Pa­rais­ten ra­han­pe­su­tut­kin­nan van­git­se­mis­oi­keu­den­käyn­tiin ei haluta yleisöä pai­kal­le tut­kin­nal­li­sis­ta syistä

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa järjestetään tiistaina Paraisten rahanpesututkintaan liittyvä vangitsemisoikeudenkäynti.

Vangitsemisoikeudenkäynti järjestetään Turun oikeustalolla Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa, mutta epäillyt ovat videoyhteyden päässä Vantaan käräjäoikeudessa.
Vangitsemisoikeudenkäynti järjestetään Turun oikeustalolla Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa, mutta epäillyt ovat videoyhteyden päässä Vantaan käräjäoikeudessa.
Kuva: Riitta Salmi

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa järjestetään tiistaina Paraisten rahanpesututkintaan liittyvä vangitsemisoikeudenkäynti. Keskusrikospoliisi jätti maanantaina iltapäivällä vaatimuksen vuonna 1982 syntyneen miehen ja vuonna 1967 syntyneen miehen vangitsemisesta. Miehet ovat kotoisin Venäjältä ja Virosta.

Vaatimuksen mukaan heitä on syytä epäillä törkeästä rahanpesusta Paraisilla.

Vangitsemisoikeudenkäynnit pidetään tiistaina kello 13 ja kello 14 Turussa. Vangittavaksi vaaditut ovat tosin paikalla Vantaan käräjäoikeudessa, josta on videoyhteys Turun oikeustalolle. Myös vangitsemisvaatimuksen esittäjät eli poliisi on paikalla Vantaalla.

Tutkinta liittyy todennäköisesti Airiston Helmi -nimiseen yritykseen, joka on venäläisomistuksessa. Yritys omistaa useita kiinteistöjä Turun saaristossa lähellä tärkeitä laivaväyliä.

Keskusrikospoliisi on tutkinnallisista syistä pyytänyt käsittelyn toimittamista yleisön läsnä olematta sekä pyytänyt oikeudenkäyntiasiakirjojen ja ratkaisun määräämistä salassa pidettäviksi ratkaisun lopputulosta ja sovellettuja lainkohtia lukuun ottamatta.

Vangitsemisoikeudenkäynti on tuomioistuimessa järjestettävä tilaisuus, jossa vaaditaan rikoksesta epäiltyä vangitsemisvaatimuksen mukaisesti vangiksi. Useimmiten vangitsemista vaatii jutun tutkintaa johtava poliisi.

Poliisi epäilee kahta miestä myös muun muassa törkeästä veropetoksesta. Henkilöt ovat tutkinnan kohteena olevan yrityksen työntekijöitä.

Talousrikostutkintaan liittyvät laajat kotietsinnät päättyivät sunnuntaina illalla. Krp:n mukaan tutkinta jatkuu kuulusteluilla ja kotietsinnöissä takavarikoidun materiaalin läpikäynnillä.

Tutkinnan ennakoidaan kestävän ainakin ensi kevääseen asti, koska poliisilla on paljon tutkittavaa materiaalia.

Kotietsinnät ja kiinniotot liittyvät yhdessä Verohallinnon kanssa tehtävään talousrikostutkintaan, jonka esiselvitysvaihe alkoi puoli vuotta sitten. Tutkintapyynnön KRP sai verottajalta elokuun 2018 lopulla.

Suomalaisessa osakeyhtiössä epäillään pestyn rahaa usean miljoonan euron edestä, ja yrityksen epäillään käyttäneen pimeää työvoimaa kiinteistöjen rakentamisessa.