Terveys: Ou­lu­lai­nen Olli Jun­tu­nen meni vat­sa­ki­vun takia lää­kä­riin, samalla löytyi keuh­ko­ve­ri­tulp­pa

Polttoaine: Die­se­lin hinta painui Poh­jois-Poh­jan­maal­la­kin alle kahden euron

Pe­las­tus­lai­tos: Kai­nuus­sa säh­köt­tö­miä ta­louk­sia on enää satoja, osassa kuntia tilanne pa­lau­tu­mas­sa nor­maa­lik­si

Kainuun pelastuslaitos kertoi kahdeksan aikaan sunnuntai-iltana, että sähkönjakeluhäiriöiden määrä on jatkanut laskuaan ennakoidusti.

Pelastuslaitoksen mukaan uusia vikoja ei ole juuri enää syntynyt ja osassa Kainuun kuntia tilanne on palautumassa normaaliksi.
Pelastuslaitoksen mukaan uusia vikoja ei ole juuri enää syntynyt ja osassa Kainuun kuntia tilanne on palautumassa normaaliksi.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Kainuun pelastuslaitos kertoi kahdeksan aikaan sunnuntai-iltana, että sähkönjakeluhäiriöiden määrä on jatkanut laskuaan ennakoidusti. Sähköttömiä kotitalouksia oli noin 500. Vaaratiedote pidetään silti toistaiseksi voimassa.

Pelastuslaitoksen mukaan uusia vikoja ei ole juuri enää syntynyt ja osassa Kainuun kuntia tilanne on palautumassa normaaliksi. Ylä-Kainuussa tykkylumi- ja kuuratilanne ei ole kuitenkaan helpottanut ja vikoja on edelleen, mutta niistä ei arvioida enää aiheutuvan kuntalaisille vaaraa.

Pelastuslaitoksen arvion mukaan viat saadaan korjattua lähipäivien kuluessa.

Vain harva lähti evakkoon

Kainuun kunnat olivat varautuneet tarjoamaan hätämajoitusta kylmistä kodeistaan pakeneville. Haja-asutusalueen talojen oville käytiin myös koputtelemassa ja varmistamassa, että kaikki pärjäävät.

Loppujen lopuksi vain hyvin harva jätti kotinsa.

– Ihmiset ovat erittäin hyvin sietäneet katkoa, kuvaili Kainuun pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Anssi Parviainen.

– Muutama ihminen on sitä miettinyt, että miten menetellään, jos lämmitys ei palaakaan ja pakkanen kiristyy. Se on ollut sellainen keskustelunaihe, hän lisää.

Pelastusviranomaiset pitävät tehostetun valmiuden yllä ainakin maanantaiaamuun, jolloin päätetään seuraavista toimista. Pelastustoimia johtanut Parviainen kuulosti sunnuntai-iltana jo helpottuneelta, mutta korosti, että työtä pitää jatkaa, jotta kainuulaiset saavat lämmitellä ja toipua.

– Tehdään homma loppuun, ettei tulisi enää vaurioita ja ettei kuntalaisten tarvitsisi enää kovin paljon kärsiä.

Tykkylumi jököttää edelleen puiden oksilla, joten muutos säätilassa voi räpsäyttää sähköt taas pois päältä sadoilta ihmisiltä.

Sadat työntekijät olivat korjaamassa vikoja

Sunnuntai-iltapäivänä pelastuslaitos arvioi vikojen määrän laskevan 500-1000 välille illan aikana. Neljän aikaan sähköttömiä asiakkaita oli noin 1 400.

Loiste kertoi aamulla, että maastossa työskentelevien korjaajien ja muiden ammattilaisten määrää lisättiin edelleen ja heitä oli sunnuntain aikana nyt noin 200.

Metsurit ja ajoneuvojen kuljettajat mukaan lukien vahvuus nousi liki 300:een.

Helikoptereita on ollut ilmassa sunnuntaina kolme. Myös kantaverkkoyhtiö Fingrid tarkisti verkon tilannetta kopterillaan.

Loiste Sähköverkko Oy:n keskeytyskartan mukaan sähköttömiä asiakkaita oli puoli yhdeksän aikaan illalla noin 480.