Mainos

Pa­ris­to­jen jä­te­mas­sas­ta luo­mu­lan­noi­tet­ta pel­loil­le

Kärsämäellä toimiva kiertotalousyritys Trecegrow Oy, valmistaa paristojen sisältämästä massasta luomu- lannoitetta ja tähtää vahvasti kansainvälisille markkinoille.

Kärsämäellä sijaitsevalla tehtaalla valmistuu luomulannoitetta pelloille ympäri maailman.
Kärsämäellä sijaitsevalla tehtaalla valmistuu luomulannoitetta pelloille ympäri maailman.
Kuva: Anni Jyrinki

”Myyntineuvotteluita on käynnissä kaikilla mantereilla varsinkin tuotteemme osalta ja myös kiinnostus prosessissa käytettävään teknologiaan on ollut merkittävää useiden tahojen suunnalta”, Tracegrow Oy:n operatiivinen johtaja Mikko Joensuu kommentoi tyytyväisenä.

Kiertotalous on kasvava teollisuuden ala ja Tracegrow toimii tuon alan aallonharjalla. Mutta kuinka pieneltä paikkakunnalta ponnistetaan koko maailman tietoisuuteen?

”Kärsämäkihän on logistisesti keskeisellä paikalla. Tuotetta pystytään toimittamaan täältä tehokkaasti asiakkaiden toivomiin kohteisiin. Kärsämäki on ottanut Tracegrow’n vastaan erittäin hyvin ja ollut merkittävänä tukena yritykselle jo varhaisessa vaiheessa”, Joensuu lähettää kiitokset yrityksen kotikunnan suuntaan.

Kiertotalous on tulevaisuuden ala

Mössö, josta Tracegrow lannoitetta valmistaa, on murskattua alkaliparistomassaa, mistä on eroteltu metalliset kuoret.

”Nestemäinen lannoite valmistuu, kun sen sisältämät hivenaineet, kuten sinkki ja mangaani liuotetaan rikkihapon avulla. Lisäksi tarvitaan useita prosessivaiheita, joiden avulla halutut pitoisuudet ja korkea puhtausaste saavutetaan”, Mikko Joensuu valottaa lannoitteen valmistuksen vaiheita.

”Kaikki lähti liikkeelle ideasta ja tarpeesta tehdä jotain järkevää alkalimassalle ja pian huomattiin, että lannoitteena myydään tuotteita, jotka koostuivat hivenaineista, joita myös paristot sisältävät.”

Tracegrow on toiminut jo vuodesta 2012 lähtien, mutta yrityksen nimi oli alun perin Recalkaline. Nimi muutettiin 2017 Tracegrow Oy:ksi.

Kiertotalous on kasvava ala ja myös Tracegrow’ssa uusia tuotteita kehitetään koko ajan. Samoin nykyiselle tuotteelle kehitetään uusia käyttökohteita. ZM-GROW nimistä lannoiteliuosta on tällä hetkellä myyty nyt kahdeksaan eri maahan.