Kylät: Lai­ta­saa­ren asuk­kaat kehuvat omaa idyl­liään

Sää: Kolea kesäsää vaihtuu ensi vii­kol­la läm­pi­mään

Huumeet: Kier­sim­me aut­ta­jien kanssa huu­mei­den käyt­tö­pai­kat Oulun kes­kus­tas­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

Pe­rus­tur­van vah­vis­ta­mi­seen tar­vi­taan yli­vaa­li­kau­ti­nen si­tou­mus

Yksi konkreettinen toimi, jolla perusturvan kattavuutta tullaan jo ensi vuonna parantamaan, on työttömyysturvajärjestelmän sanktioiden eli karenssien kohtuullistaminen.

Oikeus sosiaaliturvaan ja riittävään toimeentuloon on ihmisoikeus, jonka turvaa niin Suomen perustuslaki kuin kansainväliset ihmisoikeussopimuksetkin. Viime viikolla julkaistu Amnesty Internationalin ja Ihmisoikeusliiton raportti osoitti, että tämä oikeus ei Suomen kaltaisessakaan hyvinvointivaltiossakaan toteudu täysimääräisesti.

Perusturvalla tarkoitetaan vähimmäismääräisiä sosiaaliturvaetuuksia, kuten työmarkkinatukea ja sairaspäivärahaa. Viimeisimmän arviointiraportin mukaan monien perusturvaa saavien ihmisryhmien toimeentulo ei riittänyt kattamaan kohtuullisen minimikulutuksen viitebudjettia vuosina 2015–2019.

Nykyinen hallitus on palauttanut etuudet indeksiin, tehnyt 20 euron tasokorotuksen perusturvaetuuksiin ja useiden kymmenien eurojen korotukset pieniin eläkkeisiin. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulakia on uudistettu siten, että lähes miljoonan suomalaisen asiakasmaksut pienevät.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.