Pak­ka­nen ke­syt­tää pih­la­jan­mar­jat

Karvaasta pihlajanmarjasta syntyy keittiössä yllättävän makeita herkkuja

-

Pihlajat notkuvat tänä syksynä monin paikoin punaisina marjoista. Vaikka suurin osa niistä kuuluu marjalinnuille, satoa riittää hippusen muillekin hyödynnettäväksi.
Kirpakoista marjoista syntyy kauniinvärisiä aromikkaita hyytelöitä, hilloja, mehuja, chutneyta ja kiisseleitä.
Pihlajanmarjoja voi myös kuivata ja jauhaa rouheeksi. Marjarouhetta voi käyttää leipä- ja sämpylätaikinoissa, viilin, puuron ja jogurtin päällä sekä murojen seassa.
Pihlajanmarja on karvas marja, mutta karvautta voi pehmentää maustamalla hillo, hyytelö tai marmeladi vaniljalla, kanelilla tai tilkalla konjakkia.
Myös omenat taittavat pihlajanmarjojen karvautta ja antavat hillolle kauniin värin.
Yöpakkasetkin makeuttavat pihlajanmarjoja, joten marjat kannattaa kerätä vasta muutaman pakkasyön jälkeen.
Jos kuitenkin keräät marjat ennen pakkasia, voit pakastaa marjat muutamaksi tunniksi, jolloin niiden maku pehmenee.
Eri puiden pihlajanmarjoissa on suuria makueroja, joten marjoja kannattaa ennen poimimista maistella tai seurata lintuja. Ne napsivat makeimmat marjat ensimmäisinä. Nykyään kauppapuutarhoissa myydään myös jalostettuja makeapihlajia, joiden marjoista karvaus puuttuu.
Pihlajanmarjassa on runsaasti karoteenia ja C-vitamiinia.

Omena-pihlajanmarjamehu
2 kg happamia omenoita
1 1/2 kg pihlajanmarjoja
1 kg sokeria

Putsaa pihlajanmarjat. Kuori ja lohko omenat. Pane marjat ja omenat mehustimen siiviläosaan. Ripottele väliin sokeria. Aseta marjaosa mehuosan päälle.
Höyrytä marjoja noin 20 minuuttia. Valuta mehua litran verran ja kaada takaisin mehustettavien marjojen päälle. Tämä tehostaa mehun irtoamista. Jatka höyryttämistä. Veden tulee kiehua koko ajan tasaisesti.
Kun pihlajanmarjat ovat vaalentuneet ja mehu irronnut myös omenoista, aloita pullotus. Avaa pulloletku.
Valuta mehua suoraan puhtaisiin kuumiin pulloihin piripintaan. Sulje pullot heti. Säilytä mehut viileässä.

Pihlajanmarjahillo
1 kg pihlajanmarjoja
1/2 dl vettä
500 g hillosokeria
vanilja- ja kanelitanko
(2–3 rkl konjakkia)

Pane puhdistetut marjat ja vesi kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes marjoista alkaa muodostua vesihöyryä.
Sekoita joukkoon hillosokeri ja vanilja- tai kanelitanko. Keitä marjoja hiljalleen koko ajan hämmentäen noin 15 minuuttia.
Kuori vaahto, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä noin puoli tuntia. Hillon voi halutessa maustaa konjakilla.
Tölkitä hillo kuumennettuihin tölkkeihin ja sulje huolellisesti. Lopullisesti hillo kiinteytyy noin vuorokauden kuluessa.

Pihlajanmarjakiisseli
1 l vettä
2 1/2 dl pihlajanmarjoja
3/4 dl sokeria
ripaus suolaa
3 rkl perunajauhoja
1 banaani tai omena
Puhdista pihlajanmarjat, murskaa niitä hieman ja keitä vedessä. Siivilöi marjat liemestä ja mausta kiisseli sokerilla.
Sekoita perunajauhot tilkkaan kylmää vettä ja suurusta kiisseli. Kiehauta ja ota liedeltä.
Viipaloi banaani tai raasta omena ja lisää kiisseliin. Tarjoa jäähdytettynä kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kanssa.

Pihlajanmarjahyytelö
1 kg (noin 2 l) pihlajanmarjoja
1/2 l vettä
600 g hillosokeria (100 g/dl mehua)
(2–3 rkl konjakkia)
Keitä huuhdottuja marjoja ja vettä hiljalleen kannen alla, kunnes marjat ovat vaalenneet ja mehu on irronnut. Siivilöi mehu tiiviin siivilän läpi.
Mittaa mehu kattilaan ja sekoita siihen hillosokeria 100 g/dl mehua. Keitä hiljalleen silloin tällöin sekoittaen reilut 10 minuuttia. Kuori vaahto.
Kokeile hyytelöitymistä tipauttamalla lusikallinen mehua kylmälle lautaselle.
Jäähdytä jääkaapissa ja vedä lusikalla vako mehun keskelle. Kun vako ei umpeudu, hyytelö on valmista.
Mausta halutessasi konjakilla. Tölkitä kuumennettuihin lasitölkkeihin.

Pihlajanmarja-
aroniahyytelö
500 g pihlajanmarjoja
500 g marja-aronioita
1 paketti (330 g) hillo-marmeladisokeria
1 dl vettä

Keitä marjoja vähässä vedessä noin 20 minuuttia. Lisää hyytelösokeri. Keitä vielä viitisen minuuttia.
Kaada kuumana kuumiin purkkeihin ja sulje kannet tiiviisti. Säilytä viileässä.
Hyytelö sopii lihan, kanan sekä juustojen ja keksien kanssa.

Pihlajanmarja-luumuchutney
3 dl pihlajanmarjoja
1 litra luumuja
tuore chili
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta inkivääriä
raasteena
2 tl sinapinsiemeniä
2 tl currya
1/2 dl omenaviinietikkaa
2 dl sokeria
1 dl vettä

Huuhtele ja perkaa pihlajanmarjat. Poista luumuista kivet ja kuoret. Leikkaa luumut neljään osaan. Hienonna chili. Kuori ja hienonna myös sipuli ja valkosipulit.
Lado kaikki ainekset kattilaan ja keitä seosta hiljalleen, kunnes se sakenee, vähintään puoli tuntia. Purkita chutney kuumana kuumennettuihin, puhtaisiin purkkeihin.
Pihlajanmarja-luumuchutney maistuu syksyisten patojen ja juustojen kanssa.

Pihlajanmarja-omenapuuro
1 l vettä
3 dl pihlajanmarjoja
1 iso omena
1,5 dl mannasuurimoita
ripaus suolaa
1 dl sokeria

Puhdista ja huuhtele pihlajanmarjat. Keitä niitä  20 minuuttia.
Siivilöi mehu ja kuumenna se uudelleen. Vatkaa joukkoon mannasuurimot ja kuutioitu omena.
Anna kiehua hiljalleen kymmenen minuuttia. Sekoita välillä. Mausta suolalla ja sokerilla. Vatkaa kuohkeaksi.

Pihlajanmarjakakku
150 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
2 dl pihlajanmarjahilloa

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten
Sekoita ensin kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen pihlajanmarjahillon kanssa.
Kaada taikina hyvin voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa noin 1 tunti.
! Eri puiden pihlajanmarjoissa on suuria makueroja, joten marjoja kannattaa
ennen poimimista maistella tai seurata lintuja.