Mainos

Per­jan­tai 13. päivä oli monelle yrit­tä­jäl­le kään­ne­koh­ta – ”Vä­lil­lä riittää sekin, että on joku, joka kuun­te­lee huolia ja mur­hei­ta ja on tukena vai­keis­sa asiois­sa”

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät tuovat konkreettista apua yrittäjien arkeen. Yhdistyksen jäsenmäärä on noussut koronapandemian aikana, sillä yrittäjät ovat huomanneet tukiverkoston tärkeyden.

Marjo Kolehmainen ja Jussi Riikonen kertovat, että yksi yrittäjäjärjestön tärkeimmistä tehtävistä on parantaa ja helpottaa yrittäjän arkea.
Marjo Kolehmainen ja Jussi Riikonen kertovat, että yksi yrittäjäjärjestön tärkeimmistä tehtävistä on parantaa ja helpottaa yrittäjän arkea.

Perjantai 13. päivä maaliskuussa oli nimensä mukaisesti todellinen epäonnen päivä. Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtajan Marjo Kolehmaisen puhelin soi taukoamatta.

Poikkeustilan ja hallituksen asettamien rajoitusten myötä koko yhteiskunta oli kääntynyt päälaelleen. Yrittäjien ahdinko oli valtava, sillä ihmiset olivat sulkeutuneet koteihinsa, ravintoloita suljettiin ja tapahtuma toisensa jälkeen jouduttiin perumaan.

Koronan aiheuttama poikkeustilanne oli yrittäjille uusi ja tuntematon, joten tarve avulle ja neuvoille oli suuri. Suomen Yrittäjät organisoi nopeasti sivuston, johon oli kerätty kaikki tarvittava tieto sujuvasti saataville.

”Yrittäjien kyselytulva oli valtava ja tilanne tuli yllättäen. Täytyy antaa suuri kiitos kattojärjestöllemme Suomen Yrittäjille todella selkeästä viestinnästä, sillä sitä kautta yrittäjät saivat tietää, miten pitää toimia ja mitä kaikkea pitää ottaa huomioon”, Marjo Kolehmainen muistelee kevään vaikeaa tilannetta.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät antaa apua yrittäjän arkeen

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät toimii yrittäjien tukipilarina pitämällä maakunnan elinkeinopoliittisessa keskustelussa yrittäjille merkityksellisiä asioita.

Yrittäjäjärjestö on ollut pitämässä vahvasti yrittäjien puolta myös koko koronatilanteen ajan. Kolehmaisen mukaan järjestöä on kuultu koko pandemian ajan hyvin ja yhteistyö esimerkiksi ELY-keskuksen kanssa on ollut sujuvaa.

”Olemme esittäneet toiveita, jakaneet tietoa ja halunneet lisätä ymmärrystä, miten yrittäjiä pitäisi auttaa vaikeassa tilanteessa eteenpäin. Meidän tehtävämme on parantaa yrittäjien arkea ja auttaa heidät pahimman yli”, Kolehmainen sanoo.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjiin kuuluu tällä hetkellä 4 000 jäsentä. Koronan ja epävakaan vuoden myötä jäsenten määrä on ollut jatkuvassa nousussa.

”Vaikka kassa on tiukalla, yrittäjät ovat halunneet maksaa yhdistyksen maksun ja saada sitä kautta turvaa arkeen”, Kolehmainen sanoo.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät tarjoaa jäsenilleen konkreettista apua myös erilaisten palveluiden ja jäsenetujen muodossa.

Jos yrittäjällä tulee esimerkiksi kysymyksiä työsuhde-, lomautus- tai irtisanomisasioista tai erilaisista sopimuksiin liittyvistä kysymyksistä, yhdistys tarjoaa maksutonta puhelinkonsultaatiota.

Puhelinneuvonnassa on ammattilaisia lakimiehistä eri alojen asiantuntijoihin.

”Välillä riittää sekin, että on joku, joka kuuntelee huolia ja murheita ja on tukena vaikeissa asioissa”, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Jussi Riikonen sanoo.

Vaikka moni yrittäjä on ollut koronan myötä vaikeassa tilanteessa, maailmanlaajuinen pandemia ei ole vaikuttanut kaikkien yrittäjien arkeen negatiivisesti. Vuoden aikana on nähty myös huikeita onnistumisia.

”Yrittäjätkin saavat röyhistellä rintaa eikä menestyksen edessä tarvitse ruveta häveliääksi. Nyt pitää olla näkyvästi onnellinen menestystarinoista”, Kolehmainen muistuttaa.

Verkostoituminen on yrittäjälle elintärkeää

Koronan myötä ihmiset ovat tehneet yhä enemmän töitä kotona ja kontaktit muihin ihmisiin ovat vähentyneet, mutta verkostoitumisen tärkeys ei ole vaikeana aikana pienentynyt lainkaan.

Jussi Riikonen nostaa verkostoitumisen yhdeksi yksinyrittäjän tärkeimmäksi tehtäväksi. Puolet Pohjois-Pohjanmaan alueen 16 000 yrittäjästä on yksinyrittäjiä.

”Kukaan ei voi yrittää yksin. Yrittäjäverkostoja tarvitaan esimerkiksi sparrailuun, oman bisneksen kehittämiseen ja asiakasverkoston laajentamiseen. Meidän tehtävämme on auttaa yrittäjiä verkostoitumaan”, Kolehmainen sanoo.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät tarjoaa jäsenilleen erilaisia tapahtumia, kuten koulutuksia ja aamupalatilaisuuksia. Yhdistyksellä on myös erilaisia hankkeita, joista voi saada apua esimerkiksi yrityksen kasvuun, arkeen ja johtamiseen.

Tavallisesti yrittäjien vuosi on huipentunut yhteiseen juhlaan, jossa koko Suomen laaja yrittäjäverkosto on kerääntynyt yhteen. Tänä vuonna juhlaa ei voida järjestää, mutta Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät järjestää jäsenilleen 11.12. etäpikkujoulut.

Lämminhenkisissä pikkujouluissa esiintyy Stand up -koomikko ja joulupukki. Tarkoituksena on unohtaa hetkeksi arjen haasteet, pitää hauskaa ja kokea yhteisöllisyyden riemua.

”Yrittäjät ja yritykset voivat järjestää etäpikkujoulujen ympärille omat pikkujoulut joko etänä tai hyödyntämällä paikallisia ravintoloita tai palveluita. Myös yksinyrittäjät voivat viettää etäpikkujouluja ja osallistua etätapahtumaan vaikka perheen tai kavereiden kanssa”, Kolehmainen vinkkaa.

Tutustu Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimintaan osoitteessa www.yrittajat.fi/pohjois-pohjanmaan-yrittajat.

Liity Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjiin osoitteessa www.yrittajat.fi/pohjois-pohjanmaan-yrittajat/liity-yrittajajarjeston-jaseneksi.