Liikenne: Jos Oulun Poik­ki­maan­tie pää­te­tään uu­dis­taa, töihin pääs­tään no­peas­ti

Taiteiden yö: Kahden in­to­hi­moi­sen tai­de­har­ras­ta­jan unelma täyttyy Tai­tei­den yönä, kun Gal­le­ria 33 avaa ovensa

Tilaajille

Palava maailma pa­kot­taa te­koi­hin – Eu­roo­pan hel­le­aal­lot ovat vasta esi­ma­kua tu­le­vas­ta, mikäli emme ryhdy toimiin

Euroopan helleaallot ovat yleistyneet ja pahentuneet ilmastonmuutoksen vuoksi. Fossiilisista polttoaineista luopuminen edistäisi ilmastonmuutoksen torjuntaa, mutta se yksinään ei riitä. Venäjän energiasta luopuminen onneksi tehostaa ilmastotoimia.

Metsäpalot ovat tuhonneet jo yli 20800 hehtaaria metsää Lounais-Ranskassa.
Metsäpalot ovat tuhonneet jo yli 20800 hehtaaria metsää Lounais-Ranskassa.
Kuva: PHILIPPE LOPEZ / POOL

Eurooppaa kuumentavat hirmuhelteet ovat havahduttaneet siihen, kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa tulevaisuuteemme. Sään vaihtelu on luonnollinen ilmiö, mutta sään ääri-ilmiöt johtuvat myös ilmaston lämpenemisestä. Tällä hetkellä ilmasto on lämmennyt asteen verran, mikä on vaikuttanut jo elinolosuhteisiin ja ympäristöön.

Tämän viikon helleaalto on seurausta korkeapaineesta, joka on pysytellyt Euroopan yllä. Suihkuvirtaus on tuonut lämmintä ilmaa Pohjois-Afrikan Saharasta, mikä on vaikuttanut niin alkukesästä kuin lähipäivinä. Suihkuvirtaus on yläilmakehän voimakas tuulivirtaus, joka erottaa ilmamassoja toisistaan ja ohjailee matala- ja korkeapaineiden sijainta.