Ajokeli: Tiet ovat liuk­kaat ja lu­mi­sa­de hei­ken­tää nä­ky­vyyt­tä

Aluevaalit: Etsi Kalevan alue­vaa­li­ko­nees­ta sopiva ehdokas

Pääkirjoitus

Pe­las­te­taan lapset pi­mey­den yti­mes­tä – pe­do­fii­li­rin­gin pal­jas­tu­mi­nen on hyvä, mutta kaikki paha tuskin tuli päi­vän­va­loon

Viime kuukausien uutiset lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä muun muassa Oulussa ja Helsingissä käänsivät yhteiskunnan rumimman puolen kerralla kansakunnan silmien eteen.

Viime kuukausien uutiset lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä muun muassa Oulussa ja Helsingissä käänsivät yhteiskunnan rumimman puolen kerralla kansakunnan silmien eteen.

Ikään kuin noissa tapahtumissa ei olisi ollut tarpeeksi, poliisi kertoi keskiviikkona tietoja pedofiiliringistä, jonka teot menevät, jos mahdollista, entistä syvemmälle pimeyden ytimeen.

Epäillyt suomalaistekijät ovat valmistaneet materiaalia, jossa lapsia on käytetty poikkeuksellisen törkeästi seksuaalisesti hyväksi. Rikoksia on tehty Suomessa, ja ne on lähetetty suorana verkkoon.

Pahimmassa tapauksessa suomalaislasta raiskattiin tunteja. Pedofiiliringin ulkomailta tuomassa videomateriaalissa puolestaan yksi lapsi kuolee väkivallan seurauksena.

Suomessa hyväksikäytön uhreja on poliisin mukaan kuusi, ja he ovat poikia. Tekijät ovat olleet ns. tavallisia suomalaisia miehiä.

Tiedoissa huomio kiinnittyy siihen, että rikosten epäillään alkaneen jo vuonna 2004. Suomen poliisi sai asiasta vihjeen syksyllä 2017, ulkomailta. Entä jos vihjettä ei olisi saatu? Jatkuisiko törkeiden rikosten teko yhä?

Viikko sitten Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin kaksi tutkijaa puolestaan julkaisi selvityksensä lapsiin kohdistuvasta ihmiskaupasta Suomessa. Sitäkin on siis täällä. On monia lapsia ja nuoria, jotka ovat joutuneet ihmiskaupan ja hyväksikäytön uhreiksi. Lapsia ja nuoria on esimerkiksi pakotettu prostituutioon ja seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Tietoon tulleiden tapausten määrä ei ollut kovin suuri, mutta tutkijoiden hätkähdyttävä arvio on, että todennäköisesti vain pieni osa alaikäisiin kohdistuvista ihmiskaupparikoksista huomataan.

Nämä uutiset kertovat vastaansanomattomasti siitä, kuinka huonosti pystymme edelleenkin suojelemaan lapsiamme äärimmäiseltä pahuudelta. Poliisia tuskin kannattaa syyttää. Sen valvontaresurssit eivät selvästikään riitä. Ja jos epäilyksiäkään rikoksista ei ole, tutkimuksia on paha aloittaa.

Sen sijaan on yllättävää, kuinka huonosti alaikäisen lähipiiri, vanhemmatkin, huomaa hyväksikäytön. Nyt kerrotussa tapauksessa tosin osalla uhreista ei ole ollut enää vanhempia ollenkaan.

Rikostutkinnan kohteena olevissa tapauksissa epäillyt ovat päässeet lasten ja nuorten lähelle tuttavuussuhteiden kautta. Heitä on pidetty tavallisina luotettavina aikuisina.

Keskiviikkona tutkimuksista kertonut keskusrikospoliisin rikosylikomisario Sari Sarani peräsi pään ottamista pensaasta. Kuultiin myös tuttu vaatimus aikuisille: lapsille pitää kertoa digitaalisen maailman vaaroista.

Samoin Sarani kehotti ihmisiä kääntymään viranomaisten puoleen heti, jos huoli lapsen hyvinvoinnista herää. Tästäkin neuvosta kannattaa ottaa vaarin, terve arviointikyky toki säilyttäen.

Nyt julki tulleessa tapauksessa hyväksikäyttöä oli tapahtunut 13 vuotta ennen kuin vihje saatiin. On valitettavasti vaikea uskoa, että kaikki paha olisi nyt tullut päivänvaloon.