Päivän lef­fa­poi­min­ta: Sär­kän­nie­mes­sä­kin esiin­ty­nyt sir­kus­täh­ti Pau­lii­na Räsänen sä­tei­lee Bal­ka­nil­la ta­pah­tu­vas­sa elo­ku­vas­sa

Kriitikko Pekka Eronen valitsi yhden elokuvan ja perustelee, miksi se kannattaa katsoa.

Pauliina Räsänen on akrobaatti kiertävässä sirkuksessa, joka päätyy taistelualueella jossain päin Balkania syrjäisen maatalon pihalle.
Pauliina Räsänen on akrobaatti kiertävässä sirkuksessa, joka päätyy taistelualueella jossain päin Balkania syrjäisen maatalon pihalle.
Kuva: Mitja Licen
-

Kriitikko Pekka Eronen valitsi yhden elokuvan ja perustelee, miksi se kannattaa katsoa.

Circus Fantasticus

*** Kun on pätevä, sopiva tai ainutlaatuinen, voi Suomesta päästä kansainvälisiin filmituotantoihin, vaikkei varsinaisesti näyttelijä olisikaan.

Reippaasti yli kaksimetrinen koripalloilija Joonas Suotamo sai pestin, kun Star Wars -elokuvien karvanaama Chewbacca tarvitsi uuden esittäjän. Voimamies Jouko Ahola pääsi kantamaan raskaita taakkoja saksalaislegenda Werner Herzogin elokuvaan Invincible.

Samaan joukkoon kuuluu Pauliina Räsänen. Tampereella ja Montrealissa sirkusta opiskellut suomalainen esiintyi 2000-luvun alussa Särkänniemen huvipuistossa ja vuonna 2007 Apocalyptican kanssa Helsingin Euroviisuissa. Maailmankuuluun Cirque du Soleil’hin hän pääsi ensimmäisenä pohjoismaisena taiteilijana.

Siitä oli hyvä jatkaa Janez Burgerin elokuvaan Circus Fantasticus.

Rooleissa on eri lajien sirkustaitajia ympäri Eurooppaa.

Kuolema kuiskii, seurue harjoittelee

Räsänen on notkea akrobaatti kiertävässä seurueessa, joka ilmestyy syrjäisen maatalon pihalle. Vaikka tapahtumapaikkana on nimettömäksi jäävä Balkanin maa, huutavat Jugoslavian hajoamissotien katkerat muistot kuvissa. Siksi ei sanoja kaivatakaan.

Talossa isä suree edesmennyttä vaimoaan, ja vaunussa makaava sairas vanha tirehtööri on elämänsä kalkkiviivoilla. Jossain lähellä jyräävät taistelulinjat.

Kuolema kuiskii vähän kaikkialla, mutta seurue treenaa ja toimii kutsumuksensa mukaisesti. Kun panssari vyöryy paikalle jysäyttelemään, näyttää sirkuksen tulennielijä, että täältäkin pesee.

Circus Fantasticus on kieltämättä sukua Federico Fellinin Tielle ja Ingmar Bergmanin Viettelysten illalle, mutta tämä sirkus ei ole alakulon asialla.

Viimeistään siinä vaiheessa, kun Räsänen pyörii vanteen varassa yläilmoissa, asettuu elokuva vakaasti elämän, kauneuden ja mielikuvituksen puolelle. Vaatimattomasti, mutta sympaattisesti.

Ensiesitys. (Slovenia 2011)

Yle Teema & Fem torstai 18.7. klo 23.50