Tulipalot: Oulun Top­pi­las­sa syttyi aa­mu­yöl­lä kolmas ta­hal­li­sek­si epäilty palo

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Pe­las­tus­alal­le pe­siy­ty­neen häi­rin­tä­kult­tuu­rin poisto vaatii no­pei­ta, purevia toimia

Kansalaisten luottamusta nauttivalla pelastusalalla näyttää rehottavan syvään juurtunut seksuaalinen häirintä. Kyseessä on ilmiö, jonka juurimista ei pidä viivyttää hetkeäkään.

Seksuaalinen häirintä nousi muutama vuosi sitten maailmanlaajuiseksi keskustelunaiheeksi ja someilmiöksi. Sen jälkeen häirintäpesäkkeitä on poksauteltu rikki meilläkin. Otsikoihin ovat nousseet tapaukset esimerkiksi Sibelius-Akatemiassa, punk-kulttuurin piirissä tai yksittäisissä yrityksissä.

Viime kesänä keskustelu alkoi viritä myös pelastusalalla. Somealusta Instagramiin ilmestyi sivusto, jossa alalla toimivat naiset kertoivat häirintäkokemuksista työyhteisöissään. Selvisi, ettei turvallisuutta luova ala olekaan omilleen järin turvallinen.

Tämän kuun alussa asiaan kiinnitti blogissaan huomiota Etelä-Suomen avin pelastusylitarkastaja Mira Leinonen, jonka mukaan seksuaalinen häirintä on pelastusalan "elefantti olohuoneessa" – ilmiö, jonka kaikki näkevät mutta jolle ei osata tehdä mitään. Tuoreen raportin ilmiöstä julkaisi keskiviikkona Yle.

-
Kuva: Enni Toivainen

Uhrien kertomat tapaukset ovat hätkähdyttäviä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.