Hiirosen henkirikos käräjillä: Ve­lan­pe­rin­näs­tä syy­tet­ty: "Jos huu­me­maail­mas­sa tekee rot­tai­lu­jut­tu­ja, silloin ta­pah­tuu"

Luonto: Rau­hoi­te­tut vii­ta­sam­ma­kot puo­lit­ti­vat Kaak­ku­riin suun­ni­tel­lun ison ra­ken­nus­hank­keen

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Pe­rin­tei­käs sou­tu­ve­ne sai hetki sitten kan­sain­vä­li­sen tun­nus­tuk­sen – Iso asia län­si­suo­ma­lai­sil­le: "Ky­sees­sä ei ole pel­käs­tään Unescon lei­ma­merk­ki"

Limisaumaveneperinne pääsi saunomisen rinnalle Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Seuraavana arvostuksen ilmausta odottelee kaustislainen viulunsoitto.

Limisaumaveneperinne lisättiin hetki sitten Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Asiasta päätti aineettoman kulttuuriperinnön hallitustenvälinen komitea Pariisissa tiistaina alkuillasta.

YK:n alaisen maailmanjärjestön päätöstä voi pitää lähes jääkiekkokansan suihkulähteeseen menon veroisena juhlan aiheena venekulttuurin ylläpitäjille, joita vaikuttaa esimerkiksi Rauman ja Turun seuduilla.

Suomi on hakenut nimitystä myös kaustislaiselle viulunsoitolle, jonka mahdollisesta nimityksestä odotetaan päätöstä viimeistään torstaina.

Unesco on YK:n alainen tiedettä, kulttuuria ja koulutusta edistävä järjestö, joka ylläpitää luetteloita aineettomista kulttuuriperinteistä.

– Tämä on kansainvälinen tunnustus limisaumaveneperinteelle, kiittelee erityisasiantuntija Leena Marsio Museovirastosta.

Saunaperinne nimitettiin ensimmäisenä Suomen kohteena luetteloon vuonna 2020.

Marsion mukaan nimitys tuo perinteille näkyvyyttä ja arvostusta.

– Limisaumaveneen kohdalla tämä voi käytännössä tarkoittaa sitä, että ei otetakaan sitä lasikuituista tai metallista, vaan satsataan suomalaiseen käsityöhön ja 2000 vuotta vanhaan perinteeseen.

Limisaumavene on laudoista limittäin rakennettu puuvene, joka on ollut tuttu näky Suomen vesillä jo vuosisatoja.

– Monelle limisaumavene on tuntematon nimitys, mutta se on todennäköisesti se vene, joka löytyy sieltä omasta venerannasta.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.