Suurpetokeskus: Eläin­tar­ha­lu­pa pe­rut­tiin, poliisi jatkaa ri­kos­tut­kin­taa

Pääkirjoitus: Puun käyt­tö­kat­toa ei saa ulottaa hak­kuu­täh­tei­siin

Pääkirjoitus

Pa­ko­lais­pai­ne vaihtaa paikkaa

Kun EU on onnistunut tilkitsemään pakolaisten ja siirtolaisten reitin Turkin kautta Eurooppaan, tulijoiden virta kulkee nyt meren yli Italiaan. Heikoissa oloissa elävien ihmisten liikkeellelähdöstä on ehkä tullut maanosaa muokkaava pysyvä ilmiö.

Kevään saapuessa Eurooppaan on käymässä niin kuin ennakoitiinkin: ihmisten virta Välimeren yli pohjoiseen kiihtyy, etenkin kun pakolaisten reitti Turkin kautta Eurooppaan on nyt lähes tukossa. YK:n mukaan lähes 20 000 siirtolaista on alkuvuonna tullut Välimeren yli yksin Italiaan.

Se on selvästi enemmän kuin vuosi sitten. Tulovauhdista kertoo keskiviikon uutinen, jonka mukaan Italian rannikkovartiosto pelasti kahden päivän aikana aluevesiltään 4 000 ihmistä.

Turkin kanssa tehty erikoinen ostopalvelusopimus pakolaisten palautuksesta ei ratkaissut kuin osan ongelmasta. Yksi arvio on nyt, että Italiaan voisi tulla tänä vuonna 300 000 ihmistä yli meren. Tulijat ovat esimerkiksi Somaliasta, Eritreasta sekä useista muista Afrikan maista mutta myös Syyriasta.

Jos raportit Idomenin leiriltä Kreikan ja Makedonian rajalta harvenevat, eurooppalaiset ehkä pääsevät kohta seuraamaan siirtolaisten jumiutumista Italian ja Itävallan väliselle rajalle. Italiaan tulijoista maahan halunnee jäädä vain pieni vähemmistö.

Äärimmäisen tiukan pakolaislinjan omaksunut Itävalta rakentaa jo tarkastusasemia Italian rajalle. Turvapaikkapäätökset aiotaan vastedes tehdä huippunopeasti.

Pakolaisvirran kauttakulkumaaksi viime vuonna joutuneen Itävallan toimintatapa ei ole edes karuimpia Euroopassa. Maan viranomaiset myös huomauttavat, ettei Italia ole hoitanut omia velvollisuuksiaan tulijoiden rekisteröinnissä.

Vakavia ongelmia on vastuun jaossa. Unionissa ei esimerkiksi toimi se sopimus, josta päätettiin viime syyskuussa. Sen oli määrä taata jäsenmaan vastaanottokapasiteetin huomioon ottava taakanjako EU:n sisällä. Tarkoitus oli, että 160 000 Italiaan ja Kreikkaan tullutta turvapaikanhakijaa sijoitetaan kahden vuoden aikana muihin jäsenmaihin.

Tulokset ovat toistaiseksi olleet surkeat. Sijoitusmaan on saanut runsaat 1 100 tulijaa. Kahdeksan maata ei ole ottanut vastaan yhtään pakolaista: Itävalta, Kroatia, Tshekki, Puola, Unkari, Slovakia, Slovenia ja Tanska. Eniten tulijoita ovat ottaneet sopimuksen perusteella Ranska ja Suomi, EU Observer -lehden mukaan 379 ja 246.

Samaan aikaan voi kuuluttaa myös Yhdysvaltain vastuuta Lähi-idän epävakauden synnyssä ja sen seurauksien kannossa. Venäjä taas on kaatanut lisää bensaa liekkeihin Syyriassa.

Sankka tulijavirta tuo mukanaan ongelmia, riskejäkin. Vastaanottajamaat kantavat tulijoista alkuvaiheessa kovan taloudellisen taakan. Puheet terroristien soluttautumisesta Eurooppaan eivät nekään ole kokonaan olleet vailla perää. Tulijavirran kokoon nähden ongelmat ovat kuitenkin olleet yllättävän vähäisiä, Suomessakin.

Voi olla, että nyt eletään vasta suuren muutoksen alkua. Vauraasta maanosasta on tullut vailla tulevaisuuden näköaloja elävien ihmisten pelastusrengas. Työntöapua antaa ihmissalakuljettajien halu pitää miljardibisneksensä elossa. Paluuta aiemmin vallinneeseen tilanteeseen Euroopassa tuskin enää on.