Päivän lef­fa­poi­min­nat: Lyhyt Alan Ladd teki hap­su­ta­kis­saan vai­ku­tuk­sen län­nen­san­ka­ri­na

Kriitikko Pekka Eronen valitsee päivän kolme kiinnostavinta tv-elokuvaa.

Alan Ladd on pääosassa lännenelokuvassa, jossa asesankari puolustaa uudisraivaajia rikkaan maanomistajan asemiehiä vastaan.
Alan Ladd on pääosassa lännenelokuvassa, jossa asesankari puolustaa uudisraivaajia rikkaan maanomistajan asemiehiä vastaan.
Kuva: Paramount Pictures

Kriitikko Pekka Eronen valitsee päivän kolme kiinnostavinta tv-elokuvaa.

Etäisten laaksojen mies

**** Alle 170-senttinen, hapsutakkiin sonnustautunut Alan Ladd ei enää vastaa mielikuvaa kovasta lännenmiehestä. George Stevensin klassikkowesternin sankarihahmo säväytti lujasti nuoria katsojia toisen maailmansodan jälkeen. Vaikutusvaltainen elokuva on muutenkin. Esimerkiksi Clint Eastwood opiskeli tarkkaan tarinan yksinäisestä ratsastajasta ja ahneen karjaparonin porukoista. Ollaan järjestäytyneen yhteiskunnan juurilla. (USA 1953)

Yle Teema & Fem torstai 12.12. klo 21.00

Koskenkylän laulu

** Ilmari Unhon tukkilaisdraama oli koitua kohtalokkaaksi kotimaiselle elokuvalle. Semmoiset helmet kuin Rosvo-Roope ja Mies tältä tähdeltä olisivat tainneet jäädä tekemättä, jollei Tauno Palo olisi täpärästi onnistunut pelastautumaan kosken kuohuihin hajoavalta lautalta. Perinteisissä rakkauskuvioissa jurnuttava tarina ei ole yhtä dramaattinen. Palo on talollisen poika, joka rakastuu torpparin tyttäreen Hilkka Helinään. (Suomi 1947)

TV1 torstai 12.12. klo 13.20

Paul

*** Brittikoomikot Simon Pegg ja Nick Frost ovat kavereita silloinkin, kun kamerat napsahtavat pois päältä. Jotain positiivista siitä on tarttunut myös kaksikon yhteisiin elokuviin. Shaun of the Dead rynnisti iloisesti päin zombileffoja, ja Hot Fuzz toimintajännäreitä. Tämä elokuva hykertää tieteistarinoiden asetelmille. Scifi-nörtit ovat pyhiinvaellusmatkalla Amerikassa, kun vastaan tulee kaljasieppo kaukaisista galakseista. (USA 2011)

Kutonen torstai 12.12. klo 21.00