Mainos

Pe­ru­na­pi­tä­jän pel­lois­ta nousee jo ensi talven perunat ja lei­po­mos­sa pais­ki­taan töitä aa­mu­var­hai­ses­ta alkaen – "Lä­hi­ruoas­sa pääsee mais­ta­maan oman alueen­sa aitoja makuja"

Perunat ja leivät ovat perinteistä suomalaista lähiruokaa. Lähiruoan ostaminen tukee suoraan paikallisia tuottajia. K-Citymarket Kaakkurin valikoimassa on huomioitu lähiruoka ja paikalliset toimijat.

Puikulat ovat yksi Matinollin perunan suosituimmista perunoista.
Puikulat ovat yksi Matinollin perunan suosituimmista perunoista.

Perunapitäjä Tyrnävällä paistaa syyskuun aurinko. Pellolta kuuluu tasainen raksutus, kun perunnanostokoneet tekevät työtään. Seuraavaksi päiväksi on luvattu runsaita sateita, joten perunoita on nostettava kellon ympäri.

”Me elämme luonnon ehdoilla ja luontoa kunnioittaen. Toisaalta luonto lyö meidän työhön myös haastetta: jos tulee hirveät rankkasateet, niin hyvin huuhdellut salaojatkaan ei pysty enempäänsä vetämään, mutta kaikkemme tehdään, että perunat säilyvät hyvinä”, Matinollin perunan laatupuolesta vastaava Tiina Matinolli sanoo.

Tiina Matinolli muistelee vuosien takaista heinäkuista päivää, jolloin minuutin mittainen raekuuro leikkasi muun muassa tulevasta puikulasadosta osan. Jokasyksyisenä ongelmana ovat myös suuret kurkiparvet, jotka notkuvat pelloilla ja kaivavat perunoita ylös nokkiakseen ne pilalle.

Tänä vuonna perunannosto on edennyt hyvin. Pian se on ohi, ja Matinollin Perunan varastotiloihin säilötään talveksi jopa 3,5 miljoonaa kiloa perunoita. Perheyrityksessä pussitetaan joka päivä perunoita punaisiin, keltaisiin ja vihreihin Pirkka-pusseihin ja kuljetetaan ne keskusvarastoon, mutta myös Oulun terminaalin kautta Pohjois-Suomen K-kauppoihin.

Peruna on ekologinen valinta

Perunan kulutus on laskenut Suomessa jyrkästi viimeisten vuosikymmenien aikana. Vuonna 2016 suomalainen söi keskimäärin 46 kiloa perunaa vuodessa, kun vuonna 1950 suomalainen popsi perunaa keskimäärin jopa 142 kiloa.

Aliarvostettu peruna on halpaa ja kotimaista lähiruokaa. Perunalla on pieni hiilijalanjälki ja se on huomattavasti ekologisempi valinta kuin riisi ja pasta. Lisäksi peruna on rasvaton, maidoton ja gluteeniton.

Perunannoston aikaan päivät ovat pitkiä. Kun nostot on saatu päätökseen, varastotiloihin säilötään talveksi jopa 3,5 miljoonaa kiloa perunoita.
Perunannoston aikaan päivät ovat pitkiä. Kun nostot on saatu päätökseen, varastotiloihin säilötään talveksi jopa 3,5 miljoonaa kiloa perunoita.

Matinollin kotitilalla on viljelty perunaa Oulun kauppoihin jo 1970-luvulta lähtien. Jo paljon ennen sitä tilalla on ollut karjaa. Nyt Matinollin peruna työllistää perheen lisäksi kaksi vakituista ja kahdeksan kausityöntekijää.

Talvella kaupassa myytävien perunoiden vuosi alkaa jo alkuvuodesta, kun siemenperunat tilataan. Keväällä perunat idätetään ja toukokuussa on istutusten aika. Tänä vuonna viljelyssä on ollut 14 lajiketta.

”Kesä hoidellaan perunoita kuin pieniä lapsia: vaalitaan ja tutkitaan tarkkaan, mitä pellolla tapahtuu. Heinäkuussa aletaan nostaa varhaisperunaa ja elokuun puolessa välissä aletaan nostaa perunaa varastoon”, Tiina Matinolli kertoo.

Yhteinen vastuu ympäristöstä ja ihmisistä

Viime vuosien aikana lähiruoasta on tullut trendi. Eikä ihme, sillä lähiruoan syöminen tukee paikallistaloutta, työllisyyttä ja ruokakulttuuria. Sen lisäksi lähiruoka on herkullista ja terveellistä.

Peruna on yksi perinteisistä suomalaisista lähiruoista.

”Lähiruokaa ostamalla voi tukea oman alueen yrittäjiä, tuotantoa ja työpaikkoja: jos lähiruokaa ei tueta, niin pikkuhiljaa se loppuu ja ennen pitkää olemme tuontitavaran varassa”, Tiina Matinolli muistuttaa.

Lähiruokaa syömällä tukee myös vastuullista ruoantuotantoa.

Tiina Matinollin mielestä vastuullisuus on monen asian summa. Vastuullisuuteen kuuluvat ympäristön ja luonnonvarojen kunnioittaminen, erilaiset laatujärjestelmät sekä tuoteturvallisuus ja omavalvonta. Myös työntekijöistä huolehtiminen ja paikallisten yritysten käyttäminen on osa vastuullisuutta.

”Kun asiakas ostaa meidän perunapussin kaupasta, me pystymme jäljittämään perunan alkuperän ihan siemeneen asti. Tärkeää on myös, että tuotteen ravitsemus ja pakkausmerkinnät ovat kohdallaan”, Matinolli kertoo.

