Pal­lo­lii­ton Ari Lahden on helppo hy­myil­lä – Huuh­ka­jien EM-paik­ka tuo mil­joo­na­po­tin ja nostaa jal­ka­pal­lo­huu­maa

Miesten jalkapallomaajoukkueen EM-lopputurnauspaikka on iso asia ja tärkeä myös suomalaisen jalkapallon uskottavuudelle. Lisäksi se tuo Palloliitolle runsaasti rahaa.

Suomi varmisti kautta aikojen ensimmäisen paikkansa miesten jalkapallon arvokisoissa voittamalla Liechtensteinin Helsingissä perjantai-iltana lukemin 3-0.
Suomi varmisti kautta aikojen ensimmäisen paikkansa miesten jalkapallon arvokisoissa voittamalla Liechtensteinin Helsingissä perjantai-iltana lukemin 3-0.
Kuva: KIMMO BRANDT

Palloliiton puheenjohtajan Ari Lahden on ollut helppo hymyillä viime päivinä.

Miesten jalkapallomaajoukkueen EM-lopputurnauspaikka on iso asia ja tärkeä myös suomalaisen jalkapallon uskottavuudelle. Lisäksi se tuo Palloliitolle runsaasti rahaa.

– Nyt se kymmeniä ja kymmeniä vuosia selässä roikkunut apina putosi. Olemme arvokisamaa, emme mitään pallonpomputtelijoita, Lahti riemuitsi sunnuntaina Huuhkajien hotellilla Ateenassa.

Suomi varmisti EM-lopputurnauspaikkansa voittamalla perjantaina Liechtensteinin.

Markku Kanervan valmentama joukkue päättää karsintaurakkansa maanantaina Kreikka-vieraspelillä. Ottelulla saattaa olla vaikutusta siihen, onko Suomella mahdollisuuksia olla lohkoarvonnassa neloskorin sijaan kolmoskorissa.

Kööpenhamina ja Pietari mielessä

EM-turnaus pelataan ensi kesänä 12 maassa ja yhtä monessa kaupungissa. Jokaista lohkoa pelataan kahdessa maassa. Tällä hetkellä isäntäkaupunkipari Kööpenhamina–Pietari on Suomelle todennäköisin.

– Jos ajatellaan fanien kannalta, Pietarin ja Kööpenhaminan lohko olisi varmasti mieluisin. Pietarissa on iso stadion, joten saisimme vähän isomman lippukiintiön. Lisäksi matkat olisivat lyhyitä. Fanien matkustaminen olisi ekologisempaa ja halvempaa, Lahti sanoo.

Kyseinen vaihtoehto olisi lähtökohtaisesti myös Palloliitolle halvempi ja vaivattomampi kuin esimerkiksi lohko, joka pelataan Roomassa ja Bakussa.

Lahden mukaan Palloliitto on jo käynyt läpi kisapaikkakuntia ja vaihtoehtoja joukkueen turnaustukikohdaksi. Yhteistyötä on tehty muiden Pohjoismaiden kanssa.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa jakaa jokaiselle kisoihin yltävälle maalle 9,25 miljoonaa euroa. Jokainen otteluvoitto lohkovaiheessa tuo 1,5 miljoonaa ja tasapeli 750  000 euroa. Pudotuspeleihin pääsy ja niissä kohti finaalia eteneminen lihottavat kassaa entisestään.

Tarkkoja kohteita tuleville rahoille ei ole vielä lyöty lukkoon. Lahden mukaan rahoja halutaan käyttää niin, että ne hyödyttävät suomalaista jalkapalloa pitkällä tähtäimellä. Potista noin kolmanneksen on kerrottu menevän pelaajille.

– Olemme tekemässä aikavälille 2020–2024 suomalaisen jalkapallon strategiaa, jonka esittelemme seurojen kokoukselle toukokuussa. Kuuntelemme seuroja, seuraparlamenttia ja liittohallitusta.

Hyviä harjoitusvastustajia tilauksessa

Lahti uskoo, että jalkapallon viime aikojen suomalaisnoste näkyy myös lajin harrastajamäärissä ja helpottaa isojen yhteistyökumppaneiden hankkimista.

Tulojen vastapainoksi kisapaikka tuo myös esimerkiksi leirityksiin ja matkustamiseen liittyviä menoja.

– Täytyy keskustella Riven (päävalmentaja Kanerva) kanssa kevään suunnitelmasta. Tarvitsemme harjoitusvastustajia ja mielellään hyviä sellaisia.

Maajoukkueella on määrä olla tammikuussa perinteinen harjoitus- ja pelileiri. Lisäksi maaliskuussa on kansainvälisiä pelipäiviä. Myös EM-turnauksen kynnykselle pyritään löytämään hyviä harjoitusvastustajia.