
Pihla Hintikka kirjailija

Pihla Hintikka

Syntynyt 2.9.1982 Raahessa.

Asuu Pariisissa, Ranskassa.

Työskentelee freelance-toimittajana ja kirjailijana Pariisissa. Kirjoittaa artikkeleita pääasiassa suomalaisiin lehtiin.

Julkaisi vasta Elisa Rigoulet’n kanssa toimittamansa kirjan Le Guide féministe de la grossesse. Kirja on Hintikan ensimmäinen. Toinen kirja Rigoulet’n kanssa, joka on suunnattu taaperoikäisten vanhemmille, on tekeillä.

Perheeseen kuuluu aviomies Tom, Anton 4,5 v ja Thelma 1 v.

Harrastaa kaunokirjallisuutta, elokuvia ja barre au solia eli balettia lattiatasossa.

Nykyisessä kotikaupungissa parasta on oma perhe ja se, että monikulttuurisessa metropolissa voi halutessaan matkustaa lähes maailman ympäri.

Kaipaa Raahesta äitiään ja merta.

Kymmenen vuoden kuluttua näkee itsensä kirjoittamassa faktaa ja fiktiota.

29