Pa­li­koi­den pau­lois­sa – Legot eivät ole pelkkää lasten leikkiä

Näyttelyn pääteoksena on Oulun keskustan Lego-pienoismalli, jonka rakentamiseen on kulunut yli 20 000 palikkaa.
Näyttelyn pääteoksena on Oulun keskustan Lego-pienoismalli, jonka rakentamiseen on kulunut yli 20 000 palikkaa.
Kuva: Pekka Kallasaari

Muovinen napsahtelu rikkoo hiljaisuuden koronan vuoksi suljetun Pohjois-Pohjanmaan museon näyttelytilassa.

Asialla on oululainen Tuomas Kukkamaa. Hänellä on työn alla kolme Lego-rakennelmaa, jotka tulevat olemaan osa maaliskuussa avattavaa Palikka palikalta – Lego-harras­tajien kokoelmien helmiä -näyttelyä.

Legot mielletään usein lasten leluiksi, mutta rakenteilla oleva näyttely on yksi osoitus siitä, että palikoiden parissa puuhaa myös innostuneita aikuisia.

Kuten moni muukin aikuinen harrastaja, myös Kukkamaa kertoo hurahtaneensa Legoihin jo lapsena. Teininä rakenteluinto lopahti hetkeksi, kunnes vuosituhannen vaihteessa Kukkamaa eksyi kansainvälisille Lego-aiheisille nettisivuille. Lapsuudesta kytemään jäänyt kipinä roihahti liekkeihin uudelleen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

-
Kuva: Tuomas Kukkamaa

Ei päivääkään ilman Legoja

Tänä päivänä Legot ovat tavalla tai toisella läsnä Tuomas Kukkamaan arjessa päivittäin.

– Joka päivä tulee tarkistettua, mitä uutta Lego-skenessä on niin Suomen kuin maailman tasolla tapahtunut.

Kukkamaan vapaa-aikaa haukkaa myös Suomen Lego-yhdistyksen Palikkatakomo ry:n puheenjohtajuus.

– Luovempaa osuutta harrastuksesta eli teosten suunnittelua, rakentamista, purkamista, valokuvaamista, siivousta ja palikoiden lajittelua tulee tehtyä fiiliksen mukaan. Yleensä aina on pari rakennusprojektia eri tasoilla menossa, jotta ajateltava ei loppuisi kesken, Kukkamaa sanoo.

Rakennusmateriaalia mieheltä löytyy yllin kyllin. Hän arvioi kokoelmansa pitävän sisällään noin 180 000 palikkaa, joista 90 prosenttia on lajiteltu.

Kukkamaan suuritöisin Lego-rakennelma on 20 000 palikkaa sisältävä Oulun kaupungin pienoismalli, joka tullaan näkemään Palikka palikalta -näyttelyn pääteoksena.

­– Kesti useampia vuosia saada teos nykyiseen lopulliseen muotoonsa. Pelkästään suunnittelu vaati kymmeniä tunteja 3D-ohjelman ja kartta-palveluiden parissa, lukuisia kävelylenkkejä ja tuhansia valokuvia Oulun keskustasta.

Vain taivas rajana

Kun Lego-harrastajilta kysytään, mikä harrastuksessa viehättää, tulee sama vastaus monesta suusta:

– Monipuolisuus! Vain taivas on rajana, mitä kaikkea voi rakentaa, vastaavat Palikka Palikalta -näyttelyn rakentamiseen osallistuvat oululaisharrastajat Jussi ja Tuulikki Tuunila, Veli-Matti Herranen ja Kauppisen perhe.

Rakennelmia harrastajilta löytyykin laidasta laitaan. Esimerkiksi Tuuniloiden kotoa löytyy Lego-mallinnuksia muun muassa Taru sormusten herrasta elokuvan -kohtauksista ja Harry Potter -maailmasta. Herranen on puolestaan rakentanut keskiaikaisen Clutchesterin kylän, jossa on arviolta 40 000 osaa.

– Jokainen rakennelma on uusi seikkailu. Eräskin joulunpyhinä koettu seikkailu kesti kolme päivää, kun rakensimme yhdessä linnan, Kauppiset kertovat.

Ajan lisäksi harrastukseen saa uppoamaan myös rahaa. Paitsi rakenteluun, myös Legojen keräilyyn hurahtanut Veli-Matti Herranen arvioi käyttävänsä Legoihin noin parisataa euroa kuussa.

– Ihan aina en pysy budjetissa, hän myöntää.

susanna.eksyma@forum24.fi