Nokia: Täl­lai­nen on yhtiön yli 60-vuo­ti­nen his­to­ria Oulussa

koronarokote: Oulu aloit­taa kol­man­sien ro­ko­te­an­nos­ten an­ta­mi­sen kai­kil­le yli 18-vuo­tiail­le

Mainos: Anna lah­jak­si pai­kal­li­sym­mär­rys­tä. Tutustu Kalevan joulun ti­laus­tar­jouk­siin klik­kaa­mal­la tästä.

Pedot us­kon­non kim­pus­sa

CMX ei ole koskaan ollut mikään varsinainen suomirockin ilopilleri, mutta etenkin yhtyeen pari viimeisintä albumia ovat soineet tummasävyisinä ja aiheiltaan raskaina. Kolmisen vuotta sitten ilmestynyt Isohaara eritteli epäonnistumista, vuoden 2003 Aion tirkisteli pahuuden ytimeen.

Yhdestoista kerta. CMX julkaisee tänään uuden levynsä Pedot.
Yhdestoista kerta. CMX julkaisee tänään uuden levynsä Pedot.
Kuva: Aki Roukala

CMX ei ole koskaan ollut mikään varsinainen suomirockin ilopilleri, mutta etenkin yhtyeen pari viimeisintä albumia ovat soineet tummasävyisinä ja aiheiltaan raskaina. Kolmisen vuotta sitten ilmestynyt Isohaara eritteli epäonnistumista, vuoden 2003 Aion tirkisteli pahuuden ytimeen.

Tänään ilmestyvä CMX:n yhdestoista studioalbumi Pedot jatkaa painavien aiheiden kimpussa. Nyt teema kiertyy uskon ja uskonnollisuuden ympärille.

"Tarkoitus oli mennä pohjan kautta ja hakea toivoa sitä kautta. Nyt piti jatkaa edellisen levyn pahuuden tematiikkaa, ja jatkoinkin, mutta kirjoitin sen kokijoiden, uhrien tai pahantekijöiden näkökulmasta", sanoo CMX:n tekstittäjä ja pääasiallinen säveltäjä A.W. Yrjänä.

Yrjänän lyriikoiden tulkitseminen on riskialtista puuhaa, eikä mies itse mielellään selittele sanoituksiaan. Mutta yritetään: Pedot-albumia kirjoittaessaan Yrjänän lähipiiriin sattui samanaikainen vastoinkäymisten suma. Siis lähimmäisten kärsimys laukaisi lauluntekijän pohtimaan Jumalan olemassaoloa ja epäoikeudenmukaisuutta, uskoa ja epäuskoa?

"Toivottavasti noiden peruskysymysten lisäksi olen teologianharrastajana päässyt vähän pidemmällekin", Yrjänä hymähtää. "Ehkä elämä on uskonnollinen kokemus, koska elämään pitää uskoa. Ja pitkään sen pystyin tekemään."Suoraan studioon


Musiikillisesti Pedot kahlaa läpi CMX:n koko paletin. Levyltä tapaa glamjytää, metsäheviä, Yrjänän persoonallista laulua, progemaista teemojen kehittelyä ja kaunista kitaravetoista poppia.

Pääosa kappaleista on pidetty yksinkertaisina ja selkeinä, rakenteellinen raskaus piilee tekstien labyrinteissä. Lauseetkin ovat niin pitkiä, että joutuu kuuntelemaan koko säkeistön, ennen kuin tietää mihin se lauseen alkuosa viittaa, Yrjänä huomauttaa.

Sisältöä Pedot-albumille Yrjänä alkoi työstää helmikuun alussa. Vihko ja kitara käteen, ja päivittäin viisi kuusi tuntia lauluntekoa. Huhti-toukokuussa alkoi parinkymmenen kappaleen "alkeellinen demo" olla valmis soitettavaksi tuottajalle.

CMX päätti jäsentensä kiireiden vuoksi jättää treenit väliin, ja painui suoraan studioon työstämään kappaleita.

"Äänitystilassa ihmeteltiin kaksi viikkoa, että miten näistä saadaan orkesteriversioita. Asiassa oli se hyvä puoli, että yleensä kun vien treenikämpälle kappaleita, jätkät haukkuvat ne alimpaan helvettiin, ne ovat aina huonoja. Nyt ei ollut vaihtoehtoja, kun piti saada levy tehdyksi. Sai tällä kertaa hyvin omat ideat läpi", Yrjänä naurahtaa.Vähemmän saarnausta


Yrjänän kanssa puhuessa käy selväksi, että levylle ripotellusta uskonnollisesta sanastosta huolimatta lauluihin on mahdutettu myös muita ajatuksia. Torniossa helmikuun pakkasissa kirjoitettu Sanansaattaja on henkilökohtaisen makuista taiteilijaminän pohdintaa. Nimikappale Pedot on puolestaan laulu massojen taipumuksesta kaivata suurta johtajaa, jonka mukana syöksyä perikatoon. Samaa sukua on sodan painostavia aattotunnelmia riveihinsä kätkevä Syysmyrkkylilja.

Henkilökohtainen tuntemus on, että CMX:n kuunteleminen sujuu matalammin otsarypyin kuin 1990-luvun loppupuolella. Yrjänä sanoo päätä kiertävän pannan hellittäneen myös yhtyeen sisällä.

"2000-luvulla ei ole oltu enää maallikkosaarnaaja, vaan lähdemme keikoille ihan rokkibändinä. Ennen meillä olisi voinut olla taustalakanassa sormi, joka välillä osoittaa syyttävästi yleisöä ja välillä heristelee heille."