Päätoimittajan kolumni: Viina vie urat, perheen ja ter­vey­den, mutta mitäpä siitä?

Vanhat kuvat: Lu­mi­lau­tai­lun suosio nousi 2000-lu­vul­la ja nuoriso väsäsi omia hyp­py­rei­tä

Kolumni: Lapsi ihol­la­ni laski tes­to­ste­ro­ni­ta­so­ja­ni nuorena isänä ja jää­kiek­koi­li­ja­na

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Pal­ve­lu­alo­jen am­mat­ti­liit­to sai 400 yh­tey­den­ot­toa työ­olo­jen on­gel­mis­ta pi­ka­ruo­ka­ra­vin­to­lois­sa – "A­kuut­ti tarve korjata työ­suo­je­lua"

Yhteydenotoissa korostuivat työehtosopimusten vastaiset käytännöt tauoissa ja työajoissa.

Arkistokuva.
Arkistokuva.

Palvelualojen ammattiliitto (PAM) julkaisi keskiviikkona kannanoton pikaruokaravintoloiden työoloihin liittyen.

Liiton mukaan puutteet työsuojelussa ja työturvallisuudessa sekä väärinkäytökset taukomääräyksissä ovat yleisiä syitä liittoon saapuneissa yhteydenotoissa. Liiton avaama, pikaruokaravintoloiden työntekijöille tarkoitettu Pikalinja on kerryttänyt jo 400 kertomusta väärinkohtelusta alalla.

– Näiden kahden viikon aikana tekemiemme toimenpiteiden ja saatujen yhteydenottojen määrä kertoo akuutista tarpeesta korjata työntekijöiden työturvallisuutta ja työoloja pikaruoka-alalla. Tähän työhön tarvitaan mukaan niin työntekijät, ammattiliitto, työnantajat kuin työsuojeluviranomaiset, toteaa PAMin järjestöjohtaja Risto Kalliorinne liiton tiedotteessa.

Työntekijöiden kertomuksissa korostuivat puutteet erityisesti työehtosopimusten määräysten noudattamisessa liittyen työaikoihin ja taukoihin. Samanlaisia asioita toivat esiin hampurilaisketju Hesburgerissa työskennelleet Ylen jutussa.

Ylen haastattelemat Hesburgerin työntekijät kertoivat, etteivät työssään pysty pitämään lakisääteisiä taukoja alimiehityksen vuoksi. He kertoivat myös että työntekijöitä painostetaan lähtemään vuoroista liian aikaisin kotiin mikäli ravintolassa on hiljaista.

Hesburgerin operatiivinen johtaja Vesa Viitanen kertoi puolestaan samassa jutussa, että henkilöstölle teetettyjen työtyytyväisyyskyselyjen tulokset ovat olleet hyviä. Hän vakuutti myös, että epäkohtiin puututaan ja kertoi ketjun kärsivän henkilöstövajeesta, jota yritetään korjata.

PAMin mukaan Pikalinjalle saapuneiden yhteydenottojen myötä työntekijät ovat jo saaneet neuvoja siitä, kuinka työpaikan asioita voidaan laittaa kuntoon. Osa yhteydenotoista on johtanut jatkotoimenpiteisiin ja selvityksiin.

– Tästä paljastuneesta epäkohdasta herää huoli myös siitä, ovatko työturvallisuuden viranomaisresurssit riittävällä tasolla esimerkiksi suorittamaan työpaikkatarkastuksia ja -valvontaa, Kalliorinne sanoo.

– Positiivista on ollut se, että meidän avullamme työntekijät ovat jo rohkaistuneet ottamaan asioita esille oman työnantajan kanssa ja ongelmia on lähdetty työpaikkakohtaisesti korjaamaan.

Pikaruoka-alalla työskentelee noin 10 000 työntekijää Suomessa. PAMin perustamaa Pikalinjaa mainostettiin alan työntekijöille muun muassa sosiaalisessa mediassa.