URHEILU: Mikko Manner hou­kut­te­li Kärp­pien kul­ta­vah­din Veini Veh­vi­läi­sen Ruot­siin

TEATTERI: Aapo Salonen Li­min­gan teat­te­ri­lin­jal­ta va­lit­tiin Teat­te­ri­kor­keaan yli 1 200 pyr­ki­jän jou­kos­ta

Kolumni

Part­ne­ran yllätys

-

Oululainen Partnera yllätti pörssiviisaat huhtikuun lopulla.

Partnera kertoi selvittävänsä listautumista First North -markkinapaikalle, Nasdaq Helsingin päälistan eteiseen.

Yllätyksen varmisti ajoitus: korona-aika ei ole takuuvarma menestysresepti liiketoiminnalle yleensä ja listautumiselle erikseen.

Selvitys vie kuitenkin aikaa. Kun odotettu listautumispäätös lyödään lukkoon, pahin on ehkä jo ohi. Voi myös olla, että Oulun kaupungin omistuksen vuoksi selvitys julkistettiin normaalia aiemmassa vaiheessa.

Yllätys oli listautumistapakin: mahdollisen listautumisen yhteydessä ei tule osakeantia tai -myyntiä.

Tämä tarkoittaa sitä, että jos Partnera listataan First Northiin, Oulun kaupungilla on ihan sama omistusosuus (47 %) kuin nyt. Yleensä listautumista perustellaan osakkeiden likviditeetin lisäämisellä, niin teki myös Partnera.

Oulu todennäköisesti myykin osakkeitaan myöhemmin: First North -yhtiönä se ainakin on helpompaa ja tuottoisampaa, sillä listaus jo itsessään usein nostaa osakkeen arvostusta.

Privanetin markkinapaikalla Partnera-osake arvioidaan reiluksi kahdeksi euroksi. Kohonnut kurssi on jo syönyt nousuvaraa jatkossa.

Partneran markkina-arvo on nykykauppojen perusteella noin 80 miljoonaa euroa, samaa luokkaa kuin kempeleläisellä Lehto Groupilla.

Myymällä kaikki osakkeensa Oulun kaupunki saisi noin puolet tämän vuoden arvioidusta 100 miljoonan tappiostaan. Järkevyys olisi eri asia ja riippuisi myyntirahojen käytöstä.

Partneralla on lähes 27 000 omistajaa, joista valtaosa oululaisia vanhojen puhelinliittymien peruina. He omistavat pian Helsingin pörssin yhtiötä.

Mitä mieltä listautumisesta pitäisi olla?

Omistajalle aiheutuvia haittoja on vaikea keksiä, kun Partneran kaltaisten listaamattomien yhtiöiden vielä nyt matala osinkoverotuskin kiristyy lähemmäksi pörssiyhtiöiden osinkoverotusta.