Oulun oikeustalo: Oulun uuden oi­keus­ta­lon ves­sas­ta kuu­lu­nut ku­mah­dus johti siihen, että kaikki wc-ti­lat pitää tar­kis­taa

Sosiaalinen media: Jaakko ja Niina Polon pa­ri­suh­de­huu­mo­ri kerää jopa mil­joo­nia näyt­tö­ker­to­ja Ins­ta­gra­mis­sa

Jääkiekko: Kärpät on noussut maan joh­ta­vak­si maa­li­vah­ti­kas­vat­ta­mok­si Roope Kois­ti­sen an­sios­ta

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Pelkkä hii­li­ja­lan­jäl­jen tui­jot­ta­mi­nen ei ole oikea rat­kai­su ter­vey­del­le eikä il­mas­tol­le

Usealle on kolahtanut postilaatikkoon kaurajuomavalmistaja Oatlyn Maitomyytit-lehtinen. Lehtisen tarkoituksena on kampanjoida kaurajuoman puolesta ja kyseenalaistaan lehmänmaidon asemaa Suomessa.

Oatly korostaa kaurajuoman pientä hiilijalanjälkeä lehmänmaitoon verrattuna, mutta ravitsemuksellinen näkökulma jää laskelmissa huomiotta. Eri ruokien aiheuttama hiilijalanjälki ilmoitetaan painokiloa kohden, mikä ei huomioi niiden ravinnetiheyttä.

Voiko kilo kaurajuomaa ravitsemuksellisessa mielessä korvata kiloa maitoa tai lihaa? Suomen Luonnonvarakeskuksen (Luke) tekemän raportin mukaan kaurajuoman ilmastovaikutus maitoon (1,0 kg/CO2-ekv) verrattuna oli jopa suurempi (1–1,3 kg/CO2-ekv), kun vertailussa otettiin huomioon ravintoaineet.

Luken johtava tutkija Perttu Virkajärvi toteaa Maaseudun tulevaisuuden haastattelussa (27.2.2019), että naudanlihan ja maidon hiilijalanjälkeä olisi mahdollista pienentää jopa 30 prosenttia, jos nurmen hiiltä sitovat vaikutukset huomioitaisiin ja hyödynnettäisiin paremmin.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.