Matinollin peruna työllistää perheen lisäksi kaksi vakituista ja kahdeksan kausityöntekijää. Kuvassa Samppa Taivalkoski, Tiina Matinolli ja Jere Matinolli.
Matinollin peruna työllistää perheen lisäksi kaksi vakituista ja kahdeksan kausityöntekijää. Kuvassa Samppa Taivalkoski, Tiina Matinolli ja Jere Matinolli.

K-Citymarket Kaakkurin kauppias Risto Kontturi pitää vastuullisen ruoantuotannon tukemista tärkeänä. K-Citymarket Kaakkurin valikoimassa on runsaasti lähiruokaa ja kotimaisia tuotteita.

Kontturi huomasi lähialueen tuottajien voiman keväällä, kun korona iski äkkiarvaamatta myös Suomeen. Kriisitilanteessa ihmiset alkoivat täyttää kaappejaan ja ruoka oli jo loppua kaupoista.

”Annan isot kiitokset lähialueen tuottajille joustavuudesta ja mutkattomasta yhteistyöstä. Viime kevään poikkeustilanteessakin meillä oli koko ajan tuoretta ruokaa saatavilla”, Kontturi sanoo.

Poikkeuksellisen vuoden aikana ihmiset ovat alkaneet arvostaa yhä enemmän kotimaisia tuotteita ja palveluita. Kontturi muistuttaa, että jo paikallisen leivän ostaminen työllistää lukuisia ihmisiä.

”Ennen kuin leipä päätyy syötäväksi, se on työllistänyt viljelijän, leipomon työntekijät, kuljettajat ja vielä lopuksi kaupan työntekijät”, Kontturi sanoo.

Herkullista, tuoretta ja turvallista lähiruokaa

Pulla-Pirtin aamut käynnistyvät aikaisin, kun leipurit, paistajat ja pakkaajat saapuvat töihin. Kun uunit ovat lämmenneet, alkaa leipien paistaminen. Samaan aikaan konditoriassa vispataan kermaa ja valmistetaan suussa sulavia täytekakkuja ja leivoksia Pulla-Pirtin omiin kahviloihin sekä kauppoihin toimitettavaksi.

Leipurit aloittavat leipien leipomisen jo aamuvarhain.
Leipurit aloittavat leipien leipomisen jo aamuvarhain.

Iltapäivällä konditorian yllä leijailee herkullinen munkkien tuoksu, kun viereisellä osastolla on alkanut munkkien paistaminen.

Kun herkut on paistettu, ne pakataan ja laatikoidaan kuljetusta varten valmiiksi. Viimeisenä leipomon puolelta poistuvat leipien siivuttajat ja pakkaajat. Yön ja aamun aikana leivät kulkeutuvat leipäautojen kyydissä kauppoihin ja päätyvät tuoreina kauppojen leipähyllyille.

”Leipomo toimii lähes samalla rutiinilla kuutena päivänä viikossa, vuoden ympäri. Vaikka perustekeminen on aina samaa, ei yksikään päivä ole samanlainen. Aina riittää uutta opittavaa ja kehitettävää”, Pulla-Pirtin markkinointi- ja viestintäjohtaja Tiina Räinä kertoo.

Pohjois-Suomen vanhimpiin rieskaleipomoihin kuuluva Pulla-Pirtti on aloittanut toimintansa jo vuonna 1958. Oululainen perheyritys leipoo suomalaiset leivät, kahvileivät ja konditoriatuotteet tunteella ja ammattitaidolla.

”Olemme ylpeitä, kun voimme tarjota täysin kotimaisista, paikallisista jauhoista valmistetut leivät kauppojen hyllyille. Lähellä olevien kauppojen tuki on toiminnallemme erittäin tärkeää”, Räinä sanoo.

Pulla-Pirtillä leijailee joka päivä tuoreiden munkkien huumaava tuoksu.
Pulla-Pirtillä leijailee joka päivä tuoreiden munkkien huumaava tuoksu.

Leipomo työllistää nykyisin suoraan noin 120 henkilöä Oulun ja Raahen alueella sekä välillisesti reilut 30 henkilöä.

”Meille tärkeää on tuotteen hyvä laatu, rehellisyys sekä hyvinvoiva henkilöstö ja ennen kaikkea se, että asiakkaat ovat tyytyväisiä niin tuotteisiin kuin palveluun. Asiakkaiden palaute on aina elintärkeää ja se huomioidaan myös tuotekehityksessä”, Räinä sanoo.

Tiina Räinä toivoo, että kuluttajat ostaisivat mahdollisimman paljon paikallisia tuotteita ja tukisivat näin omalta osaltaan lähituottajien selviämistä yli poikkeuksellisten aikojen. Yhdenkin paikallisen tuotteen ostamisella on kauaskantoiset vaikutukset alueen lähituottajien säilyvyyteen, Räinä muistuttaa.

”Lähiruoassa pääsee maistamaan oman alueensa aitoja makuja ja puhtaasti tuotettua ruokaa. Suomessa ruoan laadunvalvonta on erittäin tarkkaa ja elintarvikkeet ovat aina sitä mitä luvataan – ellei vähän parempaakin. Lähiruoka on nimensä mukaan lähellä tuotettua ruokaa, jonka toimitusketju on lyhyt ja näin ollen ruoka on myös tuoretta.”

Pulla-Pirtin suosituimpia tuotteita ovat rieskat, joita löytyy viidessä eri maussa.
Pulla-Pirtin suosituimpia tuotteita ovat rieskat, joita löytyy viidessä eri maussa.

Matinollin Perunan, Pulla-Pirtin ja muiden lähituottajien tuotteet löydät K-Citymarket Kaakkurista.