Pär­mä­kos­ki, Mo­no­nen, Roponen ja Piippo mukana naisten pää­tös­mat­kal­la MM-la­duil­la – "Huo­men­na läh­de­tään heti pau­kus­ta, Johaug ei halua jättää lop­pu­ki­riin"

Susanna Saapunki jäi ilman kisamatkaa SeefeldissäHiihdon MM-joukkueeseen valittu Susanna Saapunki jää ilman hiihdettävää kisaa Seefeldissä.

Krista Pärmäkoski urakoi myös päätösmatkan Seefeldin MM-kisoissa. Lauantaina on vuorossa 30 kilometriä vapaalla hiihtotavalla.
Krista Pärmäkoski urakoi myös päätösmatkan Seefeldin MM-kisoissa. Lauantaina on vuorossa 30 kilometriä vapaalla hiihtotavalla.
Kuva: SRDJAN SUKI

Hiihdon MM-joukkueeseen valittu Susanna Saapunki jää ilman hiihdettävää kisaa Seefeldissä. Valmennusjohto nimesi lauantaina hiihdettävään 30 kilometrin kilpailuun saman nelikon, joka hiihti torstaina viestissä. Kisaan osallistuvat Laura Mononen, Eveliina Piippo, Krista Pärmäkoski ja Riitta-Liisa Roponen.

– Mukana on neljä parasta luisteluhiihtäjää tämän kauden perusteella. Sanoimme Susannalle jo tänne tullessa, että emme voi varmuudella luvata matkaa, päävalmentaja Matti Haavisto sanoi perjantaiaamuna mediatilaisuudessa.

– Pyrimme siihen, että kaikki hiihtävät. Susanna on ymmärrettävästi pettynyt.

Naisten päätösmatka hiihdetään yhteislähtönä vapaalla hiihtotavalla. Kisaan on tulossa suksien vaihdon mahdollisuus. Kuinka monta kertaa suksia saa vaihtaa, ratkeaa illalla joukkueenjohtajien kokouksessa.

Viime talvena Pyeongchangin olympialaisissa Marit Björgen karkasi muilta perinteisellä hiihtotavalla 7,5 kilometrin jälkeen. Björgen lopetti jo uransa, mutta hänen manttelinperijäkseen pyrkivä Therese Johaug ei välttämättä odota irtiottoyritystä yhtä pitkään kuin Björgen olympialaduilla.

– Huomenna lähdetään heti paukusta. Johaug ei halua jättää loppukiriin. Oma ratkaisu pitää tehdä aistimalla päivän virettä ja sitä, kuinka monta urheilijaa lähtee irtiottoon, Pärmäkoski sanoi.

Hän on tällä kaudella hiihtänyt ainoan palkintosijansa vapaalla hiihtotavalla, joulukuussa Davosissa, jossa hän oli 10 kilometrillä kolmas.

– Tiedän, että kaikki on mahdollista. Muutkin ovat hiihtäneet paljon kisoja, joten henkinen kapasiteetti ratkaisee, Pärmäkoski sanoi.

Tytär tsemppasi Roposta

Roponen, 40, oli Pärmäkosken tavoin viestissä pettynyt suksiinsa. Kaluston toimivuus on tärkeä myös lauantaina, mutta suksien vaihdon mahdollisuus helpottaa.

– Lähden kohta testaamaan. Eilinen ongelma on tiedossa, ja se pystytään ratkaisemaan, Roponen muotoili.

Viestissä epäonnistuminen aiheutti kokeneelle hiihtäjälle rajun ärtymyksen, josta hän kokee saavansa sisulatauksen kisojen ainoalle henkilökohtaiselle matkalleen. Apuna oli 15-vuotias tytär Ida, joka lähetti kotoa äidilleen kannustusviestit.

– Hän tsemppasi minua hyvin. Häntä ärsytti varmaan yhtä paljon kuin minuakin. Hän sanoi, että jos huomenna kaikki ei mene niin kuin olen ajatellut, nauti vaan siitä, että saat olla siellä, Roponen sanoi kyyneleet valuen.

Piippo tankkaa energiaa

Roponen on uransa ehtoopuolella, ainakin kun mittatikuksi ottaa Piipon, 20. MM-kisojen ensikertalainen on yrittänyt nollata torstain viestin ja tehdä vuorokauden aikana kaiken voitavan lauantain kisaa ajatellen.

– Fokus palautumiseen. Yritän kuluttaa mahdollisimman vähän energiaa. Kuntoa ei voi enää kehittää, mutta pitää varmistaa, että neste- ja energiatasapaino on kunnossa, Piippo kertoi.

Henkisesti hän oli jättänyt viestin jo taakseen. Hän sanoi jo kisan jälkeen tulevansa nopeasti pimeydestä valoon.

– Kyllä meillä jo eilen päivällisellä läppä lensi ja nauroimme. Pääsimme viestistä jo yli, Piippo kertoi.

Vesikeliin kahdet hyvät sukset

Mononen on hiihtänyt Seefeldissä jo neljässä kilpailussa ennen päätösmatkaa. Hän aloitti uuteen kisaan latautumisen jo torstai-iltana, kun sai tietää kisaavansa.

– Käänsin ajatukset jo niin, että olen menossa kohti huomista kisaa. Energia ei saa loppua huomenna, Mononen sanoi.

Kolmekymppiä on naisille harvinainen matka, sillä arvokisojen lisäksi sitä hiihdetään maailmancupissa vain kerran vuodessa Oslossa. Monosen mukaan fyysisen jaksamisen lisäksi haasteena on se, että kisaan pitää saada kaksi hyvää suksiparia vesikelille.

– En ole vielä hirveästi ehtinyt testata suksia. Katsotaan, mitä sieltä tänään sataa, vettä vai lunta, Mononen sanoi.