Pie­nel­le kau­pal­le si­jain­ti on hintaa parempi valtti

Kuusamolainen lähikauppias vastaa isojen kauppojen hintasotaan entistä paremmalla palvelulla.

”Hintaa tärkeämpää on hyvin usein ruokakaupan sijainti. Tämä kauppa on sopivasti kotimatkan varrella”, sanovat Oiva ja Merja Pitkänen.
”Hintaa tärkeämpää on hyvin usein ruokakaupan sijainti. Tämä kauppa on sopivasti kotimatkan varrella”, sanovat Oiva ja Merja Pitkänen.

”Ei pienillä kaupoilla ole mahdollisuuksia isojen hintasodassa. Meidän valttejamme ovat sijainti, asiakkaiden toivomusten perusteella rakennettu valikoima sekä palvelu”, sanoo kuusamolaisen Nilon Valinnan kauppias Reino Oikarinen.

M-ketjuun kuuluva lähikauppa alentaa kuitenkin ketjun ohjeiden mukaan noin 400 elintarvikkeen hintaa helmikuussa. Oikarisen mukaan hinnanalennukset nipistetään muista kuluista.

”Kauppiaalle se tietää entistä pidempää päivää. Myös muut kulut on käytävä läpi tarkalla kammalla.”

Suomen toinen lähikauppiasketju Tarmo ei lähde mukaan hintasotaan. Ketjun puheenjohtaja Jarkko Salama sanoo, että kyseessä on isojen toimijoiden ottelu, joka nykyisillä markkina-asetelmilla oli vääjäämätön.

”Meidän liikeideamme on läheisyys. En ole hirmuisen huolestunut tilanteesta, vaikka yhä suurempien yksiköiden kehittyminen tietysti uhkaa pienempiä toimijoita. Näitä hintarypistyksiä näyttää tapahtuvan sykleittäin. Tämä nyt tuli tähän vaiheeseen.”