Pa­rii­sin ter­ro­ri-is­ku­jen pää­epäil­ty ja kaksi muuta pi­dä­tet­tiin Brys­se­lis­sä

Pariisin terrori-iskujen pääepäiltynä pidetyn Salah Abdeslamin, 26, kuukausien pakomatka päättyi tänään Molenbeekissa Brysselissä, kun Euroopan etsityin mies pidätettiin poliisin ratsiassa.

Kuva poliisin ratsiasta Brysselissä alkuviikosta.
Kuva poliisin ratsiasta Brysselissä alkuviikosta.
Kuva: LAURENT DUBRULE

Pariisin terrori-iskujen pääepäiltynä pidetyn Salah Abdeslamin, 26, kuukausien pakomatka päättyi tänään Molenbeekissa Brysselissä, kun Euroopan etsityin mies pidätettiin poliisin ratsiassa. Ranskan poliisin mukaan Abdeslam haavoittui pidätyksen yhteydessä jalkaan.

- Me saimme hänet, tviittasi Belgian maahanmuuttoasioista vastaava ministeri Theo Francken belgialaisviestimien kerrottua pidätyksestä.

Abdeslamin lisäksi poliisi pidätti kaksi muuta terrori-iskusta epäiltyä. Asiasta kertoi Belgian pääministeri Charles Michel. Myös hän vahvisti, että pidätettyjen joukossa on Abdeslam.

Abdeslamin veli, Brahim, haudattiin eilen brysseliläiselle hautausmaalle. Hän räjäytti itsensä Pariisin terrori-iskujen yhteydessä. Toinen Pariisin hyökkääjistä, Bilal Hadfi, haudattiin samaiseen paikkaan viime viikolla.

Sormenjäljet veivät vankilaan

Abdeslamin jäljille päästiin, kun hänen sormenjälkiään löytyi asunnosta, jonka poliisi ratsasi alkuviikosta Brysselistä. Ratsiassa ammuttiin yksi epäilty ja kaksi pääsi pakoon.

Tarkka-ampujan ampuma hyökkääjä tunnistettiin myöhemmin 35-vuotiaaksi algerialaismieheksi, joka oleskeli luvatta Belgiassa. Ruumiin vierestä poliisi löysi Kalashnikov-rynnäkkökiväärin ja 11 lipasta sekä äärijärjestö Isisin lipun.

Abdeslamin tiedettiin paenneen iskujen jälkeen Brysseliin, mutta hänen etsinnöissään ei edistytty, ja miehen epäiltiin muun muassa paenneen Syyriaan.

Myös Pariisin iskujen pääsuunnittelijaksi epäilty Abdelhamid Abaaoud oli Brysselistä. Hän kuoli poliisioperaatiossa Pariisissa marraskuussa. Abaaoud kuului hänkin Isisiin.

Pariisin iskuissa marraskuussa kuoli 130 ihmistä.

Brysselin tämän viikon poliisioperaatiot kartalla: